به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، همواره جمله ای تکراری در میان اظهارات مقامات کشورمان راجع به سیاست خارجی به گوش می رسد اینکه «ایران به جز موارد معدود با کشوری مشکل ندارد» و حتی این جمله پرکاربردترین عبارت بهرام قاسمی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی در نشست های خبری است.
در همین رابطه و به منظور مشهود شدن حسن نیت در ایجاد و ارتقای رابطه با کشورهای مختلف جهان؛ رهبر معظم انقلاب اسلامی در آخرین دیدارشان با اعضای هیات دولت بر لزوم گسترش روابط با کشورهای خارجی از غرب تا شرق تاکید داشتند.
این روزها اما سیاست خارجی ایران در یک پیچ تاریخی قرار گرفته که اگر به خوبی بتواند از تهدیدهای موجود به عنوان فرصت بهره ببرد قطعا می تواند با تمام کشورهای جهان به جز همان تعداد معدود روابط و مناسبات در زمینه های مختلف داشته باشد.
در کنار تلاش های ویژه ای که در این میان برای ارتقای روابط با غرب یا همان اروپا در دستور کار قرار گرفته ایران می خواهد پلی به شرق هم بزند تا از خاور دور عقب نماند.
بنابراین گزارش، در رابطه با تلاش هایی که برای همکاری با اروپا می شود؛ محمد جواد ظریف، مرد شماره یک سیاست خارجی در گفت و گو با یورو نیوز توضیحاتی به این شرح داده است که «آنچه نیاز است اروپاییها انجام دهند، علاوه بر تعهد سیاسیای که دادهاند، این است که اکنون شاهد آن باشیم که این تمهیدات در عمل و نه فقط در حد بیانیه و حرف، اجرایی شوند. در بخش بانکی، در بخش سرمایهگذاری، در بخش انرژی و در بخش حمل و نقل و در بخش شرکتهای کوچک و متوسط. اروپا قدرت و نفوذ خود را دست کم گرفته و باید در زمینه صلح و ثبات منطقه، همچنین در زمینه صلح و امنیت جهانی و برای ترویج همکاری و گفتوگوی فعالتر باشد.»
در گسترش روابط و مناسبات با شرق نیز می توان به همکاری های ایران و چین اشاره داشت. اگر چه چین بدهکارترین کشور به ایران با بیش از ۲۲ میلیارد دلار بدهی نفتی سعی کرده تا با صادرات کالا بدهی خود را تسویه کند اما دولت حسن روحانی در ادامه سیاست دولت قبل به گسترش همکاری ها با پکن تاکید داشته است. در سال ۲۰۱۷ حجم مبادلات تجارت ایران و چین به حدود ۴۰ میلیارد دلار نزدیک شد که این میزان را در سال ۲۰۱۸ مي تواند به حدود ۵۰ میلیارد دلار رسد. از سویی دیگر هم رئیسجمهور چین در کنفرانسی که در شانگهای با عنوان تعامل و اعتمادسازی در آسیا به منظور افزایش نقش چین در منطقه و کنار زدن آمریکا برگزار شد در حضور ولادیمیر پوتین، پیشنهاد طرح ایجاد ساختار امنیتی را داد که بر پایه همکاری با ایران و روسیه استوار است و در این طرح نقش آمریکا را کاملاً در امنیت آسیا حذف کرد.
رابطه دیپلماتیک دیگری که ایران در این برهه می تواند از آن بهره های فراوانی ببرد رابطه با روسیه است که در خصوص آخرین وضعیت آن هم محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در گفت و گو با یورونیوز یادآور شده که «ایران رابطه خوبی با روسیه و دولت سوریه دارد. ایران به رابطه خوب خود با روسیه و دولت سوریه ادامه میدهد و هدف ایران کاملا روشن است که مبارزه علیه تروریسم و افراطیگری است.»
این در حالی است که روابط ایران با اتحادیه اروپا، روسیه و چین از زبان رئیس دستگاه دیپلماسی این گونه بیان شده که «جلسات خوبی با کارشناسان اتحادیه، کارشناسان دو کشور، چین و روسیه که همکاران بسیار نزدیک ما در حوزه های سیاسی، اقتصادی و امنیتی هستند و این همکاریها ادامه می یابد، تعهد کردند که در حوزههای بانک، فروش نفت به حد کنونی، تجارت، روابط بیمه، کشتیرانی، حمل و نقل هوایی سرمایه گذاری و به ویژه حضور بخش خصوصی اقدامات لازم را انجام دهند.»
همچنین در مناطق دیگری چون آفریقا و آسیای میانی نیز دستگاه دیپلماسی تلاش دارد با قدرت ورود کرده و به ایجاد توافقات مثبتی با کشورهای این مناطق داشته باشد. در همین رابطه هم ظریف ۲ روز گذشته در دیدار با اقتصاد دانان اتاق بازرگانی ایران گفته که «در سفرهایی که به آفریقای جنوبی و هند داشتم و نمایندگانی که از طرف رئیس جمهور به کشورهای مختلف سفر کردند، همه این پیام متحد را برای ایران آوردند که اراده سیاسی در جهان برای ادامه حضور فعال در ایران علیرغم فشارهای آمریکا کاملا وجود دارد.»
نظر شما