«محمد رضا پوردستمالچی»، مشاور تحصیلی درگفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان درباره ی فواید برنامه ریزی درکنکور گفت: داوطلبانی كه دارای برنامهی مطالعه نيستند، بيشتر وقتها در نگرانی به سر میبرند و اضطراب ناشي از عدم اطمينان در مورد رسيدن به تمامي درسها و انجام همهی تكليفها، سبب كاهش بازدهی مطالعه میگردد.
وی افزود: داشتن برنامه و اطمينان از اينكه می توانيم همه ی درسها را در زمان لازم مطالعه كنيم، سبب ايجاد آرامش ميگردد.
نظم و تعادل
وی بابیان اینکه مطالعه از روی برنامه، سبب ايجاد تعادل در مطالعهی تمامی درسها میشود افزود: اگرما دارای يك برنامهی از پيش تنظيم شده، مطابق اصول برنامهريزی و متناسب با شرايط روحی خودمان نباشيم، ميل به مطالعهی برخی از درسها به صورت ناخودآگاه به آنها علاقهی بيشتری داريم، سبب میشود تا بعضی از درسها در هفته چندينبار مطالعه نشوند، بعضي از درسها بسيار كم مطالعه شوند و يا فراموش شوند. در حالیكه، داشتن يك برنامه سبب میشود تا تعادل در مطالعه حفظ شود.
ايجاد بازتاب شرطی
پوردستمالچی تصریح کرد: مطالعهی یک درس در ساعتهای معينی از روز، سبب شرطی شدن ذهن نسبت به موضوع آن درس و تفهيم و يادگيری سادهتر در آن ساعت خواهد بود، اين موضوع فقط با برنامهريزی صورت خواهد گرفت و تأثير بسيار زيادی در افزايش سرعت يادگيری، ميزان به خاطرسپاری و يادآوری مطالب دارد.
افزايش تمركز
مشاوره تحصیلی با بیان اینکه داشتن برنامهی مطالعه، سبب كاهش پرش ذهن در هنگام مطالعه و ايجاد تمركز میشود افزود: عدم نگرانی از عدم مطالعهی درسهای ديگر، مرور و يا حتی انجام كارهای مورد علاقه، سبب تمركز خواهد شد كه همگی فقط با داشتن يك برنامهريزی مناسب، ميسر است.
وی بیان کرد: بيشتر داوطلبان میگويند، «تهيهی يك برنامه، بسيار ساده است، اما اجراي آن دشوار»، بهطور قطع اجرای كامل يك برنامه، امكانپذيرنخواهد بود، اما در بسياری از موارد، اجرای 80 درصد از برنامهی تهيه شده نيز مشكل است.
ايجاد عادتِ اجرای برنامه
وی با اشاره به اینکه اصلیترين علت اجرايی شدنِ یک برنامه اين است كه ما به اجرای برنامه و مطالعه از روی برنامه عادت نكردهايم گفت: برای اينكار بايد یک هفته فقط ساعتهای مطالعهی خود را به همراه تمامی جزيياتثبت کنیم. سپس با استفاده از آن برای هفتهی بعدِ خود یک برنامه بنويسيم.
پوردستمالچی ادامه داد: يعنی بهطور دقيق برنامهای را كه هفتهی قبل اجرا كردهايم، به عنوان برنامهی هفتهی بعد در نظر بگيريم و آن را اجرا كنيم.
وی ادامه داد: پس از اينكه سه هفته اين كار را انجام داديم، اجراي برنامه برای ما به صورت یک عادت درميآيد. يادمان باشد براي تغيير اين عادت، ابتدا بايد برنامه را با روحيهی خودمان تطبيق دهيم و پس از اينكه ذهن ما به اجراي برنامه پایبند شد، ميتوانيم برنامه را متناسب با زمان، تنظيم و به راحتی اجرا كنيم.
واقعی فكر كنيد:
وی با تاکید بر اینکه دليل ديگر اجرايی نشدن برنامه، «ايدهآلگرايي» است تصریح کرد: بيشتر داوطلبان میخواهند بهطوركامل همهی درسها را مطالعه كنند و بهطور معمول در هنگام برنامهريزی فكر نميكنند.
پوردستمالچی ادامه داد: اگر میخواهيد برنامهای كه می نويسيد، بهطور كامل اجرا كنيد، واقعی فكر كنيد. يعنی خود را در شرايط روزي قرار دهيد كه میخواهيد برای آن روز برنامه بنويسيد. قرار گرفتن در حال و هواي روزهايی كه میخواهيم برای آن برنامهريزی كنيد، بهطور قطع در اجرايیتر شدن برنامه به شما كمك خواهد كرد.
افزايش تدريجی ساعت مطالعهی هفتگی
این مشاور تحصیلی گفت: تنها شرايطی دارای دوام خواهد داشت كه ايجاد آن عميق و مستمر باشد اگر بخواهيم ميخ را با يك ضربهی محكم به ديوار بكوبيم، بهطورقطع موفق نخواهيم شد، اما اگر با ضربههای آرام و متعدد اين كار را انجام دهيم، ميخ براي مدتزمان بيشتر و با استحكام و اطمينان در جای خود باقی میماند.
وی ادامه داد: افزايش ناگهانی ساعت مطالعه كه بهطور معمول به دليل شور و هيجان ابتدايی به وجود میآيد، از عوامل اصلی بیانگيزگی در برنامهريزي درسي است.
پور دستمالچی افزود: وقتی برنامهای را بهصورت دفعی و بدون در نظر گرفتنِ شرايط خود تنظيم ميكنيد، اجرای برنامه دشوار و غيرممكن شده و ميگوييد: «من نميتوانم از روي برنامه درس بخوانم» در حالی كه اگر پس از هفتهی سوم تا هفتهی سوم فقط به ايجاد عادت مطالعه از روی برنامه ميپردازيم، روزانه 20 دقيقه (در هر هفته) به ساعتِ برنامهی خود اضافه كنيم، پس از يك ماه، ساعت مطالعهی هفتگي ما در حدود 10 ساعت افزايش خواهد يافت. بنابراین ساعت مطالعهی خود را بهتدريج افزايش دهيد تا پس از رسيدن به حد مطلوب، تداوم و استمرار يابد.
اجرای برنامه را متوقف نكنيد
این مشاوره تحصیلی تاکید کرد: بعضی از داوطلبان به دنبال بهانه هستند تا به خود اثبات كنند كه نمیتوانند از روی برنامه درس بخوانند؛ به همين دليل وقتی يك يا چند زنگ به دليلهاي مختلف اجرا نشد، برنامه را غيرقابل اجرا ميخوانند.
پور دستمالچی اضافه کرد: اما يادتان باشد حتی اگر يك روز كامل از برنامهتان هم اجرا نشد، باز هم اجرای برنامه را متوقف نكنيد. گفته شد كه اجرای 100 درصدِ یک برنامه غيرممكن است، بنابراين، در صورتی كه موفق به اجرای یک يا چند زنگ نشديد، برنامه را ادامه دهيد و ساعتهای عقبافتاده را در ساعتهای آزاد جبران نماييد.
نظر شما