به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان در تبریز، علی مراثی، پژوهشگر و استاد دانشگاه تبریز امروز در هفتمین جلسه از سلسله جلسات طرح ولایت کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان آذربایجان شرقی در مسجد چهارده معصوم(ع)، اظهار داشت: آنچه جهت گیری تعلیم و تربیت امروزی را در جامعه شکل می دهد؛ بیشتر جنبه کسب مهارت برای زندگی در شرایط حاکم بر زندگی امروز است.
وی با تأکید بر اینکه رویکرد اسلامی به علم و تربیت نیز جز این است، خاطرنشان کرد: افزود: نظام تعلیم و تربیت جامعه ما در شرایط فعلی و جامعه جهانی یک برنامه ریزی تعیین شده ای را در مدل های مختلف برای تربیت های گوناگون انسانی پیشنهاد می کند.
مراثی افزود: به عوان مثال تربیت شهروند خوب، تربیت از لحاظ اقتصادی، درست زندگی کردن و حتی تربیت فرد به گونه ای که از معنویات بهره مند شود و ... مورد نظر است. همچنین تربیت دینی و اخلاقی و معنوی نیز مسأله مهمی است که حتی افراد سکولار به آن واکنش نشان می دهند.
پژوهشگر و استاد دانشگاه تبریز با طرح این سؤال که آیا جنبه تعلیم و تربیت اسلامی به همین اجزا خلاصه می شود یا خیر؟ افزود: در تعلیم و تربیت اسلامی؛ تربیت اخلاقی، دینی، اقتصادی، حقوقی، شهروندی و ... مطرح است اما نگاهی که به این مسأله در قرآن می کنیم آن است؛ فردی که از لحاظ اقتصادی یا شهروندی خوب نیست آیا از لحاظ دین مطرود است یا نه؟
وی ادامه داد: اصطلاح به کار رفته در قرآن و در فرهنگ دینی ما واژه ای به نام "هدایت" است. این لغت در قالب های سکولار فعلی تعلیم و تربیت نمی گنجد. واژه هدایت با مهارت داشتن امور معنوی متفاوت است و با مهارت های اخلاقی نیز تفاوت دارد؛ چراکه فضای هدایت با فضای مهارت هایی که مطرح شد؛ متفاوت است البته نه به معنای تفاوت ماهوی.
مراثی تصریح کرد: آنچه قرآن بدان می پردازد؛ این است که آیا بشر هدایت شده است یا خیر؟ قرآن خود را زمینه هدایت می داند برای همین است که در قرآن تکنولوژی را یاد نمی گیریم و یا تجربه دینی و ... نیست بلکه دغدغه قرآن "هدایت" است. این دغدغه هدایت از کجا آمدن و در کجا بودن و به کجا انجامیدن است که متناسب با آن کل فرآیند زندگی شکل می گیرد.
وی تاکید کرد: نکته دیگر آنکه زمینه برای هدایت یک زمینه انسانی نیست و هدایت مثل حیات از آن خداست. آنچه وظیفه ماست این حقیقت است که بستری را آماده کنیم برای هدایت بشر. نظام تربیت اسلامی تنها برای اینکه مهارت هایی را ایجاد کند، نیست بلکه جهت هدایت این است که یک فرد بداند از کجا آمده، در کجاست و به کجا می خواهد برود.
مراثی تصریح کرد: ارزشهای مورد نظر در تفکر دینی با ارزشهای مورد نظر در تفکر مطرح جهانی متفاوت است، تربیت های اخلاقی و معنوی فرد باید از جمیع جهان همان مسألهای باشد که در قرآن بدان اشاره شده است؛ با اینکه هنوز در نظام اسلامی کنونی در این زمینه با ایده آلها فاصله داریم.
نظر شما