به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، بالا رفتن لحظه ای قیمت سکه، کار و زندگی خیلی از افراد جامعه را از سکه و رونق انداخته است. قیمت سکه در این دوماه اخیر صد درصد رشد داشته است که موجب شده است تا قیمت خیلی از کالاهای اساسی هم تغییر کند.
بسیاری از افراد جامعه در طول زندگی با سکه خیلی سروکار ندارند، بودجه اشان به خرید آن نمی رسد یا بیشتر تمایل دارند با خرید خانه و ماشین سرمایه گذاری کنند. ممکن است تنها هنگام ازدواج بر اساس رسم و رسوم از سکه برای تعیین مهریه سخن به میان آورند که در برخی از موارد میزان آن طبق این ضرب المثلی قدیمی که «مهریه را کی داده و کی گرفته » تعیین می شود.
اما همین ضرب المثل بلای جان خیلی از افراد جامعه شده است. مطابق آیات و روایات سقف معینی برای تعیین مهریه مشخص و معین نشده است. مهریه از نگاه شرع، حق زن است و وجه مهریه برای زن از شیر مادرش هم حلال تر است، طبق ماده 1080 قانون مدنی:«تعیین مقدار مهر منوط به تراضی طرفین است.» مفهوم این ماده آن است که میزان مهریه کف و سقف (حداقل و حداکثر) ندارد. اما آنچه که مورد غفلت قرار گرفته است، توان پرداخت داماد است. مهریه، باید قابل پرداخت باشد و داماد باید توان پرداخت آن را داشته باشد.
متاسفانه ضرب المثلی قدیمی «مهریه را که داده و که گرفته » به عنوان یک فرهنگ از قدیم جای افتاده است و شاهد مهریه های بالای هزار، 10 هزار و 20 هزار سکه ای بدون اینکه داماد شرایط آن را داشته باشد تعیین می شود و برخی از خانواده ها آن را ضمانت ادامه زندگی دخترانشان می دانند.
درشرایط امروز جامعه که هیچ چیز قابل پیش بینی نیست باید گفت؛ مهریه را هم داماد می دهد وهم عروس می گیرد. درغیراین صورت باشد، مرد راهی زندان می شود. البته این موارد در هنگامی رخ می دهد که زندگی ها استحکام کافی نداشته باشد و کار زوج ها به دادگاه بکشد. زن مهریه را به اجرا بگذارد، مرد موظف به پرداخت می شود. اگرامکان پرداخت به صورت نقد را نداشته باشد باید به صورت اقساط پرداخت کند در هیچ کدام از این شرایط، باید راهی زندان شود.
سازناکوک اقتصاد بر معیشت خانواده ها
این روزها اقتصاد در کشور ساز ناکوک با معیشت خانواده ها می نوازد. ارزش پول به شدت کاهش یافته است و قشر فقیر و متوسط جامعه روزهای سختی را می گذرانند. گرانی از ارز، طلا، سکه آغاز شد و بر همه کالا ها تاثیر گذاشت. قیمت سکه هم بیش از 100 درصد رشد داشت. همین رشد موجب می شود تا زندگی خیلی ها از هم بپاشد و آمار زندانی ها هم افزایش یابد. موضوع رفع جنبه کیفری از صداق بالای 110 سکه با تصویب قانون حمایت از خانواده (مصوب سال 91) به تایید وکلای خانه ملت رسید اما در شرایط فعلی این معیار قانونی چندان با واقعیتهای مالی جوانان همخوانی ندارد.
نحله یک قرارداد صد در صد مالی و تعهدآور است
در همین ارتباط، مدیرعامل ستاد دیه کشور می گوید: تعیین نحله اگرچه معامله اقتصادی نیست اما یک قرارداد صد در صد مالی و تعهدآور است که با ثبت رسمی در عقدنامه به سبب آن بسیاری از دوستان و نزدیکان ما با عنوان ناتوانی در تامین مطالبه قید شده روانه زندان میشوند و بسیاری از آنها تا وصول مبلغ مهریه یا قبولی اعسار از سوی محکمه ممکن است تا ماهها در حبس باقی باشند.مرور پرونده محبوسان مهریه نشان میدهد قریب به اتفاق این بدهکاران را جوانان جویای کار شامل میشوند، افرادی که طبق تعریف جهانی سرمایههای انسانی و از جمله نیروهای مولد هر کشوری به حساب میآیند، اما در ایران عزیر بر حسب بالا رفتن آمار اختلافات خانوادگی ضمن از
.همپاشیدگی خانوادههایشان ناخواسته در بند ندانم کاری خود گرفتار میشود
سه هزار و 600 زندانی مهریه
سید اسدالله جولایی بیان می کند: بدون شک عامل اقتصادی در افزایش بسیاری پروندههای مورد بررسی در دادگاه خانواده موثر هستند، اما طبق اسناد موجود آن چه در قبال زندانیان مهریه میتوان با قاطعیت به آن پرداخت یک نوع فقر فرهنگی است که علیرغم اطلاع رسانیهای خوب رسانهها و تبلیغات موجود در شبکههای اجتماعی مبنی بر حضور 3600 زندانی مهریه، باز متاسفانه نکاح جوانان را به شروط غیر قابل پرداختی آلوده میکنیم، این جنس تعهدات تهی با صراحت در قرآن مبین و شرع انور مورد نقد قرار گرفتهاند و طبق استفتائات صورت گرفته حتی به دلیل شرط غیرقابل ایفاء در صحت عقد ازدواج هم شبهه وارد میکنند.
اقدامات نمایشی معطوف به تعیین مهریه نشود/ به روز رسانی در قوانین مهریه
او با تاکید بر اینکه قصد ما ورود به حوزه قراردادهای خصوصی نیست اما در متن قانون داریم که هر عقد و هر قراری تا آن زمان که خللی در منافع عمومی و نظم اجتماعی وارد نکند پذیرفتی است گفت: هرکسی استطاعتش را داشت به تاریخ شمسی و قمری یا نه به اعداد و ارقام نجومی تعهد کنند و انشاالله هم قادر به پرداخت باشد، اما واقعا این تصمیم و این تعیین بخش قابل توجهی از توان دستگاه قضایی و انتظامی را درگیر خود نکند. اگر نیت خانوادهها یا جوانان فخرفروشی یا اثبات قدرتهای کاذب خودشان است، با عنایت به جمعیت بالای زندانیان مهریه تقاضای ما از مجلس این است که مظاهر این اقدامات نمایشی معطوف به موضوعات دیگری شود.
جولایی اضافه م یکند: البته برخی از مهریه به عنوان اهرم فشار یاد میکنند و جنبه ضمانت از کیان خانوادههای متزلزل را در پس آن یادآور میشوند که با استناد به پروندههای مختومه و مفتوحه بسیاری که در ستاد دیه مورد رسیدگی قرار گرفته باید بگویم زوجه همواره به کمتر از ده درصد مطالبات خود در موضوع مهریه نایل شده و مابقی این تعهد در روند فرسایشی رسیدگی به دعوا، امتناع زوج در پرداخت به موقع اقساط مهریه و بسیاری دیگر از دلایل هرگز استیفاء نمیشود.
مدیرعامل ستاد دیه کشور می گوید: امروز پرداخت مهریههای پایین هم برای خودش دردسر بزرگی است. شاید تصور شود مقصود از مهریههای معقول تعهد کابین ۱۱۰ سکهای است، اما واقعیت این است که همین ارقام پایین هم با افزایش قیمت سکه گرفتاران بسیاری دارد.
ارایه راهکاری برای ممانعت اززندانی شدن به دلیل عدم پرداخت مهریه
همچنین؛ مافی، نماینده مردم تهران در بهارستان نیز در سخنانی مشکل زندانیان مهریه را یک معضل عمومی یاد می کند و می گوید: در تلاش هستیم بدون توجه به جنسیت با جلب کارشناسان خبره موضوع زندانیان مهریه و راهکاری برای ممانعت از حبس مردان این سرزمین را مجدانه پیگیری کنیم.
وی افزود: من جنسیتپرست نیستم، یعنی فمنیست نیستم. به شخصه در خصوص مهریه دوست دارم عدالت اجرا شود. عدالتی که خط کش قانون آن را تعیین میکند. امروز اگر میزان مهریههای طلایی برای پیشگیری از حبس بدهکاران مالی نیازمند بروز رسانی است این مهم را با رعایت حقوق همه شهروندان مرد و زن پیگیری خواهیم کرد.
ایجاد اضطراب اجتماعی با التهابات اقتصادی
در همین ارتباط، مجید ابهری، جامعه شناس به خبرنگار شبستان می گوید:عوامل محیطی، تاثیرمستقیم بر روابط اجتماعی و سبک زندگی افراد جامعه دارد.
او با بیان اینکه التهاب های اقتصادی، موجب ایجاد اضطراب و دلهره در افراد می شودادامه می دهد: همانگونه که در موضوع گرانی ارزهای خارجی، مشاهده کردیم. حتی کسانی که هیچ گونه ارتباطی با دلار و امثال آن ندارند دست خوش نگرانی نسبت به حال و آینده می شوند.
تقاضای عندالمطالبه ای از سوی بانوانی که مهریه شگفت انگیز دارند
ابهری اضافه می کند: از سوی دیگر؛ این افزایش ها مستقمیم بر روی دیگر اقلام اثر گذار می گردد. یکی دیگر از عوامل، اضطراب آفرین در ماه های اخیر، افزایش قیمت سکه ی طلا است.
او بیان می کند: با روند تصاعدی، رو به صعود نهاد و تاثیر آن را در برخی از روابط، زناشویی به خوبی می توان ارزیابی کنیم.
این رفتار شناس با صراحت می گوید: بانوانی که مهریه آنان با تعداد شگفت انگیز سکه تعیین گردیده ناگهان به فکر دریافت آن و عندالمطالبه بودن افتادند.
در این میان با وجود اینکه قانون به داد مردان رسیده است و حداکثر 110 سکه را قابل دریافت اعلام کرد. همین 110 سکه با قیمت های نجومی امروز خارج از توان بیش از 90 درصد از مردان است.
ابهری ادامه می دهد: اینجانب و کارشناسان دیگر بر اینگونه مهریه ها انتقاد می کردیم که سکه به ارتفاع کوه دماوند یا به تعداد روزهای عمرعروس یا سال تولد او تعیین نشود، برخی از افراد ساده اندیش ما را به مخالفت با ازدواج جوانان محکوم می کردند.
او ادامه می دهد:همه ما از سامان گرفتن؛ جوانان کشور خوشحال می شویم و امیدواریم دیگر جوان مجرد چه دختر چه پسر در سن ازدواج باقی نماند. اما بسیاری از جوانان از وحشت اینگونه افزایش ها اصولا ممکن است قید ازدواج را بزنند. حداقل رقبتی بر آن نداشته باشند.
ابهری تاکید می کند: رسانه ها باید، با جلوگیری از موج سازی، جریان پروری در جهت ایجاد التهاب اجتماعی ممانعت کرده و اجازه ندهند، عده ای به خاطر منافع خود سرنوشت فرزندان ما را به بازی گرفته و ابا حساسات آنان بازی کنند.
مهریه در گذشته متعارف بود
این جامعه شناس تاکید کرد: زمان پدران ما سکه نبود چیز های متعارف بود. مهریه باید ملموس باشد.
ابهری تاکید می کند: برخی از خانواده ها مقیاس شخصیت دختر و خانواده دختر قلمداد می کنند در حالی که مهریه حضرت فاطمه بهترین الگو است. هیچ وقت شخصیت و پایگاه فرهنگی و اجتماعی یک دختر و خانواده او با مهریه به اثبات نمی رسد.
افزایش مهریه به دلیل پایین آمدن ارزش پول است
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی معتقد است افزایش قیمت سکه به دلیل پایین آمدن ارزش پول ملی است و به خبرنگار شبستان می گوید: تعیین مهریه در اسلام آمده است و باید در شأن زوجه تعیین شود که هر کسی به اندازه فرهنگ خانوادگی خود رقم آن را تعیین می کند.
عبدالرضا عزیزی ادامه می دهد: بالا بودن رقم سکه نمی تواند تداوم زندگی ها را تعیین کند و البته نمی توانیم شرایطی را مهیا کنیم که مهریه حذف شود چراکه یک اصل شرعی و برای زنان یک پشتوانه به شمار می آید.
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی بیان می کند: سطح فرهنگی و سواد بانوان بالا رفته است، خانم ها استقلال مالی پیدا کرده اند و امروزه کمتر کسی پیدا می شود که تنها به دلیل به اجرا گذاشتن و دریافت سکه ازدواج کند و طلاق بگیرد.اگر مهریه ها افزایش پیدا کرده است به دلیل بی ارزش بودن پول است. میزان مهریه و سکه افزایش نیافته است بلکه ارزش پول پایین آمده است.
سکه تعیین کننده، ضمانت زندگی ها نیست. باید خانواده ها بامنطق، تحقیق، شناخت و تدبیر برای ازدواج تصمیم گیری کنند. یک تصمیم اشتباه و از روی احساس یا حتی براساس عرف فامیلی و جامعه یا فخر فروشی در تعیین مهریه، قفل زندان را با دستان خود می گشاید و عمل تحریکی برای از هم پاشیدگی زندگی ها می شود. مهریه حق زنانو دِین مردان است. پس نیک است این دِین شرعی منطقی و متعارف تعیین شود تا ادا هم شود.
نظر شما