به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، پس از اعلام تصمیم آمریکا به منظور به صفر رساندن صادرات نفت ایران، ترامپ بر آن شد تا کشورهای عضو اوپک و عضو غیر اوپک چون عربستان و روسیه را به افزایش تولید وادارد تا سهمیه ایران در بازار نفت جهانی جبران شود و از سویی دیگر نیز نفت با افزایش قیمت مواجه نشود که این تلاش های او تا کنون با شکست مواجه شده و در جلسه آخر اوپک و غیر اوپک در الجزیره تصمیمات در این باره بود که عربستان و روسیه در این زمینه گام بر ندارند.
اگرچه پیش از آن اعضای اوپک و غیراوپک در وین تصمیم گرفتند که یک میلیون بشکه بر تولید نفت در جهان بیافزایند و کشورهایی که بیشترین سهم را در اجرای تعهدات داشتند، به همان اندازه تولید خود را افزایش دهند و روسیه و عربستان بر همین اساس به افزایش تولید نفت پرداختند که نماینده ایران در هیات عامل اوپک هفته گذشته با انتقاد از عملکرد روسیه و عربستان در افزایش تولید نفت به بهانه کنترل قیمت در شرایطی که آمریکا به دنبال اجرای تحریم های نفتی علیه یکی از اعضای اوپک (ایران) است، گفت: روسیه و عربستان به بهانه متوازن سازی بازار جهانی نفت به دنبال تصاحب بخشی از سهم ایران، و از سوی دیگر برخی اعضای اوپک، دست در دست آمریکا برای ضربه زدن به برخی بنیانگذاران این سازمان تلاش می کنند.
این انتقاد «حسین کاظم پور اردبیلی» موجب شد تا در جلسه یک ماه گذشته در وین تصمیمی در این خصوص گرفته نشود اما حالا وزیر نفت در خصوص افزایش تولید کشورهای رقیب به منظور جبران سهمیه ایران اظهارات صریح و تندی داشته است.
«بیژن زنگنه» که امروز با شانا مصاحبه داشته در آستانه آغاز تحریمهای ایالات متحده آمریکا علیه ایران (چهارم نوامبر، ۱۳ آبانماه) درباره این که آیا کشورهای عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در کنار تولیدکنندگان غیرعضو این سازمان، توانایی جایگزین کردن نفت ایران را دارند، تاکید کرد: همانطور که بارها گفتم، برای نفت ایران جایگزینی در بازار وجود ندارد، تولید نفت عربستان و روسیه هم اکنون نزدیک به بالاترین سطح تاریخی خود است و این ۲ کشور ظرفیت اضافی برای تولید بیشتر و جایگزینی نفت ایران ندارند.
وی با اشاره به این که عربستان با استفاده از ذخیرهسازیهای خود توانسته است در فاصله ماه مه تا سپتامبر، روزانه حدود ۵۰۰ هزار بشکه نفت بیشتر به بازار عرضه کند، یادآور شد: مجموع تولید نفت دیگر اعضای اوپک در این بازه زمانی تنها ۱۰۵ هزار بشکه در روز افزایش یافته است و این بدان معناست که اعضای اوپک توانایی افزایش تولید نفت بیشتر از رقم کنونی را ندارند.
«زنگنه» درباره مقدار تولید نفت روسیه اظهار کرد: تولید نفت این کشور در ماه سپتامبر نسبت به ماه مه، ۳۸۸ هزار بشکه در روز افزایش یافته است که در بالاترین سطح خود قرار دارد بنابراین روسیه هم در کوتاه مدت بدون سرمایه گذاری در صنایع بالادستی خود نمی تواند بیش از این، تولید خود را افزایش دهد.
وی با بیان این که ناتوانی عربستان و روسیه در تولید نفت بیشتر و جایگزینی سهم ایران، سبب نگرانی بازار شده است، تصریح کرد: اطلاع بازار از این ناتوانی سبب افزایش قیمت نفت شده است بهگونهای که میانگین قیمت نفت خام شاخص وست تگزاس اینترمدیت (WTI) و برنت دریای شمال به ترتیب از حدود ۶۷ و ۷۷ دلار در ماه مه به ۷۴ و ۸۴ دلار برای هر بشکه در ماه اکتبر رسیده است.
وزیر نفت ادامه داد: افزایش قیمت نفت سبب شده است رشد اقتصادی بسیاری از کشورهای مصرف کننده کند شود و این موضوع اقتصاد جهانی را سخت تحت تاثیر قرار میدهد.
«زنگنه» درباره این که چرا عربستان که پای توافق کاهش تولید را امضا کرده، خلاف تعهد خود، در نقض این توافقنامه، تولید نفت را افزایش داده است، تصریح کرد: به نظر من این تخلف با فشار آمریکا به هیئت حاکمه عربستان صورت گرفته است.
وی درباره توانایی کشورهای غیرعضو اوپک برای افزایش عرضه بیشتر نفت به بازار هم اظهار کرد: آنها چنین توانایی ندارند. تولید نفت این کشورها به جز روسیه بر اساس اعداد تخمینی دبیرخانه اوپک در بازه زمانی ماه مه تا سپتامبر امسال تنها ۶۶ هزار بشکه در روز افزایش یافته است.
وزیر نفت برای چندمین بار با تاکید بر این که بازار توانایی جایگزین کردن نفت ایران را ندارد به آقای ترامپ پیشنهاد کرد دست از تحریم نفت ایران بردارد.
یادآور می شود، تلاش های آمریکا همچنان برای کاهش صادرات نفت ایران ادامه دارد و ایران نیز با همکاری کشورهایی چون روسیه، چین، هند، ترکیه و اتحادیه اروپا در صدد مقابله با این فشارها و تحریم هاست./
نظر شما