به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی در مراسم افتتاح اولین نمایشگاه صنایع کوچک یکی از عوامل ایجاد مشکلات فعلی برای اقتصاد کشور را توافق هسته ای دانست و گفت: بعد از سالها کشمکش برای مسایل هسته ای ما به یک مسیر رهنمون شدیم و آن مسیر مذاکرات بود.
وی با تاکید بر اینکه برای حل مشکلات تولیدی و کاهش فشار معیشتی به مردم؛ مذاکرات هسته ای را پذیرفتیم، افزود: بعد از اینکه کشوری در منطقه حامل پیامی از سوی آمریکا بود که رییس جمهور این کشور می خواهد با ایران در خصوص مسایل هسته ای مذاکره کند ما با شرط غنی سازی مذاکرات هسته ای را پذیرفتیم و دیدیم که از نظر شرایط هسته ای در یک جایگاه ثبات هستیم و به این مذاکرات پیوستیم.
لاریجانی افزود: در همین رابطه رییس جمهور آمریکا نیز نامه ای به ما نوشت که غنی سازی را قبول دارد و ما به مذاکرات پیوستیم و توافق را انجام دادیم که باعث گشایش های اقتصادی در کنار پذیرفتن برخی از محدودیت ها شد و ما با دلیل گسترش فضای کسب و کار این انتخاب را انجام دادیم و یکی از انگیزه های ما برای پذیرش محدودیت های برجام؛ باز شدن فضای کسب و کار بود و در زمان اجرای برجام هم گشایش هایی صورت گرفت که البته می توانستیم از این فضا بهتر استفاده کنیم.
رییس مجلس شورای اسلامی با اظهار اینکه در ادامه رییس جمهور جدید آمریکا بر سر کار آمد و تصمیم گیری های او در خصوص توافق های بین المللی از جمله برجام آنرمال بود، خاطرنشان کرد: اگرچه آمریکایی ها در اجرای برجام هم درست عمل نکردند ولی رییس جمهور به کل زیر میز زد و از برجام خارج شد و کشورهای اروپایی نیز در این زمینه با ایران تماس گرفتند و گفتند حق با شماست که بخواهید از این توافق خارج شوید اما ما حاضریم مسیری را باز کنیم و ما پای توافق هستیم و ایران به آنها فرصت داد تا قول هایشان را برای گسترش تعاملات بانکی، خرید نفت و ارتقای روابط صنعتی عملی کنند و در این مسیر می خواستیم به فضای کسب و کار و معیشت مردم آسیب نرسد و این فرصت را به اروپایی ها دادیم.
رییس قوه مقننه با اظهار اینکه این مسیر در حال طی شدن است و وزارت خارجه آن را ادامه می دهد، افزود: راه دیگری نیز وجود داشت که همه راه هایی که با مذاکره باز خواهد شد را به کار بگیریم تا فضای کسب و کار را رونق ببخشیم که در این راه نیز در حال حرکت هستیم.
لاریجانی با تاکید بر این نکته که وقتی شرایط سخت می شود عده ای به جای کمک به وفاق ملی به خاطر یک سری مقاصد سیاسی نازل نقش اپوزیسیون می گیرند و انگار از کره مریخ آمده اند، تصریح کرد: باید در این شرایط نگاه طبیبانه و مسئولانه و وفاق داشته باشیم و راه هایی که می توانیم پی بگیریم مقداری مربوط به دولت و مجلس و باقی مربوط به دیگران است که البته امروز اگر به باقی دنیا هم نگاه کنیم می بینیم از یک آشفتگی امنیتی رنج می برند مانند برخوردهای آمریکا با ترکیه، چین، اروپا و روسیه که نشان داده یک عنصر مزاحم در صحنه بین الملل ظهور کرده و به کشورها آسیب می رساند و این موضوع در ایجاد مشکلات داخلی بی تاثیر نبوده و از سوی دیگر باید برای ساماندهی مشکلات داخلی نگاه داخلی داشته باشیم و همه چیز را به مسایل خارجی مربوط ندانیم.
بانک ها برای اینکه ظاهرشان را درست کنند، خلق پول کردند
رییس مجلس شورای اسلامی نقدینگی زیاد در بازار را یکی دیگر از مشکلات اقتصاد کشور دانست و تاکید کرد: نباید این مسایل که ربطی به مسایل خارجی ندارد را به مسایل خارجی مربوط بدانیم زیرا اینها هم ما را اغفال می کنند و هم دشمن را قدرتمند می کنند.
وی با اشاره به اینکه بانک های ما سالهاست وضعیت نامطلوبی دارند و در سال های اخیر نیز راه حل هایی برای حل مشکلات آنها ایجاد شد، خاطرنشان کرد: این خواسته صنایع است که از بانک ها استفاده کنند و این مسئله نیازمند یک تحول بنیادی در عرصه بانکداری کشور است که طرح آن ریخته شده است.
رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بانک ها برای اینکه بخواهند ظاهرشان را هم درست کنند به خلق پول پرداختند و نقدینگی در بازار را چندین برابر کردند، تاکید کرد: این امر باعث شد تا نقدینگی به بازار طلا و سکه برود و مشکلات فعلی را ایجاد کند.
وی مسایل روانی را نیز در ایجاد مشکلات فعلی موثر دانست و از رسانه ها خواست تا در این زمینه مددکار باشند و کمک کنند تا افکار عمومی با هم همرای شوند.
رییس قوه مقننه در ادامه به اقدامات مجلس شورای اسلامی برای حل مشکلاتی که نقدینگی زیاد در کشور ایجاد می کند، اشاره کرد و گفت: به همین دلیل طرحی در مجلس به تصویب رسید تا به بخش خصوصی که بخواهد در طرح های عمرانی مشارکت کند تسهیلاتی ارایه دهیم و اگر فردی بخواهد طرح نیمه تمام عمرانی را تمام کند لازم نیست اول منابع آن را تامین کند و در بودجه همواره تلاش کردیم طرح های نیمه تمام عمرانی را واگذار کنیم اگرچه در سال های اخیر این مسئله در قانون بودجه خوب نبوده است.
وی افزود: با هدایت نقدینگی به سمت طرح های عمرانی هم نقدینگی ها سامان می یابد و هم آبادانی کشور افزوده می شود.
لاریجانی در ادامه زمینه کسب و کار برای جذب سرمایه گذاری را نامناسب دانست و خاطرنشان کرد: باید از نظر تسهیل فضای کسب و کار قدم های مثبتی برداریم. اگر در شرایط سختی که فعلا ایجاد شده به نفع خودمان استفاده کنیم و صادرات و تولید را محور قرار دهیم اصلاحی که قرار بود به صورت بنیادین در سال های پس از انقلاب در اقتصاد انجام شود را انجام خواهیم داد و ما نیازمند بهسازی اقتصاد بودیم که این دوره می تواند دوره خوبی برای این کار باشد.
دولت برای کوچکشدنش تلاشی نکرده است
رییس مجلس شورای اسلامی گسترش سیستم اداری کشور را یکی دیگر از مشکلات اقتصادی و مسایل ایجاد فساد دانست و افزود: ما 80 میلیون جمعیت داریم که 4 میلیون آن سیستم اداری هستند و نتیجه این است که هرچه درآمد داریم برای تامین این بخش اختصاص می یابد همانگونه که می بینید بودجه جاری کشور 300 هزار میلیارد تومان است و بودجه عمرانی به زور به 50 هزار میلیارد تومان می رسد و این نشاندهنده عدم تعادل است و فربه شدن ادارهجات فساد ایجاد می کند و تولیدکننده باید یک کفش آهنی به پا کند تا بتواند از سد ادارهجات عبور کند.
رییس قوه مقننه خطاب به قوه مجریه تاکید کرد: باید پالایش جدی در این بخش صورت بگیرد و طبق برنامه ششم تا آخر این برنامه باید شاهد تلاش 15 درصد از ظرفیت اداری کشور باشیم که ما حرکتی در این زمینه نمی بینیم و کشورمان در حال گسترش فضای اداری است و ما معتقدیم دولت باید کوچک شود و اگر امروز وقت برای اقتصاد ضیق است باید دولت را کوچک کنیم تا کمک کنیم فساد هم کوچک شود.
وی توجه به تکنولوژیک شدن دولت را نیز یکی دیگر از مسایل مهمی دانست که دولت باید مدنظر داشته باشد و تاکید کرد: در این حوزه باید دولت الکترونیک را گسترش دهیم.
لاریجانی در ادامه نگاه مسلط به بخش اقتصادی را نیز مهم ارزیابی کرد و افزود: هیچ کشوری نمی تواند بدون داشتن یک پارادایم مسلط در اقتصاد همه بخش ها را با هم همراه کند و نهادهای دولتی باید مسیر توسعه آینده کشور را روشن کند که متاسفانه در این زمینه ضعف دارند و فکر توسعه ای برای کشور و همفکری بین بخش های بحرانی و دست اندرکاران از سوی دولت انجام نشده است.
طرح آمایش صنعتی کشور اجرا نشده است
وی از اجرا نشدن طرح آمایش سرزمینی برای ایجاد کسب و کار از سوی دولت نیز انتقاد کرد و گفت: این امر باعث شده گاهی منابع آب و برق در جایی که آب نداریم ایجاد شود و این نگاه توسعه ای را دچار مشکل می کند. مسیر توسعه باید قطعا کاملا روشن شود و داشتن یک استراتژی صنعتی در این زمینه بسیار مهم است.
لاریجانی تاکید کرد: باید یک مسیر مشخص برای مسئله توسعه کشور روشن شود و در اختیار فعالان صنعتی از جمله کمیسیون صنعت و کارآفرینان قرار داده شود تا در تمام بخش های کشور برای آینده گام مشخص بردارند.
رییس مجلس شورای اسلامی رونق بخشیدن به فضای کسب و کار و روانسازی این فضا را بسیار مهم ارزیابی کرد و در ادامه گفت: اگر برای آسان تر فضای کسب و کار نیازمند قوانین هستیم باید یک زمینه ای برای کاهش زمان ایجاد کسب و کار فراهم کنیم و اگر به مجلس مراجعه کنیم قطعا کمیسیون صنایع این مسئله را در دستور کار قرار خواهد داد تا قوانین مزاحم را برای مدت کوتاه هم شده حذف کند و وزارت صنعت نیز مسئول آن است که بخشنامه ها و دستورالعمل های مزاحم را نیز از سر راه صنعتگران بردارد.
رییس مجلس شورای اسلامی همچنین به مسئله صادرات نیز اشاره کرد و اظهار داشت: تلاطم نرخ ارز باعث شد صادرات دچار مشکلاتی شود اما افزایش قیمت ارز افزایش صادرات را نیز به دنبال داشت و باید در این زمینه راهکارهای جدی داشته باشیم و با توجه به اینکه ایران دارای 15 همسایه است و با کشورهای مهمی چون چین و روسیه در ارتباط است باید صادرات و تولید را افزایش دهیم و به نقاط قوت آن نیز توجه داشته باشیم.
وی در پایان به اقدام مجلس شورای اسلامی به منظور افزایش عوارض واردات و پرداخت آن به صادرکنندگان نیز اشاره کرد و گفت: این منبع مهمی را در اختیار صادرکنندگان قرار داد تا بتوانند از آن بهره ببرند.
نظر شما