به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان، معصومه رفیع پور، مدیر مرکز اسناد و کتابخانه جنوب شرق کشور، امروز(۲۸ آذر)در نشست خبری با اشاره به اینکه کمیته حافظه جهانی در سال ۱۹۹۲ توسط سازمان ملل متحد و با هدف حفاظت و دسترسی به میراث مستند بشری و اطلاع عمومی دولت ها و مردم نسبت به ارزش و اهمیت نگهداری از این میراث بنیان گذاشته شد، مطالبی بیان کرد.
وی با اشاره به اینکه حافظه جهانی با آگاهی از خطرات متعددی که پیوسته این آثار را تهدید می کند بر این باور است که میراث مستند جهان متعلق به تمام بشریت است؛ افزود: به همین دلیل این آثار باید برای همیشه و به صورت کامل حفاظت و نگهداری شود و همواره در دسترس همگان باشد.
رفیع پور ادامه داد: میراث مستند، نماد هویت فرهنگی ملل مختلف جهان و بیانگر سهم هر یک از آنان در شکل گیری دوره های مختلف تمدن بشری است که شامل میراث مکتوب و غیرمکتوب اعم از فیلم، صوت، عکس، نسخه خطی و... است و حافظه جهانی، آثاری که دارای اصالت و اهمیت ملی و منطقه ای و جهانی است و از یک یا چند معیار ارزشمند زمان، مکان، افراد یا مردم، اهمیت اجتماعی یا معنوی برخوردار است در سه فهرست ملی، منطقه ای و جهانی به ثبت می رساند.
وی با بیان اینکه معرفی برای ثبت در فهرست حافظه جهانی هر دو سال یکبار با پذیرش حداکثر دو اثر از هر کشور انجام می شود، گفت: فهرست حافظه جهانی از سال ۱۹۹۷ آغاز بکار و تاکنون ۳۰۱ اثر از ۱۰۲ کشور جهان ۴ سازمان بین المللی و یک بنیاد خصوصی در خود جای داده است.
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه جنوب شرق کشور اظهار داشت: تاکنون ۵۸ اثر از ایران ثبت ملی، ۵ اثر ثبت منطقه ای و ۱۵ اثر ثبت جهانی شده و ایران رتبه هشتم جهانی و سوم منطقه در آسیا و اقیانویسه را در ثبت آثار دارد.
وی با بیان اینکه کمیته ملی حافظه جهانی در ایران مستقر در سازمان اسناد و کتابخاته ملی است؛ توضیح داد: این کمیته با مشارکت و همکاری رؤسای مراکز مهم میراث مستند در کشور کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران، سازمان میراث فرهنگی، کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی، کتابخانه آستان قدس رضوی، سازمان صدا و سیما و وزارت امور خارجه است.
رفیع پور در ادامه از برگزاری کارگاه آموزشی کمیته ملی حافظه جهانی برای نخستین بار در کرمان طی روزهای ۵ و ۶ دی ماه در سالن سادات شهرداری و با ظرفیت ۱۰۰ نفر خبر داد و گفت: اساتیدی از واحدهای حقوقی و حقیقی حافظه ملی جهانی برای تدریس می آیند و مخاطبین هم مجموعه دارهای اسناد، نمایندگان سازمان میراث فرهنگی در استان، تعدادی از کتابداران و مسئولان کتابخانه های عمومی و افراد حقیقی مطلع به سند هستند.
وی گفت: هدف این دوره آموزش به افراد در مورد شناخت اسناد و روش های ثبت اسناد ارزشمند در کمیته حافظه ملی، منطقه ای و جهانی است زیرا خیلی از اسناد دست مردم است و از اینکه جایی برای نگهداری این اسناد هست، خبر ندارند لذا می توانند آن را اهدا و یا نسخه دیجیتالی را در اختیار ما قرار دهند که در صورت لزوم فیمت گذاری و با موافقت طرفین حتی خریداری می شود.
این مسئول با تصریح به اینکه خوراک پژوهشگران از اینجا تأمین می شود؛ اعلام کرد: بیش از سه میلیون سند فهرست نویسی در آرشیو و ۹ میلیون در پیش آرشیو سازمان اسناد و کتابخانه ملی جنوب شرق در حال نگهداری است و همه دستگاه های اجرایی موظف اند اسنادی که در مرحله بایگانی راکد است با همکاری ما ارزشیابی و اسناد دارای ارزش را منتقل به سازمان اسناد ملی کنند تا در مخزن آرشیو که دارای استناداردهای جهانی است نگهداری می شود؛ اگر اداره ای این اسناد را امحا کند از ۶ تا یکسال محکوم به حبس می شود که این اقدام برای جلوگیری از هدر رفت اسناد است.
وی با بیان اینکه کارگروه زیرمجموعه کمیته حافظه ملی را قصد داریم در کرمان راه اندازی کنیم که تاکنون در تهران، یزد، شیراز، همدان و زاهدان راه اندازی شده، خاطرنشان کرد: وجود اسناد زیاد باعث راه اندازی مرکز اسناد و کتابخانه جنوب شرق کشور(استان های کرمان و هرمزگان) در سال ۷۲ شد که این از برکات نظام مقدس جمهوری اسلامی و از دستاوردهای انقلاب برای کرمان است.
بر اساس این گزارش، سرودهای دفاع مقدس و هزاردستان ثبت ملی حافظه جهانی و وقف نامه ربع رشیدی در تبریز، مجموعه اسناد اداری تشکیلات دوره صفوی، المسالک و الممالک موزه ملی ایران، چند نسخه از پنج گنج نظامی، مجموعه برگزیده نقشه های تاریخی دوره قاجار، دو نسخه از ذخیره خوارزمشاهی، یک نسخه از کلیات سعدی، جامع التواریخ کاخ موزه گلستان هم ثبت جهانی شده است.
نظر شما