چراغی که به ایران رواست...!

دولت عراق با اوج گرفتن اعتراض های مردمی، تلاش برای واردات مجدد برق از ایران را در دستور کار قرار داد این در حالی است که تهران به دلایلی از صدور دوباره برق به این کشور خودداری می کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، ضرب المثل «چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است» حکایت این روزهای ایران در مسئله توقف صادرات برق به عراق است، به طوری که تهران از چهار هفته پیش تصمیم گرفت تا صادرات برق به عراق را متوقف کند.

 

توقف صادرات برق همزمان با اوج گرفتن ناآرامی ها و نارضایتی ها در برخی از شهرهای عراق از دولت مرکزی این کشور شد و مقامات عراقی از جمله «حیدرالعبادی»، نخست وزیر عراق برای کاهش و آرام کردن فضای حاکم تصمیم گرفت تا مذاکرات با تهران را برای برقراری صادرات برق از سرگیرد به همین منظور بغداد هیئتی را به ریاست وزیر برق عراق برای امضای توافقنامه بین بغداد – تهران اعزام کرد اما این مذاکرات با شکست مواجه شد به نظر می رسد که ناکامی این مذاکرات به دو علت باشد که بر قطع صادرات برق از ایران به عراق تاثیر گذاشته است؛ یکی از این علت ها، بدهی زیاد عراق به ایران برای صادرات برق است و دیگری مشکل برق در خود ایران است که به علت افزایش گرما در تابستان به ویژه در شهرهای جنوبی نیاز مبرم به آن دارند.

 

اگرچه این برای نخستین بار نیست که ایران اقدام به قطع برق به عراق کرده است؛ به طوری که در اوایل سال 2017 میلادی به علت بدهی بیش از دو میلیارد دلاری عراق به قطع صادرات برق اقدام کرد اما برای کمک به مردم عراق در توافقنامه ای به قسط بندی آن اقدام کرد. عراق از سال 2005 میلادی بین 1500 تا 2000 مگاوات برق از ایران برای پوشش کمبود تولید داخلی اش وارد کرده است و به بیش از 23 هزار مگاوات برق برای رفع نیاز مردم و موسسه های خود نیاز دارد؛ اما نتوانسته بیش از 15 هزار و 700 مگاوات را تولید کند به همین علت نیاز خود را با واردات از خارج روی آورد.

 

بر همین اساس می توان گفت که مشکل تهران برای قطع صادرات برق تنها مسئله بدهی ها نبوده است که اگر این مسئله بود؛ با توجه به اینکه ایران همیشه در کمک به مردم منطقه به ویژه عراق در صف اول قرار دارد؛ سعی می کرد تا با ابتکار یا اقدامی دوستانه مشکل بدهی برقی عراق را حل کند تا کمی از اعتراض های مردمی عراق بکاهد اما مسئله مهم برای تهران، ملت ایران بودند که خودشان با مشکل برق در این گرمای تابستان مواجه اند؛ گرمایی که باعث شده که همه کشور درگیر آن باشند و ساعت هایی را برای جبران آن در تاریکی به سر ببرند.

 

در همین حال، بازگشت هیئت عراقی از ایران بدون دربرداشتن نتیجه ای، باعث شد تا «حیدرالعبادی»، نخست وزیر عراق تدبیر دیگری برای کاهش ناآرامی ها کند و این بار یک هیئت را به همراه دو وزیر کابینه اش به سمت ریاض اعزام کرد تا عربستان را جایگزین ایران برای صادرات برق کند.

 

به نظر می رسد که هیئت اعزامی عراق توانسته تا با مقامات عربستانی به توافق برسد تا از این کشور به تامین مسئله برق خود اقدام کند.

 

اعزام هیئت عراقی به عربستان را می توان دستاورد مفیدی برای ریاض دانست چرا که مقامات سعودی ها بسیار تلاش کردند تا در سالها بتواند در عراق جایگاهی به دست بیاورند و اعزام هیئتی از سوی عراق به این کشور شاید بتواند ریاض را به برخی از خواسته هایش برساند.

 

اگرچه بغداد در سالهای اخیر به دلیل برخی از مشکلات بین دو طرف عربستانی و عراقی مناسبات مثبت و خوبی با ریاض نداشت و گاهی نیز روابط شان به تیرگی گرایده است، اما این روزها بغداد تلاش دارد تا موج نارضایتی ها را بکاهد و به همین دلیل شکست مذاکرات با تهران موجب شد تا بغداد برای کاهش نارضایتی ملتش به عربستان روی آورد از این رو شاید بتوان گفت که حیدرالعبادی و مسئولان عراقی تلاش کردند تا در این شرایط بحرانی کشور بهترین تدبیر را برای خروج از این بحران بیندیشند.

کد خبر 716434

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha