خبرگزاری شبستان-مازندران
بررسی سیل در مازندران و بارش باران اخیر نشان داد سیل در مقاطع مختلف خسارتهای زیادی به زیر ساختهای استان و مردم وارد میکند؛ هر بار، ابر و باد و مه خورشید و فلک مقصر اصلی این حادثه معرفی میشود چرا که برنامه مدونی برای جلوگیری از بحران وجود ندارد.
به تاکید صاحبنظران در کنار شدت بارندگی و تجاوز به حریم رودخانه ها ریشه یابی بسیاری از سیل های مازندران ناشی از کم توجهی به مسائلی نظیر تجاوز به طبیعت مانند برداشت های غیراصولی جنگل، ساخت و سازهای غیر مجاز در حریم رودخانه ها، نبود نظارت صحیح بر برداشت های غیر اصولی منابع نظیر شن، ماسه و... کم توجهی به لایروبی برخی نهرها، رودها و رودخانه ها است که با ریزش کمترین میزان بارش، شهرها و روستاهای مازندران در هراس سیل بی خواب می شود.
عدم توجه به طرحهای آبخیزداری و برداشتهای بی رویه از جنگل سیل راه می اندازد
علی اکبر یداللهی، معاون محیط زیست استان مازندران در گفت و گو با خبرنگار شبستان درباره علت وقوع سیل در استان، اظهار کرد: در گذشته مازندران داری آب و هوای معتدل خزری بوده است، اعتدال استان به دلیل وجود جنگل بوده که مقدار آن بیش از سه میلیون هکتار بوده است و تخریب جنگل ها و مراتع اعتدال را از بین برده است.
وی تصریح کرد: در حال حاضر به دلیل از بین رفتن جنگل رطوبت و خشکی به اندازه کافی وجود نداشته، با تبخیر شدن آب دریای خزر و گسترش آن به سمت عرصههای جنگلی باعث ریزش شدید باران در مناطق جنگلی میان بند به وقوع میپیوندد.
معاون محیط زیست مازندران خاطر نشان کرد: تغییر تعادل هوا به دلیل شرایط اقلیمی که همراه با گرم شدن ناگهان همراه بوده است، ذکر این نکته هم ضروری است که هر درخت تنومند حدود دو متر مکعب آب را در خودش نگهداری میکند، اما چون درخت برداشته شده است، زمینه جاری شدن سیل فراهم میشود.
وی با اعلام اینکه لایههای خاک ما هم به دلیل فرسایش در مناطق میان بند با کاهش قطر مواجه شده است، افزود: این خاک به جای اینکه آب را در خودش نفوذ دهد جاری میشود.
یداللهی خاطر نشان کرد: در گذشته حدود 20 سال پیش طرح آبخیزداری اجرا میشده است، در حال حاضر بسیاری از طرح آبخیزداری تخریب شده است که امکان نگهداری آب در مناطق بالادست وجود ندارد.
وی یادآور شد: اگر یخها آب شوند و وارد آب شور شوند میزان غلظت آب افزایش پیدا کرده و بخار شدن آب فشار سیل را بیشتر میکند که خدا کند در استان مازندران با توجه به وضعیت آب و هوایی به این درجه نرسیم.
به گفته معاون محیط زیست مازندران مشکلات عدیده استان در بحث سیل، مربوط به عدم توجه به طرحهای آبخیزداری و برداشتهای بی رویه از جنگل است.
جلوگیری از وقوع سیل نیازمند سدهای سرشاخهگیر و بندهای رسوب گیراست
اسماعیل مختارپور، معاون فنی و آبخیزداری منابع طبیعی مازندران نیز در گفتوگوی با خبرنگار شبستان در ساری درباره علت وقوع سیل در مازندران و چرائی آن اظهار کرد: یکی از اساسیترین موضوعات مربوط به تغییرات اقلیمی است.
وی با اعلام اینکه بارندگی به این شکل ناشی از تغییرات اقلیمی به ندرت در استان اتفاق افتاده است، گفت: در دورههای بالای 100 این بارندگیها ایجاد شده است اما در حال حاضر این بارندگی در محدود زمانی کوتاهتر اتفاق است.
مختارپور خاطر نشان کرد: برای سیل نکا دوره 500 ساله را پیش بینی کرده بودند، در بارندگی دو هفته پیش استان حدود 260 میلیمتر بارندگی در فاصله زمانی کوتاه ثبت شده است.
وی خاطر نشان کرد: تغییرات اقلیمی باعث ایجاد مشکلات برای مردم میشود، بخشی از علت وقوع سیل مربوط به تجاوز به حریم رودخانه است.
مختارپور در پاسخ به این سئوال که طرح برداشت از جنگل چه مقدار میتواند در بروز سیل تاثیر داشته باشد، یادآور شد: پوشش گیاهی مناسب تا حدودی زمینه جذب آب را فراهم میکند، با بررسی انجام شده در سیل نکا و بهشهر نشان میدهد که برداشت جنگلی در این حوزهها نبوده است.
وی با اعلام اینکه برداشت محدود در حد یک یا دو درخت چندان در جاری شدن سیل اثر ندارد، افزود: البته برداشتهای وسیع را بنده تایید میکنم که باعث ایجاد مشکل میشود.
معاون فنی و آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی مازندران اضافه کرد:اگر کارکردهای آبخیزداری به خوبی بررسی شود، سدهای سرشاخهگیر و بندهای رسوب گیر که در برخی از مناطق ایجاد شده زمینه جلوگیری از جاری شدن سیل را فراهم می کنند.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا طرح آبخیزداری در مناطق غرب استان مازندران نبوده است، افزود: زمینه جاری شدن سیل در این مناطق را فراهم کرده است، در این منطقه یک یا دو مورد طرح داریم ولی در ظاهر در حوزه برخی رودخانهها نبوده است، ذکر این نکته هم ضروری است که بارش شدید باران در ارتفاعات نبوده و مربوط به میانبند بوده است.
مختارپور خاطر نشان کرد: در نکا و بهشهر پس از احداث سد شاخه گیر شاهد جاری شدن سیل بودیم که خسارتهای جانی و مالی نداشته باشیم.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا طرح آبخیزداری باید جدی گرفته شود، تاکید کرد:حتما این طرح بایستی اجرایی شود.
معاون فنی و آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی مازندران در پاسخ به این سؤال که عدم وجود طرحهای آبخیزداری باعث بروز سیل در برخی از مناطق مازندران شده است، گفت: خدمات رسانی ما این طور هست که مردم تحت تاثیر خسارت سیل قرار نگیرند، وقتی اقدامات آبخیزداری انجام میشود در یک پروسه زمانی سطح آبهای زیر زمینی را افزایش دهیم.
وی گفت: با احداث سدهای سرشاخه گیر میتوانیم بخشی از خسارتها را کاهش دهیم، در سال جاری دولت و مجلس اعتباری برای ایجاد سرشاخه گیر و آبخیزداری اختصاص دادهاند.
نظر شما