خبرگزاری شبستان- گرگان: در سال های اخیر رکود بی سابقه ای بر بازار مسکن حاکم شد تا آنجایی که بسیاری از صنایع مرتبط با این حوزه مانند کارخانه های تولید آجر ماشینی و تولید میلگرد و ... به دلیل نبود بازار فروش، تعطیل یا نیمه تعطیل شدند.
از طرفی در معادله بازار مسکن، هنوز هم مجهول های زیادی وجود دارد که حل نشده باقی مانده است. عده ای معتقدند دولت به دلیل ارائه ندادن طرح های کارشناسی برای رونق صنعت ساختمان یکی از قصورکنندگان اصلی است، از سویی دیگر عده ای بخش خصوصی مانند سازمان نظام مهندسی ساختمان، شهرداری ها، انبوه سازان و بساز و بفروش ها را مقصر اصلی می دانند. اما اینکه چه کسانی در به وجود آمدن این شرایط سهیم هستند، بحث مفصلی است اما نتیجه این اتفاق، فشار بر شهروندانی است که یا به دنبال خرید واحد مسکونی بوده و یا در پی اجازه نشینی هستند.
شوک های اقتصادی که در برخی از زمان ها به جامعه وارد شده نیز در ایجاد شرایط نامناسب برای شهروندان بی تأثیر نیست. نمونه آن را می توان در کاهش نرخ سودهای بانکی دید که موجب افزایش یکباره و بی محابای اجاره بهای منازل مسکونی در شهرهای کوچک و بزرگ شده است. آنطور که دست اندرکاران امر می گویند قیمت خرید و فروش منزل مسکونی از تابستان سال گذشته تاکنون در مرکز استان بیش از 40 تا 50 درصد افزایش پیدا کرده و در همین بازه زمانی نیز اجاره بها نیز افزایشی حدود 40 درصدی یافته است.
یکی از فعالان صنعت ساختمان در استان می گوید: کاهش سودهای بانکی که سال گذشته دولت نسبت به آن اقدام کرد موجب کاهش مبلغ رهن و افزایش اجاره بها شد. زیرا موجر در گذشته مبلغی که به عنوان رهن دریافت می کرد را به عنوان سپرده در اختیار بانک ها می گذاشت و سود آن را می گرفت اما حالا با کاهش نرخ سودهای بانکی، موجر یا مالک به همان نسبت که سودها کاهش یافته و حتی بیش از آن، بر مبلغ اجاره اضافه می کند. افزایش غیرمنطقی اجاره بها برای بسیاری از شهروندان کمرشکن است.
مردانی ادامه می دهد: از اواخر سال گذشته اما موج بی سابقه ای در بازار مسکن به وجود آمد که نتیجه آن رکود تورمی در این بخش است. شرایط فعلی برای خانواده هایی که مستاجر هستند، نا به سامان است. فصل تابستان شلوغ ترین زمان برای مشاوران املاک است اما به دلیل افزایش اجاره ها، مستاجران ترجیح می دهند با صاحب خانه به توافق برسند و اجاره نامه را تمدید کنند. این مسئله موجب شد که تابستان امسال قراردادهای جدید برای اجاره واحدهای مسکونی کمتر از همیشه باشد.
وی بیان می کند: هزینه ساخت و ساز با در نظر گرفتن گرانی و تورمی که در تهران وجود دارد با شهری مانند گرگان قابل قیاس نیست اما به همان نسبت که در تهران اجاره ها و قیمت مسکن رشد می کند، در گرگان هم این اتفاق می افتد. این در حالی است که حمل و تخلیه بار یک کامیون در گوشه ای از تهران 200 هزار تومان آب می خورد اما در گرگان این هزینه 80 هزار تومان است. برای همین مالکان و سازنده ها نیز باید انصاف را رعایت کنند.
بنابر آمارهای غیررسمی حدود 30 درصد جمعیت شهر گرگان (مرکز استان گلستان) اجاره نشین هستند که ساخت واحدهای مسکن مهر هم به دلیل اینکه در حاشیه شهر احداث شده، نتوانسته مشکلات مستاجران را برطرف کند.
هیچ شهری از موج جدیدی گرانی و تورم که گریبانگیر بخش مسکن شده، مستثنی نیست. در استان گلستان گرانی مسکن تنها منحصر به گرگان نیست، گنبدکاووس هم به عنوان دومین شهر پرجمعیت استان با این مسئله روبروست. خرید و فروش منزل مسکونی تقریبا راکد است و بازار خوبی ندارد با اینحال نسبت به سال قبل در همه مناطق شهر افزایش قیمت رخ داده است.
سال گذشته قیمت خرید و فروش مسکن در بهترین نقطه شهر متری دو میلیون و 500 هزار تومان و واحدهای نوساز که کلید اول بودند نیز تا دو میلیون و 800 هزار تومان نیز به فروش می رسیدند اما امسال این مبلغ افزایشی بیش از 30 درصدی را تجربه می کند.
یکی از عوامل اثرگذار در بازار مسکن، قیمت مصالح ساختمانی است که در ماه های اخیر خبرهای زیادی درباره کمبود یا احتکار سیمان و آهن آلات در بازار منتشر شده است. لوازم برقی ساختمان مانند سیم و کابل و کلید و پریز نیز افزایش قیمت قابل توجهی یافته و همین مسئله بر قیمت تمام شده مسکن افزوده است.
یکی دیگر از فعالان بخش مسکن می گوید: برای اینکه مشکل تناسب نداشتن عرضه و تقاضا در بازار مسکن حل شود، نیاز است که دولت به این مسئله ورود کند، تسهیلات و امتیازاتی را برای سازندگان در نظر بگیرد. متراژ واحدهای مسکونی کاهش و تعداد طبقات افزایش پیدا کند، تا شاید شاهد رونق دوباره صنعت ساختمان باشیم.
یکی از شهروندان بندرگزی درباره قیمت بالای قیمت مسکن و اجاره بها می گوید: متأُسفانه برخی افراد از روی شکم سیری حرف می زنند و قیمت ملک خود را تعیین می کنند. هیچ شاخصی برای تعیین قیمت وجود ندارد و از طرفی چون بیش از 60 تا 70 درصد مشاوران املاک در این شهر بازنشسته بوده و خود دارای ملک فروشی و یا اجاره ای هستند، کمترین همراهی را با خریداران و مستاجران انجام نمی دهند. واحدهای مسکونی خالی در این شهر زیاد است اما به دلیل اینکه قیمت رهن و اجاره و یا فروش آنها زیاد است، بسیاری از شهروندان ترجیح می دهند به شهرهای اطراف مانند کردکوی و یا روستاها بروند. قیمت اجاره بهای منزل بیش از دو برابر افزایش پیدا کرده است و چگونه یک کارگر می تواند با حقوق یک میلیون تومانی و یک فرزند که امسال وارد مدرسه می شود، ماهانه 500 هزار تومان اجاره پرداخت کند.
یکی دیگر از شهروندان هم با بیان اینکه نرخ اجاره بها به شدت در شهر گرگان افزایش پیدا کرده است، می گوید: این افزایش اجاره بها گاهی اوقات از حقوق ماهانه یک فرد هم بیشتر است. من کارگر یک نانوایی هستم که ماهانه 900 هزار تومان حقوق دریافت می کنم. در سال های گذشته هرچه درآمد داشتم و وامی که گرفته بودم را پس انداز کردم تا توانستم 35 میلیون تومان برای رهن خانه فراهم کنم اما امسال با این پول امکان رهن خانه نبود و به اجبار با پرداخت 35 میلیون تومان پول رهن، 350 هزار تومان هم به عنوان اجاره بها می پردازم.
علی اصغر صفرخانی ادامه می دهد: با اینکه قصد تمدید اجاره مسکن را داشتم صاحبخانه با این توجیه که همه چیز گران شده و باید مبلغ زیادی برای اجاره پرداخت کنم، عذرم را خواست.
شهروند دیگری هم می گوید: الان مبلغ رهن یک خانه 60 متری در نقاط پایین یا متوسط شهر حدود 15 تا 20 میلیون تومان و اجاره آن نیز بیش از 500 هزار تومان است.
محمد شرفی می افزاید: مگر یک کارگر ماهانه چقدر درآمد دارد که بتواند 500 هزار تومان آن را برای اجاره خانه بپردازد. گاهی اوقات تصمیمات دولت برای کمک به یک بخش موجب به وجود آمدن مشکل در بخش های دیگر می شود و حالا این مستاجران هستند که کمرهایشان باید زیربار سنگین اجاره بها بشکند.
نظر شما