به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، نشست خبری همایش ملی «المیزان و علوم انسانی» شنبه، 19 آبان در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد.
بنابر این گزارش، حجت الاسلام «محمد عرب صالحی» طی سخنانی با بیان اینکه اساس انقلاب اسلامی بر پایه علوم انسانی اسلامی پایه گذاری شده است، اظهار کرد: تئوریسین این انقلاب چندین کار پژوهشی در حوزه فلسفه سیاسی اسلام، مدیریت سیاسی اسلام و سیاست اسلام ارایه کرد و مبتنی بر آنها این انقلاب را پدید آورد.
رییس پژوهشکده حکمت و دین پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ادامه تصریح کرد: امروز می توانیم بگوییم انقلاب به هدفش دست یافته است اما هنوز راهی طولانی در پیش رو داریم، بحث فلسفه سیاسی و علوم سیاسی مهمترین علومی است که اسلام در آن نظر دارد، انقلاب ما در بحث تربیت و روانشناسی حرف برای گفتن دارد و اساساً دیدگاه هایی که اسلام در مورد انسان مطرح کرده متفاوت با دیدگاه های سایر مکاتب است.
عرب صالحی افزود: پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی اساس کار خود را در سه موضوع در حیطه علوم انسانی اسلامی قرار داده که عبارت اند از: تولید مبانی علوم انسانی اسلامی، تولید منطق علوم انسانی اسلامی و تدوین مبانی علوم انسانی اسلامی.
وی تصریح کرد: در این راستا پژوهشگاه برنامه خود را تدوین کرده و ذیل گروه فلسفه و گروه تخصصی علوم انسانی تلاش کرد تا مبانی علوم انسانی را از نگاه قرآن اصطیاد کند برای مثال مبانی تربیت، روانشناسی، اقتصاد از منظر قرآن؛ کار دیگر پژوهشگاه در پرداختن به فلسفه های مضاف است.
عرب صالحی ابراز کرد: در راستای این فعالیت ها همایش «المیزان و علوم اسلامی» 23 آبان ماه برگزار می شود که در این برنامه علامه جوادی آملی سخنرانی می کند.
در ادامه این نشست، «مهدی رمضانی چابک» طی سخنانی اظهار کرد: علاوه بر آنچه یاد شد روز 21 آبان نیز در دانشگاه علامه طباطبایی(ره) همایشی برگزار و جنبه های نظری فلسفه فکری علامه بررسی می شود. طی این همایش دیدگاه های علامه(ره) در حوزه علوم انسانی و اسلامی نیز مطرح می شود.
دبیر اجرایی همایش های پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ابراز کرد: علاوه بر این، همایش دیگری در روز 23 آبان با مشارکت دارالقرآن علامه طباطبایی(ره) وابسته به بیت آن عالم وارسته برگزار می شود که شاخص این برنامه نیز علامه و علوم انسانی اسلامی با رویکرد تفسیر المیزان است.
در ادامه این نشست خبری، حجت الاسلام «محمدعلی اسدی نسب» با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در نشستی که با بانوان قرآن پژوه داشتند، اظهار کرد: معظم له در این نشست در مورد استخراج مبانی علوم انسانی از قرآن تاکید کردند. پس از این نشست بود که بسیاری از این مراکز در راستای اسلامی سازی علوم انسانی فعال شدند و یکی از آنها پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بود که البته از مدت ها قبل فعالیت خود را در این راستا آغاز کرده بود.
دبیر علمی همایش المیزان و علوم انسانی ادامه داد: مقالات ارائه شده در این همایش را می توان به چند بخش تقسیم بندی کرد؛ مباحث کلی در رابطه با کلیت علوم انسانی و قرآن، بخش دیگر در مورد سیاست و قرآن، موضوع دیگر در مورد علوم اجتماعی و قرآن، مبحث دیگر در مورد علوم اخلاقی و قرآن و بخش دیگر متفرقه است که در آن مباحثی چون اقتصاد و مدیریت مطرح می شود.
دبیر علمی این همایش تصریح کرد: از میان آثار علامه طباطبایی(ره)، المیزان را انتخاب کردیم چون به ظاهر تفسیر است اما دایره المعارف عمیقی است همه مفاهیم و معارف اسلامی است لذا علامه به مناسبت تفسیر آیات به مسایل علوم انسانی به صورت مستقیم و غیرمستقیم پرداخته است.
وی ادامه داد: البته در زمان علامه طباطبایی(ره) علوم انسانی به شکلی که الان مطرح است در جامعه مطرح نبود بنابراین ما باید عناوینی را پیدا کنیم که ذیل آنها پاسخ سوالات خود را از بیانات علامه طباطبایی(ره) را کشف کنیم. در این راستا با کمترین هزینه این همایش را برگزار می کنیم که حالت کارگاهی دارد یعنی هر کس پس از ارائه مقاله حداقل یک ربع باید پیرامون موضوع مورد بحث خود به پرسش و پاسخ بپردازد.
اسدی نسب در ادامه خاطرنشان کرد: در این همایش از دو جلد مقالات رونمایی می شود، حدود 100 مقاله به ما رسیده است که از آن میان 32 مقاله پذیرفته شده که 17 مقاله نیز به صورت علمی پژوهشی تاکنون چاپ شده است.
نظر شما