خبرگزاری شبستان: گروه اندیشه: حجت الاسلام «ناصر رفیعی» در سخنانی با موضوع «ویژگی های یک عقیده درست و سالم» مسائل جذابی را مطرح کرده که در ذیل مرور می شود:
استاد اخلاق بیان اینکه پنج چیز نباید در یک عقیده صحیح و درست باشد، اظهار کرد: اگر کسی بخواهد عقیده اش صحیح باشد اول باید از تعصب دوری ورزد، تعصب یعنی بیهوده روی چیزی پافشاری کردن. حضرت امیر(ع) در خطبه 192 نهج البلاغه، شیطان را امام المتعصبین می نامند.
وی تصریح کرد: «صفیه» دختر «حیی بن اخطب» می گوید: روزی پدرم با عمویم صحبت می کرد و من گوش می دادم، عمویم به پدرم گفت: نظرت در مورد این پیامبر آخرالزمان چیست؟ پدرم پاسخ داد: «هُوَ هُوَ» (خودش است). عمویم گفت: حالا چه کار کنیم، آیا به مردم بگوییم که به او ایمان بیاورند؟ پدرم پاسخ داد: ابدا! نمی گذارم نبوت از آل اسحاق بیرون بیاید و به آل اسماعیل برود؛ این تعصب است.
حجت الاسلام رفیعی اضافه کرد: صد آیه از سوره مبارکه بقره به یهود اشاره دارد، ۷۰۰ آیه در قرآن در مورد تعصب یهود است. قرآن می گوید مثل پسرانشان پیامبر را می شناختند اما انکارش می کردند؛ یکبار ابوجهل، پیامبر(ص) را در کوچه های مکه دید و در آغوش گرفت و بی اختیار گفت: فدایت بشوم یا رسول الله. دیگران به او گفتند: چه کردی ما داریم با او می جنگیم و تو هم که سردمدار ما هستی. ابوجهل پاسخ داد: به خدا قسم می دانم که او راست می گوید! (اما تعصب نمی گذاشت به ایشان ایمان بیاورد).
این استاد اخلاق در بخش دیگری از مباحث خود بیان کرد: حضرت امیر(ع) فرمود: شیطان امام المتعصبین است. در طول تاریخ افراد متعددی بودند که به دلیل تعصب دین را نپذیرفتند. یک زمان تعصب مثبت داریم مثلا فردی روی حجاب همسرش تعصب دارد، روی پرچم کشورش تعصب دارد، تعصب دارد که دروغ نگوید اما تعصب روی نژاد و قبلیه و افراد به هیچ وجه مورد تایید نیست. حضرت امیر(ع) فرمود: اگر می خواهید عصبیت داشته باشید روی کارهای مثبت داشته باشید؛ وقتی قرار شد که یک نفر روی بام کعبه برود و اذان بگوید پیامبر(ص) به بلال حبشی امر کرد، مردم مدینه با بلال کنار آمده بودند ولی مردم مکه همچنان او را برده خود می دانستند و یک مرتبه با دیدن این صحنه که یک برده رفته روی بام مکه و می خواهد اذان بگوید منقلب شدند و یکی از این افراد متعصب به نام حارث به همراهش گفت: الحمدالله که پدرانمان مردند و این روزها را نمی بینند. همان زمان بود که این آیه نازل شد: «إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ ۚ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ».
وی ادامه داد: دومین چیزی که یک عقیده صحیح نباید آن را داشته باشد، لجاجت است. ممکن است بگویید فرق لجاجت با تعصب چیست؟، آدم لجوج بی منطق است. پافشاری بیهوده می کند.
حجت الاسلام رفیعی تاکید کرد: سومین مورد تقلید کورکورانه است مثل کسانی که می گویند پدرانمان این گونه بودند. روزی امام صادق(ع) به منزل فردی رفتند که خانه اش بسیار کوچک بود و پله های زیادی داشت. فرمودند: این خانه را عوض کن تو که وسع اش را داری، گفت: این منزل یادگار پدرم است! حضرت(ع) فرمود: پدرت متوجه نشد و این خانه را عوض نکرد آیا تو هم باید این کار را بکنی؟ مشرکان می گفتند: پدران ما این گونه بودند و از آنها تقلید می کنیم.
وی خاطرنشان کرد: چهارمین موردی که در یک عقیده درست و صحیح نباید باشد هواس نفس است. یک تمایل صحیح باید از هوای نفس دور باشد و پنجمین مورد استبداد به معنای خودرای بودن است. کسی که مستبد به رای خود باشد در باطل سقوط می کند.
گفتنی است، علاقه مندان می توانند فایل صوتی این سخنرانی را اینجا دریافت کنند.
نظر شما