به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، پس از به هم ریختن اوضاع بازار ارز در ایران علاوه بر فرصتی که برای سودجویان داخلی ایجاد شد افغان ها هم به این نتیجه رسیدند تا دلار خریداری شده در کشورشان را به ایران آورده و به قیمت گرانتری بفروشند تا سود حاصل از آن را به جیب بزنند تا جایی که گفته شده روزانه ۲ تا ۳ میلیون دلار از افغانستان به ایران می آید.
در همین رابطه خبرگزاری رویترز در گزارشی از رونق تجارت دلار از سوی دلالان افغان در بازار ایران خبر داده است.
این گزارش با روایت " عزیز احمد" یک راننده افغان تبار ترانزیت آغاز میشود. رانندهای که با ون خود مسافران را بین دو شهر هرات و مشهد جابجا میکند.
او در کنار کار اصلی خود در هر سفرش به ایران هزاران دلار را از افغانستان به بازار مشهد میآورد و با تبدیل آنها به کالای قابل فروش در افغانستان سود قابل ملاحظهای کسب میکند.
به نوشته رویترز تحریمهای آمریکا علیه ایران برای این قبیل از شهروندان افغان فرصتی پدید آورده که با مابهالتفاوت قیمت دلار در افغانستان و ایران سوداگری کنند.
عزیز احمد به رویترز گفته است: اخیرا پول خوبی از تجارت دلار با ایران عاید دلالان افغان میشود.
این شهروند افغانستانی در هر سفر خود به ایران حدود 5 تا 6 هزار دلار میآورد و در هر سفر 100 دلار سود میبرد و این سود را مواد غذایی و سایر محصولات میخرد و برای فروش به افغانستان میبرد.
به نوشته رویترز از زمان اعلام تصمیم ترامپ مبنی بر خروج از برجام، ریال ایران بیش از 40 درصد ارزش خود را در برابر دلار و دیگر ارزهای خارجی از دست داده است.
صرافیهای شهر هرات افغانستان گفتهاند از زمان اعلام تصمیم ترامپ مبنی بر خروج آمریکا از برجام معاملات ارزی آنها به طور قابل ملاحظهای افزایش یافته است. دولت ایران تهدید کرده با تجارت غیر رسمی دلار و ارزهای خارجی به شدت مقابله میکند.
"بهاالدین رحیمی" رییس فدراسیون مبادلات ارزی هرات با تایید خبر تجارت مرزی دلار بین شهروندان افغان و ایران گفته است از زمان اعلام تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران و سقوط ریال، شاهد افزایش این نوع تجارت در طول مرز با ایران هستیم.
او گفته تخمین میزند در هفتههای گذشته به طور متوسط روزانه رقمی بین 2 تا 3 میلیون دلار از افغانستان به ایران میرود.
همچنین استان "فراه" در جنوب هرات هم اکنون به کانون قاچاق دلار از افغانستان به ایران تبدیل شده است. در این استان به دلیل ناامنی و حضور طالبان کنترل دولتی کمتری وجود دارد.
یک مقام افغانستان در این باره به رویترز گفت: در افغانستان همچنان فرهنگ معاملات نقدی پابرجاست و از این رو اعمال کنترل دولتی بر این حجم از مبادلات ارزی قاچاق عملا غیر ممکن است.
به گفته او اگر این روند کنترل نشود افغانستان در آیندهای نزدیک با کمبود ارزهای خارجی و کاهش ارزش پول ملی مواجه خواهد شد.
"حمیدالله خادم"، رئیس اتاق بازرگانی و معدن هرات در این باره به رویترز گفته است: تجار افغان همواره برای معامله وارد مرز ایران شدهاند اما با تشدید بحران ارزی در ایران ماهیت این تجارت مرزی نیز تغییر کرده است.
به گفته او پیش از این نیز روند به این گونه بوده که همواره جریان دلار از افغانستان به ایران میرفته است؛ به ویژه از شهرهایی چون هرات؛ اما از زمانی که "تومان" ایرانی سقوط کرده این جریان دلار به شدت افزایش یافته است. ایرانیها به شدت دنبال دلار بوده و در این زمینه فعال هستند.
با تغییر شرایط ایران در هفتههای گذشته، برای بسیاری از تجار افغان بردن دلار به ایران و آوردن کالا از ایران به افغانستان برای فروش ، حاشیه سود خوبی ایجاد کرده است.
کالاهایی چون روغن، بیسکویت و انواع و اقسام نوشیدنیهای غیر الکلی تولید ایران، بازار فروش و سود خوبی در افغانستان دارد.
به نوشته رویترز شرایط به گونهای شده که نگرانی مقامات بانک مرکزی افغانستان را از احتمال سقوط ارزش پولی این کشور تشدید کرده است؛ اما این مقامات میگویند هنوز اوضاع تا زمانی که "افغان" (واحد پولی افغانستان) در معرض سقوط قرار گیرد، فاصله دارد.
این گزارش شبستان می افزاید که عدهای از ایرانیان هم با سفر به شهرهای هرات و فراه اقدام به خرید دلار کرده و در برگشت از فروش هر دلار حدود 500 تومان به جیب میزنند.
مسافران ایرانی غیر قانونی با سفر به مناطق نزدیک به مرز مشترک ایران و افغانستان به ویژه شهرهای هرات و فراه و مبادله دلار با افغانیهای خریده شده (واحد پول افغانستان) در ایران اقدام به قاچاق دلار به داخل کشور می کنند.
گفتنی است علاوه بر آسیب هایی که این تجارت به اقتصاد ایران وارد می کند برخی کارشناسان اقتصادی در هرات نیز میگویند که خروج بی رویه دلار از افغانستان با بازار ایران به اقتصاد این کشور و بهویژه شهر هرات هم ضربه میزند.
نظر شما