نوسانات روحی بر مدار نرخ ارز

اجناس به صورت لحظه ای گران می شوند. گرانی همه کالاها به نوسانات ارز ربط داده می شود. سبد خانوارها کم رونق تر و به همان اندازه از کیفیت زندگی آنان کاسته می شود.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، اجناس لحظه ای گران می شوند. گرانی هرکالا به نوسانات ارز ربط داده می شود. مسکن، خودرو و طلا گوی سبقت را درگرانی از یکدیگر ربوده اند. کمتر کسی است که از تلاطم های اقتصادی سخن نگوید. قیمت سکه رکورد 3 میلیون تومان را  می زند؛ ارز بالاترین نرخ را در بازار  آزاد به ثبت می رساند.همین نوسانات اقتصادی مشکلات اجتماعی زیادی را به مردم تحمیل کرده است و افکارعمومی دچار تشویش شده است.

بسیاری از مردم  که توان خرید طلا، مسکن و خودرو را نداشتند در حال حاضر توان خرید کالاهای روزمره را هم  از دست داده اند. مردمی که در بازار سودجویان سهمی ندارند تنها فشار گرانی کمرشان را خم کرده است و سبد خانواده شان هر روز کم رونق تر می شود و کیفیت زندگی  هم پایین می آید.

 

میوه هم دیگر نمی توانیم بخریم

در همین ارتباط، مهتاب کارمند اداری است به خبرنگار شبستان می گوید: نگران آینده هستم. امیدی ندارم. هر چقدر کار می کنم تا آینده ای برای خود بسازم، شرایط نامناسب اقتصادی و تورم از ارزش پول می کاهد. حقوق هایمان کفاف زندگی را نمی دهد. آنچه را که برای خرید یک مسکن تهیه کرده بودیم، اکنون پول رهن یک خانه شده است.

 

وی بیان می کند: ما که نمی توانیم سکه و ارز بخریم هیچ گاه هم به فکر خرید نبودیم، این روزها درخرید میوه هم دچار مشکل شده ایم. دو کیلو میوه  50 هزار تومان می شود. نمی دانم رابطه میوه با گرانی ارزو و سکه چیست.

 

دنبال شغل دوم و سوم هستم

علی هم کارمند است و به خبرنگار شبستان می گوید: متاهل هستم و یک فرزند دارم. با این وضعیت اقتصادی به دنبال شغل دوم و سوم هستم. دخل و خرج با هم جور نیست و تنها شرمنده خانواده ام هستم. فکر می کنم زندگی خیلی از مردم از لحاظ اقتصادی شکل هم شده است. ناامید شده ام و هر روز بر نگرانیم افزوده می شود.

 

از فرزندانم شرمنده ام

هاشمی بازنشسته، صاحب چند فرزند است و به خبرنگار شبستان می گوید: تمام فرزندانم ازدواج کرده اند، آخر هفته ها به خانه ام می آیند، قبلا با آغوش باز پذیرای آنان بودم، اکنون آنقدر وسایل گران شده است که نمی توانم مهمانی بدهم، گاهی متوجه می شوم که فرزندانم متوجه شرمندگیم هستند و این مسئله مرا شرمنده تر می کند.  

 

بیش از بار مالی، شرایط اقتصادی بار روانی بر افکار عمومی دارد. مردم احساس ناامنی می کنند و آینده زندگی را مبهم می بینند.

 

گرانی موجب اضطراب اجتماعی شده است

دراین ارتباط؛ مجید ابهری، آسیب شناس اجتماعی به خبرنگار شبستان می گوید:گرانی کالا ها موجب اضطراب اجتماعی می شود. این به نفع جامعه نیست. برخی از مردم به دلیل ترس از گرانی و اضطراب به مخفی سازی و انبار کالا ها می پردازند و همین مسئله موجب تشدید گرانی می شود.

 

ابهری ادامه داد: متاسفانه به هم ریختگی سیاست گذاری فرهنگی و آشفتگی برنامه ریزی مربوط به آن به شکلی درآمده است که حتی قیمت تولید داخل با نوسانات ارز دچار نوسان می شود.

 

این آسیب شناس اجتماعی معتقد است: دولت باید ابتدا فکری برای آشفتگی های جامعه کنند و اجازه ندهند قیمت نمک و کالای مشابه آن با ارز بالا و پایین شود. بالا و پایین رفتن نرخ ارز مسئله روانی بر روی مردم دارد. در کشور ما ثابت شده است اگر قیمت ها در برخی از کالا افزایش یابد دیگر قیمت پایین نمی آید.

 

ابهری با بیان اینکه هیچ گونه نظارتی بر روی نرخ ارز وجود ندارد می گوید:باید برای قیمت گذاری کالا وکنترل آن برنامه ریزی شود، می توان تعاوتی محلی و کارمندی تقویت شود. قیمت ها هر روز بالا می رود وهیچ کس نمی داند که درآمد و حقوق کفایت زندگی می کند.

 

مسئولین با مردم شفاف نیستند

همچنین، مجید رضایی کارشناس اقتصادی به خبرنگار شبستان درباره ی مشکلات به وجود آمده در اقتصاد کشور و گرانی های ایجاد شده می گوید: متاسفانه مسئولین درست و واضح مشکلات را برای مردم بیان نمی کنند.

 

وی با اشاره به اینکه مشکلات به وجود آمده در بازار ارز است اما بر بخش های دیگر بازار تاثیر گذار بوده، خاطرنشان می کند: به طور مثال مصالح ساختمانی گران شده و باعث گرانی مسکن می شود و این متاثر از همان بازار ارز است.

 

این کارشناس اقتصادی در پاسخ به سوالی مبنی براین که آیا مشکلات ایجاد شده متاثر از خارج و تحریم هاست یا از سوی بخش های داخلی ایجاد شده است؟ عنوان می کند: حتما عوامل خارجی و تحریم ها بر بخشی از اقتصاد اثر گذار است زیرا جنگ روانی ایجاد کرده است اما روز اول نیست که ایران با این مشکلات برخورد می کند و نه دشمنی خارج نشین ها با ما تغییر یافته پس تصمیمات مسئولین اقتصادی بسیار مهم تر از این مسائل است.

 

 وی با تاکید براین نکته که هنوز تحریم ها اعمال نشده و صادرات و وارداتمان مانند قبل است، بیان می کند: در این صورت مهم سیاست های مقابله ای دولت است که من احساس می کنم بیشتر شعارهای کلی را تکرار می کنیم، مگر می شود اطلاعات دلالان و کسانی که میلیاردها ارز و سکه را جابجا می کنند مشخص نباشد این احتمال صفر است.

 

رضایی تصریح می کند: امیدواریم اطلاعات درست تری از وضعیت اقتصادی کشور منتشر شود و راه هایی که در داخل به تازگی موجب می شوند که فشارهای خارجی بر کشور تاثیر گذار باشد بسته شود.

 

گرانی موجب می شود تا احساس ناامنی در مردم به وجود آید

همچنین، امان الله قرایی مقدم، جامعه شناس به خبرنگار شبستان می گوید: گرانی موجب می شود تا احساس ناامنی در مردم به وجود آید. این موضوع آسیب های اجتماعی را هم  افزایش می دهد.

 

وی بیان می کند: طلاق افزایش می یابد، تاخیر در ازدواج بیشتر می شود. مردم رغبتی به ازدواج با وجود این نابه سامانی ها پیدا نمی کنند. زاد و ولد کم می شود.

 

قرایی مقدم تاکید می کند: اقتصاد زیر بنای هر جامعه ی است، مسئولین باید هر چه زودتر سیاست های لازم را اتخاذ کنند،  در غیراینصورت زنگ هشدار ناامنی، افزایش آسیب های اجتماعی، افسردگی و اضطراب به صدا می آید.

 

به سراغ چند صرافی می رویم، آنان  می گویند هیچ خرید و فروش دلار و یورو را نداریم، چون خیلی نوسانات وجود دارد. اگر دولت سیاسیت های لازم را اتخاذ کند قطعا بازار نیز به ثبات می رسد.

 

یکی از صرافان می گوید: با گران شدن ارز، برخی از مردم به دلیل کم ارزش شدن ریال، پول های خود را به ارز تبدیل کردند. روزی که دولت تصمیم گرفت خرید و فروش توافقی ارز میان صادرکننده و واردکننده را مجاز اعلام کند، نرخ ارز تاحدودی کاهش یافت. همان مردمی که ارز را با هر قیمتی می خواستندحالا فروشنده ارز شده اند. پس دولت می تواند این نوسانات را کنترل کند.

 

افکار عمومی در انتظار هستند تا مسئولین اقدامات لازم را در جهت رفع گرانی و بهبود وضعیت اقتصادی مردم انجام دهند.

 

گزارش از معصومه بدخشان

کد خبر 713400

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha