خبرگزاری شبستان-آران و بیدگل: یکی از سنتهایی که در مقابل دستجات عزاداری در ماه محرم در کشور ما با اقبال زیادی روبرو است قربانی کردن حیواناتی نظیر گاو و شتر برای ادای نذر به صورت سنتی در مقابل عزاداران و در معابر عمومی است. در حالی که کارشناسان این اقدام را حرکتی در جهت تهدید سلامت مردم و تخریب چهره شهرها و مناطق می دانند.
رها شدن خونابه، پوست و امعاء و احشاء دام ها در خیابان ها یکی از معضلات زیست محیطی شهرها در این ایام است که شهروندان پس از دام در کوچه ها و معابر به پاکسازی و تمیز کردن آن مبادرت نمی کنند.
سرپرست شبکه دامپزشکی آران و بیدگل در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در آران و بیدگل با اشاره به اینکه ذبح گوسفند به عنوان نذر فلسفه و احکام خاص خود را دارد گفت: ذبح گوسفند در معابر و پیشاپیش دستجات عزاداری از سه جنبه بهداشتی، شرعی و روانشناختی قابل بررسی است. از نظر بهداشتی، ذبح حیوانات در معابر عمومی علاوه بر آنکه میتواند سبب انتقال بیماریهای واگیر بین انسان و حیوان شود، تهدید جدّی برای بهداشت عمومی و محیط زیست محسوب می شود.
امیرحسین شفیعیان یادآور شد: از مجموع عوامل بیماری زای انسان، حدود 50 درصد منشاء حیوانی دارند، لذا مناسب است از ریختن خون حیوان در معابر عمومی و نیز ذبح غیربهداشتی آن پرهیز شود.
سرپرست شبکه بهداشت و درمان آران و بیدگل این اقدام را از لحاظ شرعی هم قابل تامل دانست و افزود: غالب مراجع معظم تقلید بر این باورند که ذبح دام در معابر عمومی چنانچه باعث اذیت دیگران شود باید از آن پرهیز کرد و از سویی چون سبب آلودگیهای مختلف و نجاست معابر می شود این کار نباید انجام گیرد.
شفیعیان به ایرادات روانشناختی این اقدام پرداخت و گفت: ذبح حیوان مقابل چشم کودکان در معابر عمومی کار درستی نیست و میتواند اثرات زیانباری برای آنان داشته باشد.
وی افزود: لازم است به این نکته ظریف توجه شود که اگر کودکی مقابل دسته عزاداری، صحنه ذبح حیوان را ملاحظه کند و به این دلیل ترس او را فرابگیرد، خدای ناکرده ممکن است به دلیل همزمانی این اتفاق با مراسم مقدس عزاداری خاطره ناخوشی هم برای او از این مراسم ایجاد شود.
دکتر شفیعیان با بیان اینکه لازم است ذبح و قربانی دام در مراکز معتبر عرضه بهداشتی و کشتارگاه دام انجام شود، افزود: امیدواریم مسئولین محترم هیأتهای مذهبی به این مُهم توجه کرده و سلیقه خود را بر جنبه دینی و بهداشتی و روانشناسی غلبه ندهند.
رئیس اداره تبلیغات اسلامی آران و بیدگل هم در این خصوص گفت: ذبح دام و احشام در معابر عمومی زمینه تهدید سلامت شهروندان را به دنبال دارد و سبب شیوع بسیاری از بیماری های مشترک دام و انسان می شود از همین رو لازم است تا هیئات مذهبی و عزاداران حسینی به توصیه های کارشناسان بهداشتی توجه کنند.
حجت الاسلام سمیع الله مردان افزود: ذبح دام پیشاپیش دستجات عزاداری کشتار میشود موجب جاری شدن خون در معابر و کف خیابانها شده که سبب نجس شدن مکان های مذهبی می شود و از لحاظ شرعی هم مشکلاتی را بوجود می آورد.
وی در ادامه بیان داشت: در این ایام، اولویت با کشتار دامهای قربانی و نذورات مردم در کشتارگاه است و در غیر این صورت به عزاداران حسینی پیشنهاد می کنیم مکان های خاصی که توسط هیئات مذهبی و با نظارت دامپزشکی و شبکه بهداشت ویژه این امر تدارک دیده شده است را برای ادای نذورات خود انتخاب کنند.
نظر شما