به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، شاخص آزادی اقتصاد یکی از اصول مهم در ارزیابی توسعه یافتگی اقتصاد کشورها است که به معنی باز گذاشتن راه در مقابل افراد در میادین مختلف، مالکیت، کار و تلاش، تولید و مصرف است. منظور از آزادی اقتصادی، آزادی مطلق اقتصادی است یعنی باز گذاشتن راه در مقابل افراد در میادین مختلف، مالکیت، کار و تلاش، تولید و مصرف به عبارت دیگر منظور از آزادی اقتصادی، داشتن حق اشتغال، انتخاب نوع شغل (هر کالا یا خدمتی که بخواهد تولید کند)، محل، مدت و زمان اشتغال، حق مالکیت نسبت به درآمد و دارایی، حق افزودن بر دارائی از راه مبادلات و داد و ستد بازرگانی و... حق مصرف و بهره برداری از درآمد و دارائی مطابق تمایل و اراده مالک و بالاخره حق ارث بردن و به ارث گذاردن دارائیها است.
بنابراین گزارش، حال کشورمان در جدیدترین بررسی موسسه بینالمللی «فریزر» در شاخص آزادی اقتصادی (یی.اف.آی) با 19 پله صعود از جایگاه 149 به 130 ارتقا یافته است. سازمان برنامه و بودجه در این زمینه گزارش داده است که «موسسه بینالمللی فریزر در گزارش سال 2018 میلادی، جایگاه ایران از نظر شاخص آزادی اقتصادی را 130 اعلام کرد. در گزارش سال 2018 که شرایط سال 2016 را بررسی می کند، امتیاز ایران 6.03 عنوان شده است. در گزارش سال 2017 این موسسه که وضعیت سال 2015 را بررسی میکرد، ایران از میان 159 کشور با امتیاز 5,40 در رتبه بسیار ضعیف یکصد و چهل و نهم قرار داشت.»
این گزارش می افزاید: مؤسسه فریزر (Fraser Institute) اندیشکده سیاستگذاری عمومی کانادایی و سازمان خیریه ثبت شدهاست. مقر این مؤسسه در ونکوور است و دفاتری نیز در کلگری، تورنتو و مونترآل دارد و چند اقتصاددان برند نوبل اقتصاد بر گزارش آزادی اقتصاد این سازمان نظارت میکنند. این موسسه با یک شبکه جهانی ۸۰ اندیشکده از طریق شبکه آزادی اقتصادی در پیوند است. بنا بر گزارش اندیشکدههای دانشگاه پنسیلوانیا، فریزر در بین ۱۰۰ اندیشکده برتر جهان (خارج از آمریکا) در رتبه بیست و سوم و در مکزیک و کانادا در رتبه اول است./
نظر شما