حجت الاسلام محی الدین میرمرشدی، جامعه شناس و استاد دانشگاه در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبستان در خصوص عفاف و حجاب گفت: زمانی که انگلیسی ها آتاتورک را در ترکیه و رضاخان را در ایران روی کار آوردند،موضوعی تحت عنوان دین زدایی را در ایران، ترکیه و عرب مطرح کردند بعد از آن آتاتورک مسئله کشف حجاب را به عنوان یک قانون در کشورش اجرایی کرد و رضاخان هم بعد از سفری که به ترکیه داشت ،مسئله حجاب و عفاف را به عنوان یک نهضت ملی در ایران پیاده کرد.
وی با بیان اینکه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی زنان حجاب (چادر) را انتخاب کردند، بیان کرد: در بسیاری از تظاهرات های اوایل انقلاب، بعضی از زنان بدون حجاب بودند و به مرور خود،حجاب را انتخاب کردند لذا این حرکت بانوان تبدیل به مرامنامه انقلابیون شد،حتی افرادی هم که سهمی در انقلاب نداشتند، تحت تاثیر جو عمومی ایجادشده ،این مسیر را انتخاب کردند، این مسیر تا مدتها ادامه داشت تا اینکه جبهه ملی تظاهراتی علیه حجاب ساماندهی کردند که این تظاهرات مورد برخورد فیزیکی برخی از متعصبین مذهبی قرار گرفت و همین امر موجب کشیده شدن مسئله حجاب به نماز جمعه شد.
این جامعه شناس با بیان اینکه هنوز سردمداران و مدیران حکومتی نتوانستند یک الگوی مشخص و متفاوتی در حوزه حجاب ارایه دهند، تصریح کرد: هر بار هر کسی یک مطلبی را در مورد حجاب و عفاف عنوان کردند و این چندگانگی موجب القای عدم توجه دین به مسئله حجاب شد، در واقع ریزتئوری ها و نظراتی که از زمان پهلوی در حوزه کشف حجاب باقی مانده بود و تقابل نگاهها در این باره ،باعث ایجاد مشکلات فعلی شده است.
این استاد دانشگاه با اشاره به تاثیر فیلم های پخش شده از شبکه های ماهواره ای حتی رسانه ملی کشورمان در حوزه حجاب و عفاف خاطرنشان کرد: نشان دادن مدل ها و شیوه های جدید پوشش به صورت علنی از طریق این شبکه ها و فضاهای مجازی موجب ریختن قبح حیا و عفت و از بین رفتن پاکدامنی در جامعه شده است به عنوان مثال فیلم مائده هژبری نشاندهنده تاثیرگذاری اینستاگرام و فضای مجازی بر روی روابط اجتماعی دختران و پسران است ،این مسئله به قدری تشدید شد که حتی میل به ازدواج در جوانان کاهش یافته است.
وی در ادامه افزود: از سوی دیگر ایجاد قوانین دست و پاگیر برای ازدواج و رفتارهای نادرستی که در خانواده ها بین همسران رخ داده است نشان می دهد چه میزان حوزه حجاب و عفاف ما مورد هجمه و حمله قرار گرفته و ذهن جوانان ما را مخدوش کرده است.
مسئله حجاب با قانون، بگیر و ببند و برخوردهای فیزیکی حل نمی شود
وی با بیان اینکه مسئله حجاب با قانون، بگیر و ببند و برخوردهای فیزیکی حل نخواهد شد، گفت: ما در حوزه حجاب و عفاف قانون داریم ولی چون فراگیر شده است به راحتی حل نمی شود.
حجت الاسلام میرمرشدی با بیان اینکه تاثیرگذاری ما در حوزه عفاف و حجاب در کشورهای دیگر بیشتر از کشور خودمان بود، تصریح کرد: زنان لبنان با تبعیت از فرهنگ اسلامی ما باحجاب شدند و حتی بارها خبر مسلمان شدن و باحجاب شدن برخی زنان مدل و بازیگر در کشورهای اروپایی و آمریکایی به گوش می رسد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: چون افرادی که اسلام را می فهمند و بازگشت به خویشتن و فطرتشان می کنند، بسیار راحت تر این مسایل را می پذیرند ولی متاسفانه چنان جو اجتماعی جامعه ما علیه دین و مذهب مدیریت شده است که کاری نمی توان کرد.
عملکرد سیستم مدیریتی کشور بر اصل دینداری جامعه اثرگذار است
وی با بیان اینکه عملکرد سیستم مدیریتی کشور بر اصل دینداری جامعه اثرگذار است، اظهار کرد: نوسان قیمت دلار و سوءاستفاده از بیت المال فقط در اقتصاد کشور تاثیر نمی گذارد بلکه اثرات زیادی بر اصل دینداری جامعه دارد لذا وقتی جوانان به عملکرد مسئولان نگاه می کنند، می گویند اگر بناست مدیران اینگونه باشند ما هم همین طور خواهیم بود.
وی اظهار کرد: اگر ما بتوانیم باورهای جامعه را نسبت به دین تغییر دهیم و اعتمادسازی کنیم برای هر جامعه ای وجود دین می تواند نافع باشد و از بسیاری از آسیب ها جلوگیری کند. قطعا با تغییر باورها ،بسیاری از مسایل از جمله مسئله حجاب و عفاف حل می شود که این امر نیز نیازمند یک نهضت ملی است.
نهادهای فرهنگی هر کدام ساز خود را می زنند
حجت الاسلام میرمرشدی با اشاره به قصور نهادهای فرهنگی در حوزه عفاف و حجاب بیان کرد: این نهادها هر کدام ساز خود را می زنند. سینما و تئاتر ما با حوزه علمیه همخوانی ،حوزه علمیه ما با وزارت ارشاد و وزارت ارشاد ما با سازمان تبلیغات همخوانی ندارند و ساختار موسیقیایی ما متناسب با فرهنگ دینی ما رشد نکرده است به گونه ای که یک هنرمند که الگوی جامعه فرهنگی ما محسوب می شود ،نگاهش با نگاه دین کاملا متفاوت است.
این جامعهشناس اظهار کرد: مجامع فرهنگی مانند حوزه های عفاف و حجاب تشکیل شده در وزارت کشور ،سازمان تبلیغات و کمیسیون اجتماعی بایستی به یک الگوی مشترک جامعی دست پیدا کنند که بر اساس آن الگوی مشترک همه نظرات خود را بیان کنند لذا سینما، هنر، تئاتر، موسیقی، حوزه علمیه و منبرهای روحانیون باید حرف واحد بزنند، تا این اتفاق رخ ندهد و به یک وحدت رویه نرسیم و همدیگر را باور نکنیم، آش همان است و کاسه همان.
نظر شما