شهریه و فعالیت های غیرمصوب مدارس غیردولتی

هرساله شهریه و فعالیت های مصوب از سوی وزارت آموزش و پرورش به مدارس غیردولتی ابلاغ می شود. در برخی از مدارس بدون رعایت این مصوبات به فعالیت های خارج از قانون خود ادامه می دهند و اگر خانواده ای شکایتی نکند کمتر بازرسی در این مدارس حضور پیدا می کنند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، ثبت نام در مدارس داغ است. برخی ها درگیر ثبت نام فرزندانشان در مدارس دولتی هستند که با مشکلاتی همچون مرزبندی مدارس، پرداخت شهریه، واریز مبالغ غیرمتعارف برای روپوش مواجهه هستند. در مقابل هم افرادی قرار دارند چون پول هنگفتی  پرداخت می کنند از این دسته مشکلات کمتر دارند. زیرا پیش از ثبت نام می دانند فرزندانشان در مدرسه پولی درس می خواند. اما به این معنا نیست که هر مدرسه هر رقمی را می تواند دریافت کند بلکه وزارت آموزش و پرورش برای این مدارس هم شهریه ای را تعیین کرده است. با این وجود  مدارسی هستند که این مصوبات را دور بزنند تا شهریه بالایی دریافت کنند. شهریه این مدارس در برخی از موارد چندین برابر شهریه تعیین شده است. این مدارس از عناوین گوناگون برای جذب دانش آموز همانند مدرسه دوزبانه، تیزهوش، مهارتی و غیره استفاده می کنند. برخی از خانواده ها با این وجود تمایل دارند فرزندشان ثبت نام شود و برخی دیگر با شکایت از مدرسه از پرداخت این شهریه غیرمتعارف خودداری می کنند و درنهایت مجبور می شوند فرزندشان در مدرسه ای دیگر ثبت نام کنند.

 

 گاهی مدارس غیردولتی در یک آپارتمان دایر می شوند و در بعضی از مناطق هم یک باغ بزرگ تبدیل به مدرسه می شود. این مسئله در افزایش شهریه هم نقش مهمی دارد.حوالی فرمانیه یک مدرسه دخترانه که همانند یک باغ است، وجود دارد و بسیارجذاب و دلفریب است. از این رو شهریه بالایی هم از دانش آموزان دریافت می کند. یکی از مسئولان این مدرسه از دلایل دریافت شهریه بالا  را هم پرداخت اجاره بالا می داند. به سراغ والدینی که فرزندانشان در این مدرسه تحصیل می کنند می رویم تا بدانیم که آیا کیفیت این مدارس همانند ظاهرش زیبا است یا خیر و به چه میزان به تعهداتی که در ثبت نام داده است عمل می کند.

 

کیفیت مدرسه ای که میزان ظاهر و شهریه اش زیبا نیست

در همین ارتباط، یکی از مادرانی که فرزندش کلاس سوم ابتدایی است و در این مدرسه تحصیل می کند به خبرنگار شبستان می گوید: ثبت نام فرزندم در این مدرسه سال گذشته حدود 18 میلیون تومان با سرویس مدرسه هزینه برداشت، امسال هم نزدیک به 20 میلیون تومان می شود.

او می گوید: به هیچ عنوان از این مدرسه راضی نیستم. کیفیت آموزشی مناسب نیست. تنها به دلیل اینکه دو زبانه است و به فرزندنم زبان انگلیسی را خیلی خوب تدریس می دهند و فضای بزرگی دارد ثبت نام می کنم. در محدوده ای که هستیم از لحاظ فضایی اینجا بهترین مدرسه است.

این مادر بیان می کند: انتظار از این مدرسه داریم تا کمی پویاتر در مراسم های مختلف عمل کند اما هیچ خبری از برنامه های مناسبتی نیست. به میزانی هم که برای فوق برنامه های شهریه دریافت می کنند، فوق برنامه ای اجرا نمی شود البته ثبت نام در فوق برنامه ها هم اجباری است.

یکی دیگر از مادرها هم به شهریه بالای این مدرسه اشاره می کند و می گوید: شهریه ای که دریافت می کنند بسیار بالا است اما آنچه که ارایه می شود انتظارات ما را برآورده نمی کند. افرادی که در این مدرسه تدریس می کنند خیلی با سابقه نیستند، البته از معلمان بازنشسته هم استفاده می کنند که باز تجارب تدریس آنان بهتر است.

 

 به سراغ یکی دیگر از مدارس ابتدایی پسرانه در همان حوالی می رویم که فعالیت آن پیش آهنگی است. یکی از مسئولان این مدرسه به خبرنگار شبستان می گوید: فعالیت های ما عمل گرا است. مهارت های زندگی را به دانش آموزان یاد می دهیم. خروجی مدرسه ما دانش آموزان مودب و ممتار هستند که هر مدرسه ای آنان را می پذیرد.

 

او ادامه می دهد: حتی لباس دانش آموزان ما هم پیشاهنگی است، یعنی همانند پوشش رژیم شاه هستند. تمام فعالیت های روزانه آنان به خانواده ها گزارش می شود. به فعالیت های دانش آموزان امتیاز داده می شود و هر کسی امتیاز بیشتری دریافت کند، در اردوهای خارج از شهر شرکت می کند. بیشتر فعالیت های تخصصی ما ورزش است. به دانش آموزان صخره نوردی، رزمی و فوتبال آموزش داده می شود.

 

او شهریه مصوب مدرسه را حدود 5 میلیون تومان بیان می کند که در دیوار اتاقش هم مصوب شده است تاکید می کند: از کلاس درس تا راهروها دوربین مدارس بسته نصب شده است تا اتفاقی نیفتد.

 

ناگفته نماند این مدرسه هم از عنوان دوزبانه استفاده می کند و مسئولش می گوید: آموزش زبان انگلیسی در مدرسه اجباری است و آموزش زبان های دیگر همانند فرانسه و آلمانی به درخواست والدین برگزار می شود.

 

اما به سراغ والدینی که فرزندانش را در این مدرسه ثبت نام می کنند می روم و درباره ی شهریه که می پردازند پرسش و جو می کنم.

 

یکی از والدین که فرزندش کلاس دوم ابتدایی است به خبرنگار شبستان می گوید: شهریه این مدرسه 13 میلیون تومان است. سال گذشته هم این مبلغ را پرداخت کردم و امسال هم تا حدود 14 تا15 میلیون تومان می شود.

 

او ادامه می دهد: شهریه را به ما 13 میلیون تومان اعلام می کنند و اگر بخواهیم در یک کلاس  ورزشی هم ثبت نام کنیم باید حدود 600 تا یک میلیون تومان پرداخت کنیم.

 

او از اینکه می گویم شهریه این مدرسه حدود 5 میلیون تومان است تعجب می کند و می گوید: آنچه که به ما اعلام می شود 13 میلیون تومان است. البته من از این مدرسه رضایت دارم و با اینکه محدوده زندگیم هم در این حوالی نیست اما دوست دارم فرزندم در مدرسه با کیفیتی درس بخواند.

 

پیش از این نیز خانواده ها در برنامه تیتر شبکه خبر که با حضور رییس سازمان مدارس غیردولتی برروی آنتن رفت از پرداخت شهریه های 20 میلیونی و 22 میلیون تومانی بدون ارایه تمام خدمات و جدا از فعالیت های فوق برنامه خبر داده بودند.

 

شهریه ها مدارس غیردولتی مشخص است/ مردم در ارسال شکایات همکاری نمی کنند

«تا زمانی که مردم همکاری نکنند دولت نمی تواند به تک تک مدارس سر بزند و تخلف شهریه آنان را محرز کند» این صحبت های سخنگوی کمیسیون آموزش و پرورش و او معتقد است:تمام شهریه مدارس در هر منطقه مشخص شده است، اسم هر مدرسه در هر منطقه و هر استان وجود دارد که چقدر باید شهریه دریافت کنند.

 

میرحمایت میرزاده تصریح می کند: شهریه مدارس غیردولتی از سرویس تا فوق برنامه مشخص شده است و اگر مدرسه ای تخلف کند خانواده ها باید گزارش دهند.

او تاکید می کند: بنده به عنوان کسی که بیش از سی سال است که در نظام تعلیم و تربیت کشور سابقه دارد، معتقدم که باید مدرسه نزدیک خانه باشد. چون دانش آموز نیمی از زمان خود را در سرویس مدرسه می گذراند تا از این منطقه به منطقه دیگر برود.

 

میزاده ادامه می دهد: خانواده ها تاکید دارند که فرزندشان باید دکتر یا مهندس شود و بدون اینکه استعداد های دیگر او را در نظر بگیرند یا تاکید دارند در مدرسه ای خاص تحصیل کنند. خانواده به تبلیغات بسیار توجه می کنند مدرسه ای که تبلیغات خوبی داشته باشد از نظر آنان درجه یک است. تمام تلاش خود را می کنند تا در آن مدرسه ثبت نام کنند. حتی اگر شهریه این مدارس غیرمتعارف باشد حاضرند بدون شکایت پرداخت کنند. در این موضوع شهریه ها مشکل قانونی نداریم، مشکل ما فرهنگی است.

 

هیچ مدرسه دوزبانه ای وجود ندارد

او با بیان اینکه هیچ مدرسه دو زبانه وجود ندارد می گوید: کارشناسان تعلیم و تربیت سالیان سال کتاب تدوین کرده اند که دانش آموزان از آن بهره مند شوند اما متاسفانه برخی ها در امور تعلیم و تربیت دخالت می کنند و اظهار نظرهای سطحی می کنند.

سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نقص قانون در شهریه مدارس غیردولتی وجود ندارد تاکید می کند: بحث فرهنگی است. خانواده ها به دلیل دوری خانه از مدرسه یا پرشدن ظرفیت حاضرند تا برای مدیر مدرسه چک سفید بکشند به  همین دلیل هم حاضر به شکایت نیستند. این موضوع درد بی دردمان است.

او تاکید می کند: هرکسی مشکل دارد باید شکایت کند، این شکایت را باید به وزارت آموزش و پرورش ارجاع دهد حتی می تواند مشکلات را مجلس نیز ارجاع دهد تا مورد بررسی قرار گیرد.مشکل خلا قانونی نیست، مشکل فرهنگی است.

 

شهریه مصوب مدارس غیردولتی که غیر مصوب گرفته می شود

رییس سازمان مدارس غیردولتی هم تاکید دارد با افرادی که شهریه بالا دریافت می کنند برخورد می کنیم و درباره ی شهریه ها می گوید: مدارس غیردولتی موظف به رعایت الگوی شهریه دارند. امسال با افرادی که انحراف از قانون داشته باشند قطعا برخورد خواهیم کرد. اگر مدارسی نیز شهریه اضافی دریافت می کنند اهالی رسانه به ما اعلام کنند.

 

زینی وند بیان می کند: شهریه مدارس غیردولتی به غیر از پایه دوازدهم به 10 میلیون تومان نمی رسد. جدا از رقم شهریه فعالیت های تابستانی 10 درصد، فوق برنامه غیردرسی 15 درصد در نظر گرفته شده است، به عبارتی 25 درصد به این شهریه اضافه می شود.

 

زینی وند با مقایسه حداقل و حداکثر شهریه مصوب مدارس غیردولتی در تهران نسبت به سال گذشته می گوید: حداقل شهریه در دوره ابتدایی در سال گذشته ۲ میلیون و ۷۰ هزار تومان بود که امسال به ۲ میلیون و ۶۵۲ هزار تومان رسیده است. حداقل شهریه در متوسطه اول در سال گذشته ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بود که امسال به ۳ میلیون و ۶۲۸ هزار تومان رسیده است. حداقل شهریه در متوسطه دوم ۳میلیون و ۷۹۵ هزار تومان بوده و امسال به ۴ میلیون و ۱۸۲ هزار تومان رسیده است.

 

وی تاکید می کند: سقف و حداکثر شهریه ثابت مصوب در دوره ابتدایی در سال گذشته ۶ میلیون و ۲۹۵ هزار تومان بود که امسال به ۷ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان رسیده است. در متوسطه اول سال گذشته حداکثر شهریه ۷ میلیون و ۸۴۸ هزار تومان بود که امسال به ۸ میلیون و ۲۶۷ هزار تومان می‌رسد. سقف شهریه در دوره متوسطه دوم نیز در سال گذشته ۹ میلیون و ۶۲۰ هزار تومان بودو امسال به ۱۰ میلیون و ۱۳۴ هزار تومان رسیده است.

 

این اعداد در حالی است که مدارس ابتدایی هم شهریه حداکثر دوره متوسطه را دریافت می کند حتی اگر برنامه های فوق برنامه را هم در آن بگنجایم شهریه ای که این مدارس که اغلب در شمال تهران هستند هم باز غیرمتعارف به نظر می آید.

 

گزارش از معصومه بدخشان

کد خبر 716988

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha