خبرگزاری شبستان-هرمزگان؛ در ماه های اخیر ایجاد موج گرانی به ویژه افزایش قیمت مسکن به یکی از بحث های داغ جامعه تبدیل شده که این امر نگرانی خریداران مسکن و مستاجران به ویژه زوج های جوان و اقشار کم درآمد و آسیب پذیر را به دنبال داشته است.
وجود صنایع و شرکت های بزرگ در غرب بندرعباس نظیر پالایشگاه های نفت بندرعباس و ستاره خلیج فارس، فولاد هرمزگان و کاوه، بنادر شهید رجایی و باهنر، آلومینیوم المهدی، وجود تنگه استراتژیک هرمز، همسایگی با کشورهای حاشیه خلیج فارس، انتقال نیروهای ستادی نیروی دریایی از مرکز، وجود مناطق آزاد، مهاجرپذیر بودن و رونق خانه های رفاهی از دلایل خاص گرانی مسکن و اجاره بها در پایتخت تجاری اقتصادی ایران است.
مهار افزایش حباب گونه و کاذب گرانی مسکن که محصول بی ثباتی نرخ ارز، مشکلات کلان اقتصادی، هجوم دلالان به سمت بازار مسکن و اقدامات سوداگرانه می باشد در گرو عزم جدی متولیان امر نظارت جهت ورود جدی و بهنگام برای تثبیت و سازماندهی است.
عده ای از فعالان بخش مسکن بر این باورند که علت اصلی افزایش قیمت مسکن ورود دلالان به بازار مسکن می باشد؛ خرید واحدهای مسکونی و عدم فروش آنها در برابر هجوم مردم برای خرید، یکی از اقدامات سوداگرانه دلالان است.
این عده معتقدند که این موج گرانی که به دنبال افزایش تقاضا و کاهش عرضه ایجاد شده است در نیمه دوم سال نتیجه معکوسی خواهد داشت به گونه ای که بازار مسکن در نیمه دوم سال جاری با رکود بی سابقه مواجه خواهد شد.
شرایط کنونی بازار مسکن مبهم و نگران کننده است
علی عسکری از فرهنگیان شهر بندرعباس که برای خرید واحد مسکونی به یکی از دفاتر مشاور املاک آمده است، شرایط کنونی بازار مسکن را مبهم و نگران کننده می داند و می گوید: خانه های خالی زیادی در شهر وجود دارد اما صاحبان ملک تمایلی به فروش ندارند و همین موضوع بیشتر به گرانی مسکن دامن زده است.
وی افزود: پس از یک عمر پس انداز کردن و دریافت وام، سودای خانه دار شدن را در سر می پروراندم که امروز متوجه شدم با این روند افزایش قیمت، امیدی به خانه دار شدن ندارم و این موجب نگرانیم شده است.
کامران حسین پور از فعالان باسابقه مطبوعاتی هرمزگان نیز می گوید: ۱۵ سال است که اجاره نشین هستم و هم اکنون ماهیانه یک میلیون تومان کرایه خانه می دهم این درحالی است که درآمد ماهیانه ام یک میلیون و ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان است.
وی مشکلات کلان اقتصادی را دلیل اصلی گرانی مسکن می داند و ادامه می دهد: اگر مسئولان هرچه زودتر در این باره چاره اندیشی نکنند، اکثر مردم در زیر بار گرانی به شدت آسیب می بینند.
رضا چمن پیرا که یک سال از ازدواجش می گذرد و مستاجر است، اقدامات سوداگرانه در بازار مسکن را دلیل اصلی افزایش قیمت ملک و اجاره بها ذکر می کند و معتقد است که قیمت کنونی مسکن واقعی نیست و اگر خریداران مقداری صبوری به خرج دهند و تقاضای کمتری برای خرید داشته باشد قطعا قیمت مسکن کاهش خواهد یافت.
گرانی مسکن متاثر از فعالیت دلالان است
محمد شکوه، یکی از مشاوران املاک بندرعباس نیز افزایش قیمت در بخش مسکن را نیز همانند بخش طلا و ارز متاثر از وجود دلال ها دانست و گفت: با توجه به افزایش بیش از ۳۰ درصدی قیمت مسکن در بندرعباس، انبوه سازان تمایلی برای فروش ملک ندارند و منتظر هستند تا در نیمه دوم سال قیمت ها افزایش یابد و از طرفی نیز هجوم افراد برای خرید موجب شده تا قیمت مسکن روند صعودی در پیش بگیرد
وی به مزایای طرح مسکن مهر در تعادل بخشیدن به بازار مسکن اشاره و عنوان کرد: اگر طرح مسکن مهر در این دولت نیز ادامه پیدا می کرد شاهد بحران کنونی در بازار مسکن نبودیم.
این مشاور املاک، همکاری شهرداری در ارائه مطلوب خدمات شهری در شهرک مسکن مهر پیامبراعظم(ع) بندرعباس را یکی از راهکارهای کاهش قیمت مسکن در این شهر دانست و افزود: شهرک پیامبر اعظم(ع) به نوعی بندرعباس دوم است که اگر خدمات شهر مناسبی در آن ارائه شود تا مردم برای ساکن شدن در آن رغبت پبدا کنند می تواند به داد بازار مسکن برسد.
وی پیش بینی کرد که اگر وضعیت اقتصادی به همین منوال ادامه داشته باشد در نیمه دوم سال رکود شدیدی را در بازار مسکن بندرعباس شاهد خواهیم بود.
امید رنجبر از دیگر بنگاه داران امللاک در بندرعباس گفت: بازار مسکن طی چهار سال گذشته در رکود کامل بسر می برد تا اینکه قبل از تحویل سال ۹۷ شاهد افزایش قیمت مسکن بودیم که این روند همچنان ادامه دارد.
وی از ثابت ماندن حق کمیسیون مشاورین املاک در هشت سال اخیر و باز بودن سقف اعطای مجوز املاک به بهانه اشتغالزایی را از چالش های فراروی این صنف برشمرد و افزود: متاسفانه به دلیل سهل الوصول بودن دریافت امتیاز و راه اندازی دفتر املاک، افراد زیادی جذب این صنف می شود که همین امر نیز در افزایش قیمت مسکن بی تاثیر نیست.
افزایش قیمت مسکن حباب گونه و کاذب است
حبیب کارجو، که دارای سابقه ای ۱۴ساله در صنف مشاوران املاک در بندرعباس است نیز افزایش کنونی قیمت مسکن و اجاره بها را حباب گونه کاذب می داند و معتقد است که این روزها خرید و فروش مسکن و حتی رهن و اجاره بها دچار نوسات شده و خریداران و فروشندگان را در حالتی از ابهام و سردرگمی قرار داده است.
وی بخشی مهمی از این افزایش قیمت را متاثر از افزایش نرخ ارز عنوان کرد و افزود: افزایش نرخ ارز باعث افزایش قیمت مصالح ساختمانی شد و این در طولانی مدت موجب افزایش قیمت مسکن می شود.
تاثیرپذیری بازار مسکن از وضعیت آشفته اقتصادی
عبدالمجید ضعیفی، نایب رئیس اول اتحادیه املاک، اتومبیل و پارکینگ داران بندرعباس نیز با بیان اینکه بازار مسکن پایتخت تجارت و اقتصاد ایران نیز همانند سایر شهرستان ها از وضعیت آشفته اقتصادی تاثیرپذیرفته است، تصریح کرد: قیمت مسکن در این شهر بین ۲۰ تا ۳۰ درصد و اجاره بها بین ۴۰ تا ۵۰ درصد افزایش یافته است.
وی با اشاره به اینکه افزایش اجاره بها تنها به بخش مسکونی مربوط می شود و واحدهای تجاری افزایشی نداشته است، افزود: قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در نقط مرفه نشین بندرعباس که در اواخر سال گذشته بین سه تا چهار میلیون تومان بود اکنون با رشد ۲۰ درصدی مواجه است.
نایب رئیس اتحادیه املاک، اتومبیل و پارکینگ داران بندرعباس اضافه کرد: قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در پایین ترین نقاط شهر که پارسال ۲ میلیون تومان خرید و فروش می شد در حال حاضر ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان محاسبه می شود.
وی بالارفتن قیمت مصالح ساختمانی، افزایش ناگهانی تقاضا و در عین حال کاهش عرضه و افزایش حقوق کارگر به عنوان دلایل مهم افزایش قیمت مسکن یاد کرد و گفت: وضعیت خرید و فروش مسکن در بندرعباس راکد است زیرا بسیاری به دلیل اینکه پیش بینی می کنند قیمت مسکن در شش ماهه دوم با افزایش همراه باشد از عرضه مسکن خودداری می کنند.
ضعیفی، تنها راه حل تعادل بخشی به بازار مسکن را مهار وضعیت اقتصادی و بازگرداندن ثبات به حوزه اقتصاد کشور دانست.
وی با اشاره به فعالیت ۹۰۰ دفتر املاک در بندرعباس، عنوان کرد: پارسال در حالی که ۲۰۰ پروانه فعالیت املاک به دلیل رکود بازار مسکن ابطال شد، ۴۰۰ تقاضای جدید برای صدور پروانه املاک در بندرعباس دریافت کردیم که این رقم از ابتدای سال جاری تاکنون به بیش از ۸۰ تقاضای جدید رسیده است.
نایب رئیس اول اتحادیه املاک بندرعباس با اذعان به اینکه قانون نظام صنفی نیازمند بازنگری است، یادآور شد: براساس قانون مصوب سال ۸۲ که در سال ۹۲ نیز مورد بازنگری قرار گرفت، شرط دریافت مجوز تاسیس مشاور املاک داشتن حداقل سواد نوشتن و خواندن است و از این رو هرکسی می تواند متقاضی دریافت این مجوز باشد.
وی افزود: اتحادیه املاک بندرعباس از این رو درصدد است تا مجوز راه اندازی آموزشگاه تخصصی املاک به منظور ارائه آموزش های لازم در حوزه مباحث حقوقی، آیین نگارش قراردادها، قانون تملک آپارتمان و ... را از کمیسیون نظارت دریافت کند.
مسکن مهمترین دغدغه نیازمندان است
محمد معینی پور، مدیر مسکن و ساختمان کمیته امداد هرمزگان نیز از تامین مسکن به عنوان مهمترین دغدغه نیازمندان تحت پوشش نهادهای حمایتی دانست و گفت: اولویت اصلی کمیته امداد تامین مسکن مناسب و ایمن برای ایتام و فقراست.
وی با بیان اینکه امسال ۲۹ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان اعتبار برای ارائه خدمات مختلف مسکن مددجویان کمیته امداد هرمزگان پیش بینی شده است، افزود: کمیته امداد استان از ابتدای سال جاری تا کنون در امر کمک به خرید، تکمیل و یا احداث ۱۲۱ واحد مسکونی شهری ویژه مددجویان مشارکت داشته است.
مدیر مسکن و ساختمان کمیته امداد هرمزگان، مقاوم سازی ۵۴۱ باب مسکن روستایی مددجویان، تعمیر هزار و ۱۲۹منزل مسکونی شهری و روستایی جامعه هدف، تکمیل ۴۷۲ واحد مسکونی نیمه تمام سنوات گذشته، احداث دو واحد مسکونی انگیزشی برای مهاجرت مددجویان از شهر به روستا و ساخت ۲۴۰ چشمه سرویس بهداشتی را از دیگر اقدامات بخش مسکن برشمرد.
معینی پور، به تاثیر گرانی مصالح ساختمانی و هزینه های خدمات نظام مهندسی، تصریح کرد: وضعیت اقتصادی کنونی همانند سایر بخش ها ، اقدامات بخش مسکن کمیته امداد نظیر خرید، تکمیل و احداث واحد مسکونی برای مددجویان را تحت تاثیر قرار داده است.
وی افزود: مددجویان تحت پوشش کمیته امداد از اقشار آسیب پذیر جامعه هستند که با توجه به شرایط کنونی اقتصاد از این پس در تامین سهم آورده خود با مشکلات جدی روبرو خواهند شد و این موضوع باعث نیمه تمام ماندن تعداد زیادی از واحدهای مسکن مددجویی خواهد شد.
۷۰ هزار خانه خالی در هرمزگان وجود دارد
روح الله محسن زاده، مدیر مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی هرمزگان نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان اظهار کرد: ۷۰ هزار خانه خالی در این استان وجود دارد که استفاده از این واحدها می تواند در تعادل بخشی به قیمیت مسکن مثمر ثمر باشد.
وی با اشاره به جمعیت ۶۸۰ هزار و ۳۶۶ نفری بندرعباس، متوسط نرخ رشد سالانه در این شهر را ۲/۳۹ درصد اعلام کرد و افزود: براساس آمار ارائه شده پیش بینی می شود با توجه به نرخ رشد سالانه و افزایش جمعیت در بخش شهری بندرعباس طی یک دوره ۱۰ ساله، نیاز به تامین ۴۰ هزار و ۲۰۰ واحد مسکونی باشد که مستلزم انجام مطالعات و اجرای طرح تولید مسکن است.
مدیر مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی هرمزگان در مقایسه وضعیت واحدهای مسکن مهر هرمزگان با سایر استان تصریح کرد: هرمزگان به لحاظ تعداد واحد قرارداد احداث(۵۳ هزار و ۷۴۹ واحد) در رده دهم کشور قرار دارد.
وی همچنین به تشریح وضعیت پروژه های افتتاح شده و باقیمانده مسکن مهر در هرمزگان پرداخت و خاطرنشان کرد: از مجموع ۳۸ هزار و ۱۰۵ واحد قراداد مسکن مهر در شهرهای بالای ۲۵ هزار نفر بندرعباس، بندرلنگه، رودان و میناب، تا کنون ۲۸ هزار و ۳۷۴ واحد افتتاح شده، هزار و ۸۱۲ واحد نیز آماده بهره برداری و ۷ هزار و ۹۱۹ واحد نیز باقیمانده است.
وی در ادامه به دلایل افزایش قیمت مسکن در هرمزگان نیز اشاره و عنوان کرد: افزایش ناگهانی قیمت مصالح ساختمانی، بالا بودن هزینه های پروانه ساخت و خدمات نظام مهندسی در کنار افزایش تقاضا و کاهش عرضه ازجمله دلایل افزایش قیمت مسکن در هرمزگان است.
راهکارهای برون رفت از وضعیت آشفته فعلی بازار مسکن
محسن زاده افزود: تعیین بسته های تشویقی برای فعالان حوزه مسکن، ارائه تسهیلات کم بهره، عرضه مصالح با قیمت مناسب، اقساطی کردن هزینه های پروانه ساخت و خدمات نظام مهندسی، معافیت مالیاتی انبوه سازان، کاهش هزینه حق انشعاب آب و برق بخشی از راهکارها در جهت تعادل بخشی یه قیمت بازار مسکن است.
وی، اولویت دولت دوازدهم در بخش مسکن را بازسازی بافت های فرسوده ذکر کرد و گفت: دولت تسهیلات بسیار خوبی را برای نوسازی بافت های فرسوده در نظر گرفته است.
مسکن از ضروری ترین و طبیعی ترین نیاز هر انسانی به شمار می رود و بشر همان گونه که برای ادامه حیات به آب و غذا نیاز دارد به محل زندگی و مسکن نیز نیامند است که متاسفانه این روزها مسکن به شکلی غیرطبیعی افزایش قیمت پیدا کرده است.
تامین مسکن برای افراد جامعه از مسئولیت های مهم و اولیه حاکمیت محسوب می شود تا افراد جامعه ازجمله کم درآمدها و به ویژه جوانانی که به تازگی زندگی مشترکی را تشکیل داده اند بتوانند از مسکن مناسبی برخوردار باشند تا با امنیت خاطر و آرامش زندگی کنند.
گزارش از مصیب رجایی
نظر شما