خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل- فاطمه دوستدار: عمان پس از گذشت 22 سال قطع روابط با رژیم صهیونیستی این بار در اقدام عجیبی از «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی استقبال کرد و سفر نتانیاهو و هیئت همراهش را بررسی و حل اختلاف اسرائیلی – فلسطینی عنوان کرد و براساس ادعای وزیر امور خارجه عمان، این کشور می خواهد در زمانی که همچنان خون فلسطینی ها به زمین ریخته می شود و زیر شکنجه های شدید وحشیانه سربازان نتانیاهو قرار دارند، اختلافات دو طرف را رفع کنند.
عمان 22 سال پیش در سال 1994 میلادی به طور محرمانه از «اسحاق رابین» نخستوزیر وقت رژیم صهیونیستی استقبال کرد و باوجود روابط گرم دو طرف در سال 2000 این رابطه به علت انتفاضه فلسطین قطع شد؛ اما این بار سفر نتانیاهو به طور علنی انجام شد و رسانه ها به انتشار این دیدار بدون تشریح آنچه در نشست چند ساعته دو طرف گذاشته است، پرداختند.
برخی از رسانه ها این سفر را غیرمنتظره عنوان کردند؛ اما به نظر می رسد که این سفر با اطلاع عربستان و حتی متحدان خلیج این رژیم انجام گرفته است، چرا که هواپیمای نتانیاهو از آسمان عربستان گذشته و پس از عبور از حریم هوایی بحرین در عمان فرود آمده است. پس نمی توان گفت که مسئولان این کشورها از این مسئله اطلاعی نداشته اند.
برهمین اساس، به نظر می رسد که این سفر درها را برای عادی سازی روابط علنی بین رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس بازکنند و حتی انتظار می رود که شاهد بازشدن سفارتخانه این رژیم در برخی از کشورهای عربی همچون امارات و بحرین باشیم.
این سفر بیش از آنکه کمکی به فلسطینی ها باشد، کمک به کشورهایی است که خواهان ایجاد روابط علنی با رژیم صهیونیستی است،زیرا زمانی که یک مقام ارشد عمان مدعی می شود که این سفر یک سفر طبیعی از «کشوری در خاورمیانه» است؛ یعنی این رژیم را با وجود قتل و شکنجه فلسطینی ها پذیرفته اند و تلاش دارند تا پروژه آمریکایی «معامله قرن» را به سرانجام برسانند.
استقبال عمان از نتانیاهو نه تنها خشم فلسطینی ها بلکه خشم تحلیلگران و سیاستمداران و مردم جهان اسلام و عرب را برانگیخته است، به طوری که مسئولان فلسطینی سفر نخست وزیر رژیم صهونیستی به عمان را نابودی طرح صلح عربی می دانند.
همچنین فلسطینی ها معتقدند که در این زمان عادی سازی علنی روابط با رژیم صهیونیستی سودی برای عمان، قطر و امارات ندارد، چرا که آنها کشورهای طوق نیستند که بخواهند با اشغالگران مقابله کنند اما مسئله مهم اینجاست که اگر این کشورها سودی را ایجاد این روابط نمی دیدند، به عادی سازی رایگان با این رژیم نمی پرداختند، چرا که این عادی سازی روابط نگاهی به فلسطینی ها و حق بازگشت شان نکرده اند.
در همین حال، «عبدالباری عطوان» روزنامه نگار و نویسنده و تحلیلگرعربی این اقدام عمان را اهانت به خون شهدا و کرامت امت جهان عرب و اسلام می داند.
عطوان می نویسد که این مرد مجرم است و رژیمش یک رژیم فاشیسم و نژادپرست است که سرزمین ما را اشغال کردند و به یهودی سازی مقدسات ما اقدام می کنند و ساکنان مارا می کشند.
همچنین «عبدالله النفیسی» اندیشمند معروف و سیاستمدار برجسته کویت دراین باره نوشت: این سفر، عادی سازی رایگان با رژیم صهیونیستی است یعنی در ازای آن چیزی نگرفتند. یک برنامه سیاسی بی نهایت ساده.
اما این مسئله همین جا به پایان نرسیده است، اگرچه دولتمردان عرب سرخود را در برف کرده اند و تنها به خود می اندیشند، اما مردم جهان عرب و اسلام در پایگاه های اجتماعی موجی از محکومیت به انداختند و خشم خود را از این سفر اعلام کردند و این سفر را بدترین اقدام در عادی سازی روابط عربی و خلیجی عنوان کردند.
اگرچه عمان مدعی است که حل اختلاف رژیم صهیونیستی – فلسطینی بزرگترین دغدغه آن است و هدفش تثبت صلح و بازگردان به حقوق به صاحبان آن است؛ اما تازمانی که این رژیم نپذیرد که به اشغال یک سرزمین اقدام است چگونه می توان صلح را محقق کرد و حقوق فلسطینی ها را به آنها بازگرداند.
وقتی که مقامات صهیونیستی در مذاکرات صلح یک گام به سمت فلسطینی ها برنمی دارند و برای محو آثار اسلامی در قدس اشغالی تلاش می کنند و حفاری ها در زیر مسجد الاقصی با ادعای وجود معبد موهوم ادامه دارد، چگونه می توان در انتظار صلح با این رژیم بود که عمان به گمان خود می خواهد رفع اختلاف کند و با بازی واژگان می پردازند و «درگیری» را «اختلاف» عنوان می کند.
برهمین اساس، به نظر می رسد که سفر نتانیاهو یک ماموریت سیاسی برای تقویت روابط این رژیم با کشورهای منطقه بوده است، به ویژه محور مقاومت یعنی سوریه، حزب الله لبنان و حماس در غزه در ناکام گذاشتن دشمنانشان موفق بوده اند. به طوری که سوریه توانسته بسیاری از تروریستها را از خاکش بیرون کند و استحکام خود را تقویت کند و قدرت نظامی و استراتژیکی حزب الله همچنان رو به افزایش است و به همین دلیل هرچه قدرت محور مقاومت بیشتر باشد، رژیم صهیونیستی در انزوای بیشتر قرار می گیرد؛ به همین دلیل این مناسبات علنی و روابط آشکار می تواند به رهایی این رژیم از انزوا کمک شایانی کند و امکان پایان دادن به مسئله فلسطینی به طور رایگان را مسیر سازد؛ همچنین برقراری این روابط به نتانیاهو در انتخابات زودهنگام پارلمانی برگ برنده برای پیروزی وی در مقابل رقبایش به شمارمی آید.
چرا که برخی از کشورهای عربی، مسئله فلسطین را یک مسئله فلسطینی – اسرائیلی می دانند نه یک مسئله عربی – اسرائیلی.به همین دلیل می خواهند درهای صلح را با این رژیم بازکنند و ادعا دارند که این مسئله به بهبود وضعیت فلسطین کمک می کند.
اگر بخواهیم این سفر نتانیاهو را بررسی دقیق کنیم، شاید به لایه های پنهانی زیادی مانند انحراف افکار عمومی از مسئله ترور«جمال خاشقجی» روزنامه نگار و منتقد عربستانی و حتی طرح «ناتوی عربی» در منطقه نیز رسید؛ اما مسئله مهم اینجاست که شاید نتوان از برخی برنامه های منطقه ای در این زمان جلوگیری کرد، ولی نباید چشم بر روی واقعیت ها در منطقه گذاشت و سکوت کرد./
نظر شما