به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان، مهدی رجبی زاده، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان، امروز(۲ آبان) در نشست خبری مسئله آبخیزداری را موضوع مهمی خواند و با اشاره به تغییرات اقلیمی؛ کمبود آب شرب و ریزگردها را از جمله تبعات ناشی از تغیییر اقلیم دانست.
وی با بیا اینکه متوسط بارندگی ها در دنیا حدود ۷۰۰ تا ۷۵۰ میلیمتر و در ایران حدود ۲۵۰ میلیمتر است و این یعنی سالانه یک سوم آب جهان را داریم و کشور ما در اقلیم خشک قرار گرفته است؛ افزود: در ۲۰ سال اخیر و در شرایط کم بارشی میانگین بارش ها در استان به ۱۲۵ میلیمتر یعنی نصف میانگین بارندگی کشور رسیده است.
رجبی زاده، موضوع آب برای بشر و ادامه حیات او و در حفظ محیط زیست را حیاتی دانست که شاید کمبود آن فاقد راهکار باشد و گفت: در ۳۰-۴۰ سال اخیر سرمایه گذاری بزرگی در کشور برای این مضوع نشده تا حداکثر استفاده از حداقل بارش ها شود؛ سدهای بزرگ ساخته و هزاران میلیارد خرج شده اما به این موضوع فکر نشده که آبی باید باشد که پشت این سدها جمع شود.
وی نکته دیگر را عدم توجه به عمر مفید سدها دانست و اظهار داشت: عمر مفید سد به خاطر رسوبات کم می شود و سدهایی که آبگیری نمی شود دوره عمر آنها بر اساس سرمایه گذاری که شده، اقتصادی نیست؛ در ایران در بحث آبخیزداری کارهای بنیادی چندانی انجام نشده و {اقداماتی هم که شده}متناسب با خطری که ما را تهدید می کند، نیست.
این مسئول تصریح کرد: بارندگی ها ضمن اینکه کم شده، دوره های آن هم کوتاه شده و برای با وجود خشکسالی در استان کرمان اما سومین استان سیل خیز کشور هستیم زیرا باران های شدید در زمان کم در استان اتفاق می افتد.
وی حجم بارش ها در حوزه آبخیزداری را موضوع مهمی خواند و بیان داشت: ۱۴ و ۴ دهم میلیون هکتار مساحت شمال کشور است که حجم بارش ها سالانه تقریباً ۱۸ میلیارد متر مکعب در این عرصه است؛ بخشی از این حجم ۲ و دو دهم میلیارد مترمکعب روان آب است و بخش زیادی تبخیر می شود(۷۸ درصد) و مابقی به سفره های زیرزمینی نفوذ می کند؛ حدود ۵۰۰ میلیون مترمکعب حجم ۵ سد استان است که حدود یک و ۷ دهم میلیارد روان آب داریم باقی می ماند که باید مدیریت شود .
رجبی زاده با بیان اینکه در دو میلیون هکتار مطالعات آبخیزداری انجام دادیم و از مجموع آب های روان( یک و هفت دهم میلیارد} حدود ۲۰۰ میلیون مترمکعب را مدیریت و سیلاب را کنترل کردیم که ۵۷ میلیون مترمکعب هم سالانه به سفره های زیرزمینی تغذیه می شود؛ افزود: به دنبال فرمایشات مقام معظم رهبری درباره آبخیزداری مبنی بر اینکه کارها در این حوزه نباید متوقف شود؛ سازمان جنگل ها دنبال تحول بزرگ بود تا اینکه مبلغی از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی برای این امر تخصیص یافت.
وی ادامه داد: ۲۰۰ میلیون دلار تخصیص داده شد و سازمان جنگل ها برای این برنامه جامعی دنبال کرد تا در حوزه آبخیزداری کار جامعی انجام دهیم از جمله توانمندسازی جوامع محلی، آفات و بیماری های جنگل، تقویت مراتع ضعیف و ...که اعتبارات برای ۱۶ شهر شمال استان کرمان ۲۷ میلیارد تومان است و در قالب ۳۳ قرارداد کارها برای ۱۴ شهرستان و حدود ۱۴۰ روستا آغاز شده است.
رجبی زاده در تکمیل این بخش از سخنانش خاظرنشان کرد: دو شهرستان نرماشیر و فهرج در اعتبارات قرار نگرفتند زیرا درباره فهرج از محل اعتبارات حوادث، حدود دو میلیارد تومان در نظر گرفتیم و نرماشیر نیز چون تحت حوزه آبخیز ریگان و بم قرار دارد؛ نمی شود طرحی در خودش تعریف کرد لذا در مجموع در ۱۵ شهرستان مستقیم کار انجام می شود.
وی با تصریح به اینکه امسال در کرمان کار بزرگی در حوزه آب شروع شده که اگر استمرار یابد، می توان امیدوار شد بیلان منفی سفره های زیرزمینی را کاهش داد اما بعید است به نقطه مثبت برسیم؛ اظهار داشت: ۶ و سه دهم میلیون هکتار عرصه بیابانی و ۴ و هفت دهم عرصه های حساس به فرسایش بادی در استان است که به اندک بادی خاک جابجا می شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان افزود: ۲۹کانون حساس به فرسایش باد داریم که معنی آن این است در آنجا طوفان شن وجود دارد ۲۶۰ هزار هکتار وسعت کانون بحرانی فرسایش بادی در شرق استان است که تا امروز ۲۰۰ هزارهکتار در استان نهال کاری و مالچ پاشی هم کردیم؛ از سال ۶۰ مالچ پاشی شروع و ۲۵ هزار هکتار تا ابتدای سال ۹۶ انجام شده که ۸۰ درصد آن در شرق استان بوده؛۲۵۰۰ هکتار سال گذشته و ۱۶۰۰ هکتار هم برای امسال داریم.
وی درباره استخراج غیرطبیعی از معدنی در دامنه کوه هزار راین گفت: پاسخ ما به استعلام انجام شده منفی بود اما در کارگروه ۲۴ مکرر، مجوز گرفتند و ما مسئولیت قانونی نداریم.
رجبی زاده ادامه داد: ۳۵۰ هزار هکتار جنگل های بادامی و ۲۰۰ هزار هکتار از جنگل های بنه(پسته کوهی یا وحشی)در معرض آفت است که برای حل این مسئله از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی، عملیات های در حال انجام است؛ ضمن اینکه در دو روستای رابر ۱۵۰ آبگرمکن نصب کردیم تا مردم برای تأمین سوخت به جنگل ها متوسل نشوند.
نظر شما