لاهه چگونه شکایت ایران از آمریکا را پیگیری می کند؟

شکایت ایران از آمریکا طبق تائید دادگاه لاهه به دست دیوان عالی دادگستری جهانی رسیده و حالا تهران باید منتظر باشد تا ببیند آیا واشنگتن محکوم خواهد شد یا خیر؟

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، مقامات کشورمان تاکنون چندین و چندبار در مقابل بدعهدی ها و اقدامات ظالمانه آمریکا دادخواهی خود را به سازمان ملل برده اند و طبق حقی که به عنوان عضو این سازمان دارند بر توان حقوقی دادگاه لاهه تکیه کرده اند اما هیچگاه دادرسی در خصوص این دادخواهی ها صورت نگرفته و بر همین اساس واشنگتن همواره در حال انجام اقدامات ظالمانه علیه تهران است.

 

در آخرین اقدام مشابه، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان روز دوشنبه (۲۵ تیر) در پیامی توئیتری اعلام کرد که «ایران علیه آمریکا به دادگاه لاهه شکایت برده و ایران در مقابل توهین آمریکا به تعهدات حقوقی و دیپلماسی، به حاکمیت قانون پایبند است. لازم است که با عادت آمریکا در نقض قوانین بین‌المللی مقابله شود.»

 

راجع به همین شکایت ایران بهرام قاسمی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی نیز همان روز توضیح داد که «به‌منظور ترمیم و جبران اعمال غیرقانونی آمریکا در وضع تحریم‌ها علیه کشورمان و احقاق حقوق ملت ایران و پیگرد بین‌المللی اعمال متخلفانه ایالات متحده، وزارت امور خارجه با مشارکت مرکز امور حقوقی بین‌المللی ریاست جمهوری و هماهنگی سایر دستگاه‌های ذی‌ربط، مسأله شکایت از ایالات متحده به‌دلیل نقض تعهدات بین‌المللی و مشخصا عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و حقوق کنسولی سال ۱۳۳۴ نزد دیوان بین‌المللی دادگستری را، در دستور کار قرار داد و پس از اخذ نظرات وکلا و مشاوران حقوقی بین‌المللی ایرانی و خارجی، دادخواست نهایی حاوی شکایت جمهوری اسلامی ایران از نقض معاهده مودت، در تاریخ ۲۵ تیر ۱۳۹۷ به ثبت رسید.»

 

این در حالی است که چندی پیش لعیا جنیدی، معاون حقوقی رئیس جمهور سفری به لاهه داشت که گفته می شد او در جریان این سفر شکایتی را به دیوان عالی دادگستری تقدیم کرده که به نظر می رسد معاون رئیس جمهور حامل همین شکایت ایران از آمریکا بوده است.

 

اما برای نخستین بار دادگاه لاهه نیز این شکایت ایران را در قالب یک بیانیه تائید کرد و نوشت: «جمهوری اسلامی ایران شکایتی را علیه آمریکا در رابطه با نقض پیمان مودت، حقوق کنسولی میان دو کشور و روابط اقتصادی که در ۱۵ آگوست سال ۱۹۵۵ میان دو طرف امضاء و در ۱۶ ژوئن ۱۹۵۷ وارد فاز اجرایی شد، در دیوان بین‌المللی دادگستری به ثبت رسانده است. شکایت ایران در رابطه با بازگرداندن همه‌جانبه تحریم‌های آمریکا و نیز اقدامات محدودکننده که به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم شرکت‌ها یا افراد ایرانی را هدف قرار می‌دهد و پیشتر با امضای توافق هسته‌ای برداشته شده بود، است.»

 

این گزارش می افزاید: روند رسیدگی به این پرونده طبق اصول دادگاه لاهه روندی مشخص است که البته مدت زمان مشخصی ندارد. طبق این روند ابتدا دیوان بین المللی دادگستری شکایت ایران را به طرف مقابل (آمریکا) می‌فرستد و از او جواب می‌خواهد. این مرحله که تبادل لوایح نامیده می‌شود، ممکن است بسیار طولانی شود و طرفین دعوی بارها به ردوبدل کردن لایحه بپردازند. سپس در مرحله شفاهی  وکلا، کارشناسان و نمایندگان طرفین دعوی (ایران و آمریکا) در جلسه رسیدگی حاضر می‌شوند و به صورت رو در رو و شفاهی با یکدیگر مذاکره می‌کنند.

 

جلسه رسیدگی دیوان، علنی خواهد بود، مگر آنکه خود دیوان یا طرفین، خواستار غیرعلنی بودن آن باشند. زبان‌های رسمی دیوان، فرانسوی و انگلیسی است. پس از این مرحله قضات دیوان گرد هم می‌آیند تا پس از مشورت با هم رأی خود را صادر کنند.

 

گفتنی است، در طول دولت حسن روحانی یکبار دیگر نیز در خصوص بلوکه شدن ۲ میلیارد دلار از دارایی ایران در آمریکا شکایتی به دادگاه لاهه تقدیم شد اما هنوز نتیجه ای از آن دادخواست حاصل نشده است.

کد خبر 716751

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha