« ن» مثل نان/ نانی که در تنور بی‌کیفیتی می‌‌سوزد

نان این روزهای تنور نانوایی‌ها، بی‌کیفیت است نانی که قرار بود با افزایش قیمت، شاهد کیفیت آن باشیم اما تنها چیزی که دیده نمی‌شود، بهتر شدن کیفیت است.

خبرگزاری شبستان- گیلان: « ن » مثل نان را همگی در کلاس اول ابتدایی یاد گرفتیم. "ن" مثل نان، بابا نان داد، اما نان آن زمان کجا و نان این روزها کجا؟!

 

نان امروز، دیگر مانند سال‌های دوران کودکی که در صف نانوایی چشم انتظار دست‌های شاطر می‌ایستادیم تا نانی گرم را با هم‌بازی‌های خود در گوشه‌ایی از کوچه شریک شده و با ولع به دنبال تکه‌ایی بزرگتر برای خود باشیم، نیست.

 

آری، همان نانی که اگر تکه‌ایی کوچک از آن را روی زمین می‌دیدیم از ترس لگدمال شدنش، آن را با احترام برداشته و در گوشه‌ایی قرار می‌دادیم نه مانند امروز که زائده‌هایش را در هر کجا می‌توان دید.

 

نان این روزهای تنور نانوایی‌ها بی‌کیفیت است نانی که قرار بود با افزایش قیمت، شاهد کیفیت آن باشیم اما تنها چیزی که دیده نمی‌شود، بهتر شدن کیفیت است.

 

نان امروز در تنور بی‌کیفیتی می‌‌سوزد و گلایه‌های مردم بسیار. شکوه‌هایی که باایستادن در صف نانوایی از زبان پیر و جوان، کودک و بزرگسال می‌شنوی و تنها نظاره کننده‌ایی. نان‌هایی گران‌تر، کوچک‌تر و بی‌کیفیت تر.

 

بسی جای تامل است، افزایش قیمت نان که باید با بهبود کیفیت پخت همراه می‌شد در عمل موجب افزایش دورریز و ضایعات این برکت الهی شد و این درحالی است که ضایعات نان در ایران قابل مقایسه با کشورهای دیگر نیست؛ به‌طوری که یک چهارم نان تولیدی کشور به ضایعات تبدیل می‌شود و این میزان در کشورهای پیشرفته حدود یک تا دو درصد است.

به سراغ نانوایی محلمان می‌روم، سر صحبت را با بانویی که به همراه کودکش در صف ایستاده باز می‌کنم و از او می‌پرسم: کیفیت نان این نانوایی چگونه است؟ می‌گوید: نان‌ها را فقط تا هنگامی که گرم هستند باید خورد بعد از سرد شدن دیگر قابل خوردن نیستند.

 

وی با بیان اینکه این نانوایی، نان بهتری پخت می‌کند افزود: کیفیت نان‌های امروزی به گونه‌ایی است که مجبوریم فقط برای وعده پیش رو نان تهیه کنیم، زیرا بعد از مدتی تمام نان دورریز می‌شود.

 

وی گفت: مجبوریم به همین نان‌ها بدون طعم و لذت فقط برای رفع گرسنگی دل خوش کنیم.

 

مردی که شاهد گفتگوی ما بود رو به من کرد و گفت: افزایش قیمت نان، هیچ تاثیری در کیفیت نان نداشته و حتی موجب بی‌کیفیت تر شدن آن شده و ما هم مجبوریم همین نان را بخریم. اگر نخریم چه کنیم؟!

 

وی که گویا دلی پر داشت افزود: برخی نانوایی‌ها هم نان‌های باکیفیتی پخت می‌کنند البته با قیمت بیشتر که آن هم به مانند چیزهای دیگر برای از ما بهتران است و گرنه با حقوق کارگری چگونه می توان هر روز برای یک نان سنگک، هزار تومان هزینه کرد؟!

 

نان داغی که به دست مردم سپرده می‌شود، چنان بی‌کیفیت است که هر روز در صف‌ نانوایی‌ها شاهد نجواهایی این چنینی در قالب اعتراض به نانوا، نزاع میان صف‌های نان و یا هر بهانه دیگر هستی.

 

نانوا که در واکنش به گفتگوی ما زیر لب شکایت می‌کرد، گفت: آنچه که موجب بی‌کیفیت شدن نان می‌شود، قیمت نان نیست، بلکه روش پخت نان است گرچه قیمت هم بی‌تاثیر نبوده و یک عامل انگیزشی برای نانوایان محسوب می‌شود.

وی کیفیت آرد را عاملی مهم در تولید نان دانست و بیان کرد: کیفیت نان به طور قطع وابسته به آرد است و با تغییر کیفیت آرد می‌توان شاهد ارائه نان مطلوب‌تر به مشتریان شد.

 

فرهاد دلق پوش، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان با تاکید بر تولید نان باکیفیت در استان گفت: افزایش یا کاهش نرخ نان تابع قوانین کشوری و به صورت یکسان است.

 

وی با بیان اینکه گیلان بیشترین تعداد نانوایی را دارد اذعان کرد: به ازای هر۴۵۰ نفر یک نانوایی در گیلان وجود دارد درحالی که این عدد در تهران هر یک هزار و۲۰۰ نفر و برای اردبیل هر ۷۰۰ نفر است.

 

وی از تشدید نظارت بر کیفیت پخت نان خبر داد و گفت: دستورالعمل و روش اجرایی برخورد با نانوایان متخلف در استفاده از جوش شیرین و عدم رعایت موازین بهداشتی به ویژه کیفیت نان به کلیه نهادهای نظارتی مرتبط ابلاغ شد.

 

دلق پوش تاکید کرد: بر اساس مصوبه کارگروه تنظیم بازار، مرکز بهداشت استان مکلف به ارائه گزارش بازدیدهای دوره‌ای در خصوص کیفیت نان و وضعیت استفاده از جوش شیرین به کارگروه است.

 

وی اذعان کرد: افزایش کیفیت و مطلوبیت در پخت و عرضه نان از مطالبات بحق شهروندان است و در این زمینه تمامی تلاش خود را خواهیم کرد.

 

عادل محمدی، رئیس اتحادیه نانوایان شهرستان رشت با بیان اینکه ۷۰ درصد نانوایی‌های استان را بربری٬ ۱۳ درصد سنگک٬ ۱۳درصد لواش و بقیه را نان حجیم تشکیل می‌دهند گفت: تمایل به پخت نان سنگک در استان افزایش پیدا کرده است.

وی تعداد بیشمار واحدهای تولیدی نان را از عوامل بی‌انگیزگی نانوایان در تولید نان با کیفیت دانست.

 

وی با اشاره به تمایل نانواها برای استفاده از بند یارانه آزاد اذعان کرد: افزایش حامل‌های انرژی و دستمزد کارگران از یک سو و ثابت ماندن قیمت نان از سوی دیگر باعث شده از کیفیت نان، اندازه و وزن آن کاسته شود.

 

محمدی تاکید کرد: استفاده از بند یارانه آزاد به نفع مصرف کننده است زیرا موجب رقابت بین واحدهای تولیدی نان جهت ارائه باکیفیت نان می‌شود.

 

امروز، افزایش کیفیت نان که کالایی اساسی در سبد خانوار است، مطالبه جدی مردم بوده و مسئولان باید شرایط تولید نان باکیفیت در جامعه را به گونه‌ایی فراهم کرده تا از این حجم گلایه بجا‌ نسبت به این قوت اصلی مردم، کم شود.

  

کد خبر 725615

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha