از رونمایی اولین سند دفاع از بازسازی قبور ائمه بقیع تا مستند پنجره فولاد بهشت

خبرگزاری شبستان: مراسم رونمایی از اولین سند ترمیم قبور ائمه بقیع و مستند «پنجره فولاد بهشت» با حضور محمدمهدی صاحب‌الفصول حائری، فرزند عبدالرحیم صاحب‌الفصول حائری برگزار شد.

به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، مراسم رونمایی از اولین سند ترمیم قبور ائمه بقیع و مستند «پنجره فولاد بهشت» با حضور محمدمهدی صاحب‌الفصول حائری، فرزند عبدالرحیم صاحب‌الفصول حائری بعدازظهر امروز (یکشنبه 17 تیرماه) در مقبره علامه حائری برگزار شد.

بر این اساس، محمدمهدی صاحب‌الفصول حائری در این مراسم با اشاره به تلاش های امام صادق (ع) برای احیای سنت و سیره نبوی اظهار داشت: امام ششم شیعیان تمامی تلاش خود را به کار گرفت تا شریعت رسول خدا (ص) را احیا کند به گونه ای که اگر امام صادق (ع) نبود فقه هم در عالم وجود نداشت و از این رو شیعیان را پس از امام صادق (ع) صاحبان مکتب جعفری می دانند.

وی ادامه داد: در این دوران وهابیت تلاش های بسیار زیادی کرد تا بارگاه ائمه معصومین (ع) را تخریب کند. بقیع در اصل خانه عقیل برادر امام علی (ع) بوده است به نوعی این محل مکان و جایگاهی برای علاقه مندان به مکتب تشیع بوده است و برای زیارت این مکان از راه‌های دور و با مشقت‌های فراوان به سمت این مکان عزیمت می کردند اما ریشه عداوت با ائمه بقیع به دوران تاریخی زیادی بازمی گردد زمانی که رسول اکرم (ص) برای اعلام اسلام مخالفت هایی را در پیش روی خود مشاهده کرد و از همان جا اختلافات ایجاد شد.

صاحب‌الفصول حائری با اشاره به هشتم شوال 1344 همزمان با دومین تخریب قبور ائمه بقیع تاکید کرد: در این تاریخ که به یوم الهدم معروف است مسلمانان از جای جای کشورهای مختلف از سفر به خانه خدا امتناع کردند اما در این میان علامه عبدالرحیم صاحب الفصول حائری نوه صاحب فصول به همراه تعدادی از شیعیان از سمت سوریه به سوی خانه خدا عزیمت کردند. در این میان عبدالعزیز بن عبدالرحمن پادشاه وقت عربستان از این کاروان استقبال کرد. در این میان علامه حائری نیز از فرصت بهره برده و به تخریب بقیع اعتراض کرد و در همان جا مقدمات ترمیم قبور ائمه بقیع و اجازه زیارت زائران را به شکل یک سند تحویل گرفت.

فرزند علامه حائری یادآور شد: پدر بنده دغدغه زیادی درباره چرایی تخریب قبور ائمه بقیع داشت به گونه ای که این موضوع وی را آزار می داد زیرا معتقد بود اگر این تخریب ادامه پیدا کند و زمین این مکان صاف شود هیچ آثاری از قبور مطهر ائمه معصومین (ع) باقی نخواهد ماند و در این صورت این غم سالیان دراز بر پیشانی شیعیان باقی خواهد ماند، از این رو پدرم تصمیم گرفتند که در آن زمان دولتمردان و بزرگان دین را از کشورهای مختلف جهان همانند ایران، پاکستان، ترکیه و ... برای آبادانی و احیای بقیع به سوی پادشاه عربستان عازم کنند.

وی افزود: دعوت پدر من بارها و بارها با پاسخ های منفی مواجه شد زیرا به نوعی این درخواست مقابله با پادشاه وقت عربستان بود. از طرفی حکام و علمای عربستان نیز به طور کلی ساخت و ترمیم مقبره را حرام معرفی کرده بودند به این ترتیب هیچکس در آن زمان نتوانست اقدام موثری برای معلوم شدن قبور ائمه بقیع انجام دهد.

صاحب الفصول حائری خاطرنشان کرد: پس از پاسخ های منفی از سوی حکام کشورهای اسلامی علامه حائری به همراه تعدادی از شیعیان از طریق سوریه برای به اجرا درآوردن مناسک حج به سوی خاک عربستان عازم شدند. در آن زمان اختلافات زمانی به گونه ای بود که رویت ماه به شکل دقیق صورت نمی گرفت و برای شیعیان ماه در آن زمان محرز نشده بود به همین منظور پدر من اعلام کردند تا زمانی که برای من رویت شدن ماه اثبات نشود در جای خود باقی مانده و مناسک حج را به جای نمی آورم. در این میان نماینده عربستان نزد کاروان علامه حائری آمده و برای آنها امان نامه می آورد. در این امان نامه اختیار عمل و حق به پدر من واگذار شده بود.

فرزند علامه حائری با اشاره به اتفاقات زمان اجرای مناسک حج و رویارویی علامه حائری با نماینده پادشاه عربستان تصریح کرد: وقتی پدر بنده اعمال حج را به جای می آوردند نماینده پادشاه عربستان به خدمت ایشان آمده و سلام و تبریک پادشاه را به خدمت ایشان می رسانند و سپس اعلام می کنند پادشاه شما را به قصر خود دعوت کرده و خواستار حضور شما در کاخ سلطنتی شده است.

وی ابراز داشت: علامه حائری دعوت پادشاه عربستان را پذیرفته و به قصر عبدالعزیز جد پادشاه امروزی عربستان عزیمت می کند. در این دیدار پادشاه عربستان تحت تاثیر علامه حائری قرار گرفته و به ایشان می گوید شما هر درخواستی که از بنده داشته باشید برای شما برآورده می کنم. در این زمان علامه حائری با پیش زمینه ذهنی تخریب قبور ائمه بقیع موضوع بازسازی این مکان را مطرح می کند.

صاحب الفصول حائری بیان کرد: در این دیدار یکی از افراد حاضر رو به علامه حائری گفته بود شما می توانید از پادشاه ماشینی را از آن سیاره طلب کنید. در آن زمان به علت تردد انسان ها با شتر و اسب کمتر شاهد استفاده از اتومبیل بوده ایم به همین منظور خودرو کالایی ارزشمند محسوب می شده است. پس از این پیشنهاد پدر بنده رو به فرد خاطی می گوید من همانگونه که به این سفر آمده ام به همان شکل هم می توانم به شهر خود بازگردم.

نوه علامه حائری با ترک این مجلس عنوان کرد: پادشاهان همیشه تمایل دارند یک چیز را از خودشان باقی بگذارند، علامه حائری بعد از ترک قصر پادشاه عربستان فردای آن روز در دیداری مجدد پیشنهاد خود را مطرح کرد. در این جلسه پادشاه عربستان با توجه به سخنان دیروز علامه حائری ترغیب به آن شده بود که یادگاری را برای سالها از قم بر جای بگذارد به همین منظور علامه حائری نیز مجددا به پادشاه عربستان اعلام می کنند شما یقینا به تعهد خودتان وفادار خواهید بود یا خیر.

وی ادامه داد: بعد از تاکیدات فراوان علامه حائری مبنی بر وفاداری پادشاه عربستان به تعهد خود پیشنهاد خود را مطرح کرد و گفت: اجازه دهید من حدود قبور ائمه بقیع را مشخص کنم و شما هم منع زیارت برای ائمه بقیع را بردارید. بعد از این سفر علامه حائری در تشریح داستان دیدار خود با پادشاه عربستان برای همسر خویش گفته بود وقتی این درخواست از سوی من برای پادشاه عربستان مطرح شد به یکباره مشاهده کردم که رگ های پیشانی او ورم کرده است به شکلی که تمام سیستم عصبی او به هم ریخته است.

صاحب الفصول حائری اظهار داشت: پادشاه عربستان با وجود ناراحتی فراوان و جدی تر شدن رفتار محافظان دربار او در نهایت با نگاهی تبسم آمیز به علامه حائری اعلام می کند که من درخواست شما را پذیرفته و به قول خود وفادار خواهم بود، به این ترتیب علامه حائری از عبدالعزیز پادشاه عربستان خواستار می شود تا متن آنچه که بین طرفین توافق شده است بر روی کاغذی نوشته و ثبت گردد و بعد از آن علامه به همراه هم‌کاروانی های خود به سوی قبور ائمه بقیع می رود.

فرزند علامه حائری خاطرنشان کرد: با وجود آنکه قبور ائمه بقیع تخریب شده بود اما آثار مشخصی از قبور آنها در این قبرستان دیده می شد حتی قبور هر کدام از ائمه (ع) و قبر عباس عموی پیامبر (ص) نیز مشخص و قابل تفکیک بود، به این ترتیب علامه حائری و همراهانش شروع به ترمیم و بازسازی آن مکان کردند. در ابتدا دو مزار 4 امام را سنگ چین کرده تا حریم آن مشخص شود و سپس دورتادور بقیع را مرزبندی کردند بنابراین سنگ هایی که امروز به دور قبور ائمه بقیع (ع) مشاهده می شود یادگاری های مرحوم علامه عبدالرحیم صاحب الفصول حائری است.

گفتنی است، علامه عبدالرحیم صاحب الفصول حائری اولین مدافع حرم ائمه بقیع (ع) بوده است که امروز در منطقه جنوب غرب تهران واقع در خیابان کاروان جنوبی، تقاطع خیابان هاشمی دفن می باشد.

کد خبر 715004

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha