به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، اوایل خرداد ماه، خبری با عنوان « آزار و اذیت گروهی به دانش آموزان در مدرسه ای » بازتاب زیادی پیدا کرد. فیلم های مختلف در شبکه های اجتماعی بازنشر شد. بنا بر گفتههای دانشآموزان، معاون انضباطی مدرسه، اقدام به پخش فیلمهای مستهجن کرده است و دانش آموزان را مورد آزار و اذیت قرار داده است.بهدنبال تجمع والدین دانشآموزان در مدرسه میان آنان و این فرد درگیری پیش آمد و پلیس به این ماجرا هم ورود پیدا کرد. برای بررسی ابعاد بیشتر موضوع فرد متهم بازداشت شد.
فیلم هایی که در شبکه های اجتماعی منتشر شد، خانواده ها مدعی بودند از 19 دانش آموزی که روانکاویی شده اند، 16 دانش آموز مورد آزار و اذیت جنسی قرار گرفته اند. خانواده ها نسبت به غفلت مدیر مدرسه در این موضوع به شدت عصبانی بودند و او را نیز مقصر می دانستند.یکی از والدین از این مسئله انتقاد دارد که چرا مدرسه نیروهای با سابقه را رد کرده است و از نیروهای جوان و بدون تجربه کافی استفاده میکند.ناظم مدرسه 28 سال داشت در بحث مسائل تربیتی به شدت ضعیف عمل کرده است .
پس انتشار خبر و فیلم هایی از این حادثه، سیدمحمد بطحایی، در حکمی حسین بزرگیزاده، مشاور و بازرس ویژه خود را مسئول رسیدگی به ماجرای آزار و اذیت دانشآموزان مدرسهای در منطقه 2 تهران کرد.این موضوع تا جایی افکار عمومی را دچار تشویش قرار داده بود که مقام معظم رهبری هم واکنش نشان داد و در پیامی حضرت آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی به ریاست قوه قضاییه دستور دادند پس از محاکمه، در اسرع وقت حدود الهی در رابطه با متهمان اجرا شود.
تنها کسی که در این موضوع سکوت کرد، معاون وزیر آموزش و پرورش و رییس سازمان مدارس غیردولتی بود و به این حادثه واکنشی نشان نداد.
این درحالی است که،زینی وند درپاسخ به پرسش خبرنگاران در نشست خبری های خود در رابطه با تخلف مدارس در شهریه و گزینش اینگونه پاسخگو بود که اگر تخلفی صورت گرفته است در زمان مدیریت او نبوده است و او پاسخگوی اقدامات زمان مدیریت خود است. حال که این حادثه ناگوار رخ داده است او پاسخگو نیست.
پس از این حادثه وزارت آموزش و پرورش نیز از معلم خاطی که به عنوان نیروی غیررسمی یاد کرده بود با این مضمون «اتهام سوء استفاده از پست و موقعیت شغلی خود و ورود خسارت معنوی به آموزش و پرورش و جریحه دار شدن احساسات عمومی در سطح جامعه و ایجاد حساسیت به وجود آمده در فضای مجازی شکایت داشته و درخواست رسیدگی خارج از نوبت وفق قوانین و مقررات مورد استدعاست» شکایت کرد.
البته خبرهای قابل تامل نیز از روابط عمومی این وزارت خانه به دست خبرنگاران رسید که نشان از آن داشت که برخی از خانواده ها فعالیت تربیتی و آموزشی غیردولتی معین تعریف و تمجید کرده بودند و از اینکه فیلم در فضای منتشر شده بود انتقاد داشته اند و موضوع شکایت را تجاوز ندانسته اند.
نظارت به موقع مدارس را از سکون خارج می کند
به هر روی؛ بسیاری از کارشناسان مقصر اصلی این حادثه را مرکز گزینش می دانستند در این ارتباط نیز دبیر اسبق هیئت مرکزی گزینش وزارت آموزش و پرورش به خبرنگار شبستان با تاکید بر اینکه این موضوع زنگ خطر مدارس است گفت: گزینش نیروهای آزاد غیر رسمی باید هرساله باشد. تعهد و تخصص را در کنار هم ببینیم. باید نظارت هرساله طبق قانون انجام گیرد.
وی ادامه داد: ضوابط نظارت بر مدارس غیردولتی باید بازنگری شود. بهتر است آنچه در کاغذ نوشته می شود، درمدارس عملی شود.می طلبد نظارت به موقع باشد و هر شش ماه صورت گیرد. تا مدرسه از حالت سکون خارج شوند.
وی با تاکید بر اینکه باید مشاورین مدرسه تقویت شوند گفت: باید به سلامت نیروی انسانی اهمیت داده شود. شاید گزینش یک نیرو سال گذشته مثبت باشد، اما با توجه به آسیب های اجتماعی تحت تاثیر قرار گرفته و دچار مشکلاتی شده باشد.
رییس سابق مدارس غیردولتی تصریح کرد: تربیت صحیح یک دغدغه است. نبایدرفع تکلیف کنیم. مطالبه جدی داریم مدیریت ها به هم زنجیر وار وصل هستند. وزیر نمی تواند، معاون را مقصر جلوه دهد و معاون، مدیرکل و آنان مربیان مدرسه را. در سلسه انتخابات همه افراد دخالت داشته اند نمی توان رفع تکلیف کرد. بایدپاسخگو باشند.
کار خلاف شرع در مدرسه معین انجام شده است
همچنین؛ محمدمهدی زاهدی، رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در مورد آخرین بررسی ها در رابطه با وضعیت مدرسه معین نیر به خبرنگار شبستان گفت: طبق آخرین گزارش هایی که به ما ارایه شده است هیچ تعرضی از سوی معلم به دانش آموزان صورت نگرفته است البته کار خلاف شرع انجام شده است، بحث مشروبات الکلی، نشان دادن فیلم های مستهجن به دانش آموزان انجام شده است که اینها خلاف شرع است.
وی در مورد اینکه آیا مشروبات الکلی در مدرسه بین دانش آموزان توزیع شده است، اظهار داشت: در رابطه با نوشیدن مشروبات الکلی در مدرسه ما گزارشی نداریم و بحث در رابطه با 3-4 نفری است که ارتباط داشته اند.
زاهدی با بیان اینکه هیچگونه تعرضی از سوی معلم به دانش آموزان صورت نگرفته است، یادآور شد: در حال حاضر پرونده در دست قوه قضاییه است و در حال بررسی دقیق بر روی این موضوع هستند.
تغییر شیوه در نحوه پذیرش معلم در مدارس غیر دولتی
رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس تصریح کرد: این اتفاق در حوزه مدرسه بسیار سنگین و سخت است و به دلیل همین موضوع و نگرانی هایی که در این بحث مطرح بوده است باعث شد که ما طرحی را در مجلس داشته باشیم که در این طرح در رابطه با نحوه پذیرش معلم در مدارس غیر دولتی دقت نظر بیشتری انجام شود یعنی اینکه معلمانی که قرار است در مدارس غیر دولتی به کار گرفته شوند در ابتدا در مراکز دانشگاه فرهنگیان آموزش های لازم را ببینند و سپس در این مدارس به کار گرفته شوند.
وی خاطرنشان کرد: در واقع ما می خواهیم جلوی این روند را که معلمان بی حساب و کتاب در مدارس غیر دولتی به کار گرفته می شوند را بگیریم.
دو نفر از دانش آموزان مشکلات روان شناختی داشتند
همچنین؛ احمد شجاعی رئیس سازمان پزشکی قانونی در جمع خبرنگاران درباره انجام معاینات پزشکی قانونی در خصوص آزار و اذیت دانش آموزان مدرسه ای در غرب تهران گفته است؛ در این موضوع 7 دانش آموز معرفی شدند ولی با توجه به اینکه هیچ یک از آنها ادعایی درباره تجاوز فیزیکی نداشتند معاینه جسمانی انجام نشد و تنها معاینات روانشناختی از سوی همکاران انجام شد.
وی ادامه داد: پس از انجام این معاینات اغلب این دانشآموزان سالم تشخیص داده شدند و فقط دو نفر مشکلات روان شناختی در آنها دیده شد.
شجاعی گفت: ناظم این مدرسه نیز برای انجام تست های شخصیت و روان شناختی معرفی شد که تا این لحظه و طی آزمایش های اولیه مشکل خاصی در وی دیده نشده است.
رئیس بخش معاینات روانپزشکی سازمان پزشکی قانونی نیز نحوه ی پذیرش و گزینش را در پیشگیری از آسیب های اجتماعی را عامل اصلی می داند و معتقد است که نحوه پذیرش و گزینش معاون خاطی این مدرسه غیردولتی درست نبوده است.
علت آسیب روانی دانش آموزان
در این ارتباط مهدی صابری، متخصص روانپزشکی و رئیس بخش معاینات روانپزشکی سازمان پزشکیقانونی می گوید: دانشآموزانی که به ما مراجعه کردند حولوحوش ۱۳ تا ۱۵ سال بودند و در مقطع متوسطه اول تحصیل میکردند. دو نفر از آنها دچار آسیب روانی در اثر این قضیه شده بودند که دلایلش هم متفاوت بود. یک نفر از آنها برای این حالش بد بود که مدت کمی بود که به این مدرسه آمده بود و شاید انتظار چنین برخوردهایی را نداشته و نفر دوم هم به خاطر این که معلم او را مجبور به کار ناشایستی با همکلاسیاش کرده بود حال خوشی نداشت و در توضیح واژه اجبار هم باید بگویم که گاهی اجبار با تهدید و ضربوشتم صورت میگیرد و گاهی اجبار با اکراه است و فرد با رودربایستی یا ترس از مقام فرد مقابل دست به انجام کاری به صورت ناخواسته میزند. به همین دلیل این دو دانشآموز دچار اختلالات روانی در حد متوسط بودند که طبعا باید تحت نظر مشاور باشند.
غفلت در نظارت و گزینش معلم خاطی
او در پاسخ به پرسش خبرنگار روزنامه شرق که نتیجه معاینه معلم خاطی چه بود، نیز گفت: آقای «ح»، به عنوان یک معلم یا دبیر جوان که اظهار میکند مدتی کارهای فرهنگی میکرده، به نظر فرد جوانی میآید که قبول چنین مسئولیتی در مدرسه برایش زود بوده است. به نظرم ما پیش از بررسی یک فرد، یک سیستم را باید بررسی کنیم. این که ما هرازگاهی بیجه، قاتل آتنا، خفاش شب و... را هدف قرار دهیم و خشمی هم نسبت به آنها بروز دهیم، فایده ندارد. ما یک بار باید ببینیم چه مشکلی در مسیرمان قرار دارد. آقای «ح» یک مرد جوان متأهل است و فرد بدون سوءپیشینهای است اما در جایگاهی قرار میگیرد که آن جایگاه او نیست. در دبیرستانی که ادعای سطح بالابودن دارد، فردی برای معاونت در نظر گرفته میشود که تجربه کافی کارهای مدیریتی ندارد. به جای انتخاب فردی با یک شرایط سنی که بتواند صاحب اتوریته و موقعیت خاص نزد بچهها باشد تا بتواند از عهده کار بربیاید، کار را به عهده یک جوان میگذارند. مدیریت یک دبیرستان باید بر کارها نظارت کند. به عنوان مثال اگر معلم مذکور هرازگاهی دانشآموزان را صدا میکرده و میگفته به اتاق من بیا، شاید یک یا دو بار غفلت شود اما مدیر بالاخره باید متوجه رفتارهای مشکوک این معلم بشود؛ یا دبیری که سر کلاس میرود و ناظم از او میخواهد چند دانشآموز را به اتاقش بفرستد، او باید پیگیر رفتوآمد این دانشآموزان به دفتر باشد. نکته اینجاست که بعضی از چیزها انگار زمینه رفتارها را فراهم میکند و ما هم لازم نیست اصلا آدمهای جنایتکاری در جامعه داشته باشیم، اصلا گاهی شرایط به گونهای پیش میرود که آدمها ناخواسته وارد یک بازی میشوند و اقدام جنایتکارانه انجام میدهند.
صابری تأکید کرد: فردی که چنین مسئولیت مهمی دارد، باید روحیات او را در نظر گرفت. من از این فرد سؤال کردم که آیا شما تجربهای از معاونت مدرسه داشتهاید و پاسخش منفی بود. از او سؤال کردم با چه پشتوانه و اعتمادبهنفسی چنین سمتی را قبول کردی؟ او جواب داد روز اول مدیر به من گفت که با این بچهها قاطع باش، ضمن این که با آنها دوست هستی و من با این فرمول جلو رفتم. شما حساب کنید که فرمول ما برای این که یک نفر را در جایگاه معاون مدرسه بنشانیم، این است؛ یعنی همه کلاسها و دورهای آموزشی و مدیریتی و روانشناسی رفتاری با دانشآموزان همه هیچ است و یک نفر بدون پشتوانه و تجربه با جمله قاطعیت و رفاقت سمت معاونت یک مدرسه معتبر را به دست میگیرد. همین فرمول در همه جاهای دیگر هم ممکن است کاربرد داشته باشد و چه بسا که اجرا شود. کسی نمیآید یک بررسی بکند که این ناظم هنوز خیلی جوان است و با دانشآموزان فاصله سنی زیادی ندارد؛ آنهم دانشآموزانی که در سن بلوغ قرار دارند، آیا این ناظم میتواند صحبتها و خواستههای این دانشآموزان را در حوزه بلوغ پاسخ بدهد؟ آیا به این تجربه رسیده است؟ من مطمئنم خیر! این فرد نمیتوانسته پاسخگوی سؤالات و رفتارهای آنها در حوزه بلوغ جنسی باشد.
به هر روی، غبار فراموشی برروی این حادثه نیز می نشیند. اگر غفلتی در نحوه ی برخورد، پذیرش و گزینش صورت گیرد، باز این حوادث تکرار خواهند شد. باید نظام تعلیم و تربیت که مسئولیت آموزش و تربیت میلیون ها سرمایه جامعه را دارد نظام ارزشی و اخلاقی را تقویت کند، اگرمعلم خاطی انحراف اخلاقی نداشت از کوچکترین مشکل اخلاقی دانش آموزان نیز جلوگیری می کرد و با مشاوره های درست آنان را از این مسیر آگاه می ساخت. معلم های زیادی در این مرزو بوم هستند که سرنوشت دانش آموزان خود را همانند فرزندانشان می دانند و بهترین نقش را در تعیین زندگی آنان دارند.
نظر شما