به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، تصویب لایحه CFT، تجمع مخالفان CFT مقابل مجلس، حضور وزیر اطلاعات، وزیر خارجه، رییس سازمان برنامه و بودجه و سرپرست وزارت اقتصاد در مجلس برای بررسی لایحه CFT از جمله مهمترین اخبار امروز (یکشنبه ۱۵ مهرماه) مجلس شورای اسلامی هستند که میتوانید مشروح آن را در لینکهای زیر بخوانید.
جلسه کمیسیون امنیت ملی برای بررسی لایحه CFT امروز یکشنبه 15 مهر در صحن مجلس و پیش از آغاز جلسه علنی برگزار شد. در این جلسه کارشناسانی از وزارتخانه های خارجه، اطلاعات و اقتصاد حضور داشتند. در حین برگزاری این جلسه تعدادی از مردم که عمدتا دانشجویان و جوانان بودند با در دست داشتن بنرها و پلاکاردهایی در اعتراض به بررسی لایحه CFT و همچنین پیوستن ایران به FATF مقابل مجلس تجمع کردند.
در جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی برای بررسی لایحه CFT که از ساعت ۶ صبح امروز آغاز شده بود؛ اعضای فراکسیون ولایی در اعتراض به بررسی لایحه CFT و داشتن جلسه ای در همین زمینه در جلسه کمیسیون امنیت ملی حضور پیدا نکرده بودند اما بعد از مدتی اعضای این فراکسیون در صحن علنی مجلس شورای اسلامی و جلسه کمیسیون امنیت ملی حضور پیدا کردند و علی لاریجانی نیز در جایگاه هیئت ریسه قرار گرفت. پس از برگزاری جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی؛ جلسه علنی امروز یکشنبه 15 مهر مجلس شورای اسلامی به ریاست علی لاریجانی آغاز شد.
نخستین دستور کار نمایندگان مجلس بررسی لایحه CFT بود و سید محمود علوی وزیر اطلاعات، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه و رحمت الله اکرمی سرپرست وزارت امور اقتصادی و دارایی در نشست علنی امروز به منظور بررسی لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم در صحن علنی مجلس حاضر بودند. سوال حبیب الله دهمرده و حسن کامران از وزیر نیرو نیز در دستور کار امروز مجلس شورای اسلامی قرار داشت.
«احمد امیرآبادی»، عضو هیئت رییسه مجلس در جلسه علنی امروز مجلس به درخواست هایی با 18 و 40 امضا از طرف نمایندگان برای اعمال ماده 124 و 130 آیین نامه داخلی مجلس برای بررسی لایحه CFT به هیئت رییسه اشاره کرد که «علی لاریجانی» در پاسخ به وی گفت: «طبق این مواد و درخواستی که نمایندگان داشته اند باید رای گیری شفاف و آشکار انجام شود که ما این موضوع را به رای مجلس می گذاریم یعنی از نظر آیین نامه فقط این موضوع را که آیا رای گیری شفاف و آشکار انجام شود را به رای می گذاریم» که پس از اخذ رای، نمایندگان مجلس با 117 رای موافق، 111 رای مخالف و 17 رای ممتنع از مجموع 264 رای اعلام کردند با رای گیری شفاف در این زمینه مخالف اند.
بنابراین گزارش در ادامه جلسه علنی مجلس شورای اسلامی موافقان و مخالفان کلیات لایحه CFT مطالب خود را بیان کردند. «محمد دهقان»، نماینده مجلس شورای اسلامی در مخالفت با عضویت ایران در FATF گفت: دوستان به خاطر اینکه می خواستند ثابت کنند با هنجارهای بین المللی منطبق هستند این موضوع را می پذیرند و اجازه ندادند ارز وارد کشور شود. کسی نیست بپرسد چرا دلار به 19 هزار تومان رسید. علت آن اجرای الزامات FATF بود.
این نماینده مجلس یادآور شد: چرا دولت در اقتصاد دچار بحران شد، علت این بحران اجرای بخشی از الزامات FATF بود. ما در شرایط جنگی باید اطلاعات اقتصادی در اختیار آنها بگذاریم به چه دلیل؟ هزار حزب الله فدای جمهوری اسلامی ایران، تا جمهوری اسلامی نباشد حزب اللهی معنا ندارد، هدف جمهوری اسلامی ایران است. اینکه کشور اطلاعات اقتصادی خود را در اختیار بیگانگان قرار دهد ساده اندیشی است. در ادامه «بهروز نعمتی»، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی در موافقت با کلیات لایحه CFT گفت: منافع ملی ایجاب می کند که به دست دشمن بهانه ندهیم، عدم عضویت ما در CFT یعنی بهانه جدی به دست دشمنان آمریکا و صهیونیست.
نعمتی یادآور شد: ما سالها هزینه تروریست را داده ایم، حوادثی که در آن شهدای زیادی را تقدیم کردیم، شرایط امروز جامعه ایجاد می کند که در تحریم ها به کشور کمک کنیم، امروز به ما اعلام می کنند اگر عضو FATF نباشید نمی توانید مبادله ارزی داشته باشید. به طور مشخص بر اساس اعلام سازمان ملل 4 گروه القاعده، داعش، طالبان، جبهه النصره از گروه های تروریستی هستند مابقی موضوعاتی که شما مطرح می کنید با اما و اگر است. با نپذیرفتن این کنوانسیون برای دیگران حق ایجاد می کنیم.
این نماینده مجلس تاکید کرد: ما امروز نمی توانیم پول نفتی را که صادر کرده ایم به کشور وارد کنیم چرا به دنبال شرایط دیگری هستیم، اگر این کنوانسیون را نپذیریم باید به دنبال بابک زنجانی های دیگری باشیم. از نمایندگان خواهش دارم به نکات محکم و متقن توجه و به این لایحه رای مثبت دهند. پس از نعمتی «حسین نقوی حسینی» به عنوان دیگر مخالف کلیات لایحه CFT به ایراد سخن پرداخت و با انتقاد از روند تصویب برجام و نسبت دادن آن به تصویب CFT گفت: برجام در همین مجلس در عرض 20 دقیقه تصویب شد و مردم حقوقشان را از مجلس می خواهند.
لاریجانی با انتقاد از این اظهارنظر نقوی حسینی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به او گفت: تصویب برجام 20 دقیقه نبود و 4 ساعت گفتگو درباره آن انجام شد چرا خلاف سخن می گویید؟
نقوی حسینی در پاسخ به لاریجانی با صدای بلند و فریادگونه گفت: شما اجازه ندادید در این مورد صحبت شود.
رییس مجلس شورای اسلامی در ادامه به نقوی حسینی تاکید کرد: خلاف سخن نگویید و تاریخ آن جلسات را نگاه کنید، تصویب برجام 20 دقیقه نبوده است.
در ادامه، نماینده ورامین صدای خود را بالاتر برد و با فریاد گفت: شما از صبح به من اجازه ندادید اخطار خود را بیان کنم و این نحوه مدیریت جلسات مجلس درست نیست. «علی لاریجانی»، رییس مجلس شورای اسلامی در ادامه جلسه امروز یکشنبه ۱۵ مهرماه مجلس شورای اسلامی در پاسخ به اخطار «نقوی حسینی»، نماینده ورامین متن نامهای را که دفتر مقام معظم رهبری درباره لایحه FATF به رییس مجلس فرستاده بود را به شرح زیر قرائت کرد.
«جناب آقای لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی
با سلام و تحنیت
در پی استفسار تلفنی جنابعالی نسبت به مخالفت و عدم مخالفت مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) با بررسی لوایح چهارگانه به کنوانسیونها در مجلس شورای اسلامی به دنبال فرمایشات معظم له در دیدار نمایندگان،
مقام معظم رهبری فرمودند: آنچه که من در دیدار با نمایندگان راجع به لوایح چهارگانه و کنوانسیونها گفتهام مربوط به اصل کنوانسیونها بود و نه کنوانسیون خاص.
لذا با بررسی این لوایح در مجلس مخالفتی ندارم. تا مسیر قانونی خود را طی کند. تدبیر فوق قبلا در زمان استفسار به طور شفاهی به جنابعالی ابلاغ شده بود.»
بنابراین گزارش، در ادامه جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی «محمد فیضی»، نماینده مردم اردبیل در مجلس به عنوان دومین موافق با کلیات لایحه CFT مطالبی را بیان کرد. وی گفت: مجلس از صبح امروز با آرامش و منطق پیش می رفت که این برادرمان (نقوی حسینی) آرامش را بهم ریخت و باید بدانید که هیچکس سخنگوی رهبری در مجلس نیست و نمایندگان را ایشان متهم به دروغگویی می کند و موافقان را در صف یزید قرار می دهند و مخالفان را در صف امام حسین و از خون شهدا استفاده ابزاری می کنند.
فیضی با یادآوری اینکه پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی از طریق آقای حجازی به صورت کتبی به رییس مجلس شورای اسلامی داده شد که لاریجانی هم آن پیام را در جلسه غیرعلنی مطرح کرد و در آن پیام آمده بود مباحث مطرح شده از سوی رهبری در مورد کلیه کنوانسیون هاست، یادآور شد: هیچکس در مجلس شورای اسلامی سخنگوی رهبر معظم انقلاب اسلامی نیست.
در ادامه جلسه امروز حجت الاسلام «نصرالله پژمان فر»، نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی در حین بررسی لایحه CFT در تذکری و با استناد به مواد ۱۸، ۲۲ و ۱۹۶ آیین نامه داخلی مجلس گفت: در ماده ۲۲ صراحتا اداره مجلس از وظایف رئیس مجلس عنوان شده. همچنین قطع کردن صحبت ناطق خلاف است و خلاف از رئیس بدتر است که «علی لاریجانی»، رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این تذکر گفت: من قسمت اول تذکر شما را میپذیرم و از آقای نقوی حسینی هم عذر میخواهم که وسط حرفشان حرف زدم. ایشان در زمان بررسی برجام در مجلس بود. واقعا این طور نبود و بیرون موضوع جور دیگری منعکس شد. ما چهار ساعت بحث کردیم و کمیسیون برجام هم تشکیل شد و ۱۶، ۱۵ جلسه بحث شد. خودم جلساتی بین فراکسیونها گذاشتم و آقایان روی متنی وفاق کردند. موضوع در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی هم بحث شد.
لاریجانی یادآور شد: میگویند من در جلسه غیرعلنی افراد را ترساندهام. آیا من چیزی گفتهام که بترسید. من فقط نکته رهبری را خواندم و نمیخواستم آن را در جلسه علنی بگویم اما آقایان تذکر دادند و مجبور شدم. آیا نظرات من تهدیدی است؟ یا تهدید از اس ام اس های است که از بیرون برای نمایندگان ارسال می شود. مجلس ما بالغ تر از این حرفهاست که با یک اس ام اس نظرش تغییر کند و ما در این زمینه تهدیدی را نمی پذیریم. پس از پایان سخنان دو موافق و دو مخالف کلیات لایحه CFT و بیان تذکرات نمایندگان «علی نجفی خوشرودی»، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در توضیح گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درخصوص لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بین المللی مقابله با تامین مالی تروریسم گفت: این لایحه برای بررسی مجدد از صحن علنی به کمیسیون ارجاع شد و طی دو نوبت در تاریخ 29 مرداد و سوم مهرماه در دستور کار کمیسیون قرار گرفت و پس از طرح موضوع با تذکر آیین نامه ای اعضا با این مضمون که لایحه مذبور در خردادماه در کمیسیون مصوب شده است و از لحاظ آیین نامه ای امکان بررسی مجدد نیست مواجه شد.
نجفی خوشرودی با بیان اینکه ما با پیوستن به این کنوانسیون می توانیم حق الشرط ها و اعلامیه تفسیری ارائه دهیم، گفت: هیچ تعهدی خلاف مسائل و امنیت جمهوری اسلامی ایران وضع نشده و هیچ اطلاعاتی نیز به موجب الحاق به بیگانگان داده نمی شود. علاوه بر این از فرصت های بین المللی و تدابیر برای مقابله با جنگ اقتصادی به موجب الحاق به این کنوانسیون می توانیم استفاده کنیم.
بنابراین گزارش، «محمدجواد ظریف»، وزیر خارجه کشورمان از سوی دولت در توضیحات پیوستن ایران به کنوانسیون بین المللی FATF در جلسه علنی امروز ۱۵ مهرماه مجلس شورای اسلامی گفت: ما توانستیم همانطوری که رهبری در فرمایشات اخیرشان اعلام کردند با شکست دادن تحریم ها آمریکایی ها را شکست دهیم بارها با مقاومت مردم ایران و با تدبیر ملت و رهبری آمریکایی ها را شکست دادیم، این بار هم با درایت و همراهی و همدلی آمریکایی ها را شکست خواهیم داد.
وی با اشاره به لوایح FATF یادآور شد: این لوایح بهانه را برای موانع تجاری در دست آمریکا قرار می دهد و به این بهانه اجازه معاملات مالی به ما داده نمی شود. نه بنده و نه آقای رییس جمهور نمی توانیم تضمین بدهیم که عدم حمایت مالی ما از تروریسم مشکلات ما را حل می کند اما می توانیم تضمین دهیم آمریکا بهانه ای برای افزایش مشکلات مالی ما نمی یابد.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به اینکه گفتند ممکن است حق شرط ما را نپذیرند، گفت: اشکال ندارد این موضوع به معنای باطل شدن شرط ما نیست و حق شرط ما از درجه اعتبار ساقط نمی شود به طور مثال در لایحه کنوانسیون مناطق دریایی جمهوری اسلامی؛ ما با مخالفت هایی مواجه هستیم و کشورهایی به آن ایراد گرفتند. آیا از درجه اعتبار ساقط شده ایم؟ این حق شروط برای ما محترم است و خطوطی را برای جمهوری اسلامی مشخص می کند.
وی یادآور شد: ممکن است برخی به این شروط ایراد بگیرند اما این حقوق برای ما محترم است. دوستان برخی مشکلات را مطرح کردند برای اطمینان به جناب همتی گفتم گران و ارزان شدن ارز ارتباطی به FATF نداشته و بر اساس قانون منع ارز و ورود آن با رعایت مقررات پولشویی بوده است. با FATF حساب دانشجویان و بازرگانان بسته نمی شود و این موضوع اثر مستقیم به عدم امکان پرداخت مالی به ایران دارد البته ممکن است خباثت های آمریکا هم اثر داشته باشد.
بنابراین گزارش، پس از پایان سخنان وزیر امور خارجه کشورمان نمایندگان مجلس شورای اسلامی کلیات لایحه CFT را به رای گذاشتند و کلیات لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم با ۱۴۳ رای موافق، ۱۲۰ رای مخالف و ۵ رای ممتنع از مجموع ۲۷۱ رای به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در دستور کار امروز خود سوال نمایندگان حبیب الله دهمرده و حسن کامران از وزیر نیرو را نیز در دستور کار داشتند. «حبیب الله دهمرده»، نماینده زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز در مجلس شورای اسلامی در توضیح سوال خود از رضا اردکانیان وزیر نیرو خطاب به نمایندگان مجلس گفت: متأسفانه سالانه 300 میلیون مترمکعب از منابع آبی در استان سیستان و بلوچستان تبخیر و رسوب میشود که این مهم بیش از یک سوم میزان حقابه ایران و افغانستان از هیرمند است. بر این اساس باید اذعان کرد در استان سیستان و بلوچستان چالشهای جدی ایجاد شده است.
وی افزود: وزارت نیرو باید اعلام کند برای مخازن منابع آبی که بیش از 40 سال از عمرشان میگذرد چه برنامهای دارد، آیا صرفا در صورت پر شدن این مخازن بحث رسوبزدایی را در دستور کار دارد یا مخازن جایگزین پیشبینی شده است. که «رضا اردکانیان»، وزیر نیرو در پاسخ به سوال نماینده زابل در مورد اقدامات وزارت نیرو در رابطه با تبخیر و رسوب گذاری سدهای ایران گفت: در حالی که در دنیا 60 درصد بارش ها تبخیر می شود ولی در ایران این رقم بیش از 70 درصد است و تبخیر از سطح سدها و دریاچه های مصنوعی در دنیا 5 درصد و در ایران شش درصد است. موقعیت و شرایط اقلیمی ما جهت وزش باد غالبا به نحوی است که نقش موثری در تبخیر دارد البته بحث دمای بالا و رطوبت بالا و همچنین هندسه مخزن ها حاکی از این است که تبخیر در مخازن چاه نیمه بیشتر از سایر مخازن در کشور است.
اردکانیان تاکید کرد: روش های مختلفی برای کاهش تبخیر در حال اجرایی شدن است که البته عمدتا مربوط به سدهای کوچک است و ما در کشور این روش ها در مقیاس کوچک انجام دادیم و با مقایسه و مطالعه ای که انجام شده است می توانیم با مدیریت مخزن فعالیت های خوبی را در جهت کاهش تبخیر داشته باشیم.
وزیر نیرو با بیان اینکه مدیری بهره برداری را در این زمینه آغاز کرده ایم، گفت: در همین راستا در چاه نیمه 4 ایجاد دریچه و پمپاژ را در برنامه داریم و کمربند سبز را با همکاری سازمان منابع طبیعی در حال اجرایی شدن داریم که این برنامه در حال حاضر در 60 هکتار اجرایی شده است و 70 هکتار باقی مانده در حال اقدام است. «حبیب الله دهمرده» پس از استماع توضیحات رضا اردکانیان وزیر نیرو از توضیحات وی با شرط پیگیری مشکل فوق و رفع آن در کوتاهترین زمان، قانع شد./
نظر شما