جلسه شورای امنیت به ضرر ترامپ/تاکید اعضا برلزوم بازگشت آمریکا به برجام

جلسه شورای امنیت سازمان ملل امروز به ریاست آمریکا با حضور سران اعضای این شورا برگزار شد و طی آن اعضای حاضر بر لزوم بازگشت آمریکا به برجام و اجرای آن تاکید شد.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، امروز چهارشنبه ۴ مرداد ۹۷ همزمان با ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۸ جلسه شورای امنیت سازمان ملل به ریاست آمریکا با حضور سران اعضا برگزار شد. موضوع این نشست که پیش از این قرار بود در خصوص ایران باشد و نماینده ایران نیز امکان حضور در آن را داشته باشد امروز در مورد منع اشاعه سلاح هسته ای بود و به صورت بریفینگ (تنها اعضای شورای امنیت اجازه حضور و سخنرانی در نشست را دارند) برپا شد.

 

بنابراین گزارش،‌ این جلسه با سخنرانی دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا آغاز شد و او سعی کرد موضوع نشست را به ایران ارتباط دهد و گفت:« از 13 آبان تمام تحریم‌های آمریکا مربوط به فعالیت‌های هسته‌ای ایران عملیاتی خواهد شد و تحریم‌ها با قوت کامل از 13 آبان اجرایی می‌شو. بعد از آن آمریکا تحریم‌های بیشتری را اعمال می‌کند. تحریم‌هایی سخت‌تر از هر زمان دیگری تا بتواند با طیفی از رفتارهای ایران مقابله کند.»

 

وی در ادامه سخنان خود با وارد کردن اتهاماتی به دولت سوریه مدعی شد: «حکومت سوریه با کمک ایران و روسیه این اقدامات را انجام داده است.حکومت ایران به دنبال صدور خشونت و هرج و مرج است و به صورت پنهانی برنامه‌های هسته‌ای خود را به پیش می‌برد تا بتواند از سلاح هسته‌ای استفاده کند و آن‌ها را به نقاط دیگر از جمله خاورمیانه صادر کند.»

 

ترامپ با طرح این ادعا که ایران حکومت اصلی حامی تروریسم و به دنبال هرج و مرج در خاورمیانه است خاطرنشان کرد: «با این کارنامه حکومت ایران هرگز نباید اجازه داشته باشد که به سلاح‌های هسته‌ای دسترسی پیدا کند. ما در همین چارچوب از برجام خارج شدیم چرا که توافق بسیار بدی بود و به ایران اجازه می‌داد که در مسیر دستیابی به این گونه سلاح‌ها قدم بردارد. در پی این توافق بد حکومت ایران به منابع مالی گسترده‌ای دست پیدا کرد در زمانی که به پول نفت احتیاج داشت و ما با این توافق این پول را در اختیار آن‌ها قرار دادیم.»

 

رئیس جمهوری آمریکا در ادامه اتهاماتش علیه ایران ادعا کرد که «از زمان برجام تهاجم‌گری‌ ایران افزایش پیدا کرده  و ایران از منابع مالی برجام برای گسترش تروریسم و برنامه هسته‌ای‌اش استفاده کرده است. بعد از خروج آمریکا از برجام تحریم‌های آمریکا علیه ایران در ارتباط با فعالیت‌های هسته‌ای‌اش اعمال شده است و این تحریم‌ها به صورت کامل از 13 آبان اجرا خواهد شد و بعد از آن ایالات متحده تحریم‌های بیشتری را اعمال خواهد کرد. تحریم‌هایی سخت‌تر از هر زمان دیگر تا بتواند با طیفی از رفتارهای ایران مقابله کند و هر کشوری با این سیاست آمریکا جهت مقابله با ایران همراهی نکند، با مجازات گسترده‌ای روبه‌رو می‌شود.»

 

وی در ادامه سخنان خود تاکید کرد: «از تمامی اعضای شورای امنیت می‌خواهم که با آمریکا کار کنند و تضمین کنیم که ایران هرگز دستش به بمب هسته‌ای نرسد و لازم است که از ایران، روسیه و سوریه به خاطر اینکه حمله‌های خود را در منطقه ادلب به دنبال درخواست من کاهش دادند تشکر کنم. امیدوارم این خویشتن‌داری‌ها ادامه یابد چون دنیا نظاره‌گر شماست و آمریکا هم هر کاری که بتواند برای نجات صدها غیر نظامی و بیشتر از آن  هم انجام می‌دهد و ما آماده کمک هستیم.»

 

در ادامه این نشست، امانوئل مکرون، رییس جمهوری فرانسه با تاکید بر اینکه ایران همچنان پایبند به توافق برجام است، گفت: «تمام امضا کنندگان باید تمام مفاد برجام را رعایت کنند.مساله ایران و قطعنامه شورای امنیت که در سال 2015 انجام شد بر این اساس است که از آن زمان تاکنون امضاکنندگان با هم دچار اختلاف شده‌اند اما همچنان همه ما همان هدف خاص خود را داریم که اجازه ندهیم ایران به سلاح هسته‌ای دسترسی داشته باشد و نظارت بر برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران داشته باشیم.برجام یک توافق کامل نیست اما توافقی قاطع در این زمینه است. لذا بحران اعتمادی که اکنون به وجود آمده به خاطر تحریم‌های آمریکا است. اما ایران همچنان پایبند به توافق‌نامه برجام است و تمام مفاد برجام باید توسط تمام کسانی که آن‌ را امضا کرده‌اند نه فقط آلمان و بریتانیا و فرانسه رعایت شود.»

 

همچنین اوو مورالس، رییس‌جمهوری بولیوی در جلسه شورای امنیت با موضوع عدم اشاعه تسلیحات کشتار جمعی به اقدام آمریکا در راستای کودتا در ایران اشاره کرد و افزود: «واشنگتن سال‌ها از حکومتی تمامیت‌خواه در تهران حمایت کرد.اکنون که ایران کنترل منابع خود را به دست آورده آمریکا ایران را تحریم می‌کند. آمریکا در سال 1953 در ایران کودتا کرد و به هیچ عنوان دنبال مذاکره برابر با کشورها نیست.»

 

علاوه براین، ترزا می نخست وزیر انگلیس گفت: «ما در سال 2015 به برجام رسیدیم ایران و ما فکر می‌کنیم در روند نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران به بهترین راه حل رسیدیم. جمهوری اسلامی ایران همچنان به برجام پایبند مانده است به تعهدات خود عمل کرده و اجازه می‌دهد که آژانس بین‌المللی انرژی نظارت لازم را داشته باشد و تست‌های لازم را انجام دهد. ایران باید از اجرای برجام مطمئن باشد تا تلاش‌های خود را در این راستا ادامه دهد.»

 

مارتین ویزکارا، رییس‌جمهور پرو نیز برجام را یک برنامه خوب دانست.

 

وانگ یی، وزیر خارجه چین هم در بخشی از اظهارات خود در این نشست به حمایت از برجام پرداخت و گفت: «توافق هسته‌ای با ایران نتیجه یک همکاری  نظام بین‌الملل برای رسیدن به صلح و امنیت بود. هیچ توافقی کامل و عالی نیست اما این توافق‌نامه همصدا توسط اعضای شورای امنیت مورد پذیرش قرار گرفت. برجام یک توافق معتبر بوده و چین از ایران می‌خواهد که به تعهداتش پایبند بماند و همه کشورها حق دارند روابط تجاری و اقتصادی با ایران را داشته باشند تا بتوانیم این توافق هسته‌ای را به توافقی کارآمد تبدیل کنیم.»

 

سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز در این جلسه، خروج آمریکا از برجام خطر بزرگی برای جلوگیری از گسترش سلاح‌های جمعی در دنیا است. ایران کاملا به اجرای تعهدات خود پایبند بوده است و بازرسان آژانس بارها در گزارش‌های خود بر این موضوع تاکید کردند. برجام باید زنده نگه داشته شود،تلاش‌های چین، روسیه و اتحادیه اروپا برای حفظ این توافق بین‌المللی بوده است و عدم اجرای این توافق باعث ایجاد مشکلاتی در امنیت خاورمیانه می‌شود و امنیت در این منطقه را با خدشه روبه‌رو می‌کند.

 

این گزارش نشان می دهد که تمام اعضا در محکوم کردن ترامپ در اجرا نکردن برجام اتفاق نظر داشته اند.

 

در تائید این انزوای ترامپ دراین جلسه،‌ محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در توئیتر نوشت: «بار دیگر ایالات متحده صرفاً برای اینکه خود را در مقام نقض برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت، منزوی‌تر ببیند، از این شوراء سوء استفاده کرد.»

 

 

 

 

کد خبر 730158

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha