خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل-فریبا پازوکی: شهر بصره در عراق،زمانی «ونیز شرق» بود،شهری زیبا در نزدیکی خلیج فارس اما روز هفتم سپتامبر سال جاری میلادی بود که این شهر دستخوش اعتراض های مردمی شد.برخی از این اعتراض ها به خشونت کشیده شدند و بیش از ده ها نفر در این جریانات جان خود را از دست دادند.
معترضان شکایت های زیادی داشتند. منطقه ای که در آن زندگی می کنند 70 درصد از منبع نفتی عراق را شامل می شود اما 50 درصد از مردم آن در فقر زندگی می کنند. بیکاری بسیار بالاست، فساد در دولت محلی بیداد می کند و نیازهای اولیه مانند برق و آب آشامیدنی برای مردم وجود ندارد.
معترضان عصبانی ساختمان ها، دفاتر عمومی و مقرهای احزاب سیاسی را به آتش کشیدند. ساختمان دیپلماتیک آمریکایی هم در بصره هدف قرار گرفت اما آسیبی ندید.
شاید ناآرامی در بصره به دلیل شرایط زندگی مردم چندان تعجب آور نبود اما مایه عبرت بود. این همان چیزی است که تغییر رژیم 15 سال مداخله و اشغالگری در عراق به وجود آورد.
اعتراضات در بصره تنها یک لحظه از ناآرامی های سیاسی کنونی در عراق با همه خطرهای امنیتی و رنج های انسانی است. این ها در حقیقت اعلام نارضایتی نسبت به اتکای بی نتیجه به مداخله نظامی آمریکا به عنوان نوشدارویی برای مشکلات سیاسی داخلی است.
حضور آمریکایی ها در بصره و در عراق با شواهدی که وجود دارد حاکی از آن است که مداخله نظامی آمریکا موفق نشده دستاوردهای استراتژیک مهمی داشته باشد.
«اندرو باشویچ»، مورخ نظامی در این باره می گوید: برخی ممکن است بگویند که تلاش های سخت تر، سرمایه گذاری میلیاردی و حتی ارسال تجهیزات بیشتر شاید برای 15 سال دیگر می تواند نتایج مطلوب تری به همراه داشته باشد اما این «حماقت محض» است. هیچ چیزی به نام پیروزی نظامی برای آمریکا در عراق وجود ندارد و تکرار اشتباهات گذشته دردی را دوا نمی کند.
خروج از عراق همان چیزی است که مردم آمریکا می خواهند و این همان شعاری است که یکی از دلایل موفقیت «باراک اوباما» و «دونالد ترامپ» در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به حساب می آید،شعاری که هیچ گاه محقق نشد.
آمریکایی ها در حال حاضر خواهان یک سیاست خارجی واقع گرایانه از سوی دولت ترامپ هستند، سیاستی که نیازی به خون و پول مردم آمریکا برای گسترش دموکراسی ادعایی در جهان از طریق به راه انداختن جنگ ها نداشته باشد.
مردم آمریکا نمی خواهند واشنگتن از گزینه نظامی خارجی برای حل مشکلات داخلی دیگر کشورها استفاده کند اما دولت های آمریکایی هیچ گاه به خواسته ها و منافع مردم خود فکر نکرده اند.
نقض حقوق بشر و جنگ طلبی به نام گسترش دموکراسی از ویژگی های اصلی دولت هایی است که در آمریکا روی کار می آیند و در راه رسیدن به هدف خود از هیچ تلاشی حتی اگر مردم آن را نخواهند مضایقه نمی کنند به همین دلیل است که واشنگتن قصد خروج سربازان خود را از عراق ندارد.
چندی پیش سخنگوی ائتلاف بین المللی رهبری آمریکا مدعی شد که نیروهای آمریکایی تا هر زمان که لازم باشد برای کمک به حفظ ثبات مناطقی که قبلا در اختیار داعش بوده است در عراق می مانند.
در اینجا این سوال مطرح می شود که آمریکا در طول 15 سال گذشته تا چه اندازه موفق به حفظ ثبات در عراق بوده که حالا می خواهد حضور خود را برای این هدف شکست خورده ادامه دهد؟/
نظر شما