به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، مجتبی رجایی، سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی، صبح امروز(18 آبان) در جمع خبرنگاران اظهار داشت: همزمان با میلاد امام رضا(ع) چهار اثر از خراسان رضوی شامل تمبر جاده ولایت، نسخه خطی مستندترین کتاب درباره حدیث معروف سلسلةالذهب، اذان مرحوم شیخ محمد آقاتی و انگشتر نقش برجسته ضامنآهو در فهرست میراث معنوی کشور ثبت شد.
وی افزود: انگشتر نقش برجسته با الهام از نقاشی ضامن آهو استاد محمود فرشچیان و با هنرمندی استاد علی جنگی در مدت یک سال و 2000 ساعت کار، قلمزنی و ساخته شده است و تمبر نفیس جاده ولایت نیز از سوی پست خراسان رضوی تهیه شده است، همچنین نسخه خطی مستندترین کتاب مربوط به سلسلةالذهب نیز مربوط به سال 1070 هجری قمری با جلد چرمی و قطع وزیری در فهرست میراث معنوی کشور ثبت شد.
رجایی ادامه داد: اگرچه فرهنگنامه ها واژه اذان را آگاهی دادن و خبردادن از وقت نماز معنی کرده اند و از نظر مفهوم لغوی در دین اسلام، برای اعلام وقت نماز با الفاظ مخصوص است، اما اذان به نوعی نتیجه تلفیق الفاظ معنوی با هنر موسیقایی بوده که پیشینه آن به پیش از اسلام نیز می رسد و موید جایگاه و اهمیت این مقوله در بین مسلمانان است.
وی اظهار داشت: به منظور صیانت و حفاظت از یک اذان قدیمی که ویژگی های منحصر به فردی را به همراه داشته و با هدف نشر فرهنگ مذهبی کشور ثبت اذان شیخ محمد آقاتی در فهرست میراث معنوی کشور( گروه سنت ها و نمودهای شفاهی) در سال جاری در دستور کار قرار گرفت.
وی افزود: مرحوم شیخ محمد آقاتی سال هاست که صدای اذان ملکوتی خود را بر فضای معنوی ایران اسلامی گسترده و عبارات و واژه های مناجات گونه اش تا زمان حاضر همواره نوازشگر روح نمازگزاران به هنگام لحظات برپایی نماز در صفوف طولانی مساجد، اماکن متبرکه، زیارتگاه ها، تکایا و خانه ها بوده و است.
این مقام مسئول خاطر نشان ساخت: از نظر لحن، صوت و نوع اجرا در تلفیقی از موسیقی های دستگاه شور، تاکنون نمونه و الگویی از اذان شیخ محمد آقاتی در سطح ملی دیده نشده است.
رجایی همچنین افزود: اذان شیح محمد آقاتی دست مایه ای از اذان ها، مداحی و تعزیه خوانی را در ریشه، سنت و هویت خود محفوظ داشته و اهمیت آن در یک مورد انتقال همین ارزش های مذهبی پیشین به نسل حاضر و نسل های بعدی است که در اذان معروف و دلنشین وی این امر محقق شده است.
بر اساس این گزارش؛ یکی از ویژگی های اذان مرحوم آقاتی فرود آمدن صدای خود را در انتهای اذان در درآمد شور است به نحوی که ایشان لا اله الا الله انتهای اذان را در مرتبه دوم، در درآمد شور به پایان می رساند یعنی اگر شروع و متن اذان در بیات ترک اجرا شده صدای خود را به خواستگاه اولیه که همان درآمد است می رساند و اذان را در درآمد شور خاتمه می دهد.
به این ترتیب اذان این استاد دارای یک حسن مطلع و حسن ختام است که با توجه به غنای موسیقایی و معنوی، این اثر به شماره 197 در فهرست میراث معنوی کشور جای گرفت.
شیخ محمد آقاتی در سال 1304 خورشیدی در روستای کاهو از توابع گلمکان شهرستان چناران دیده به جهان گشود، در سن 16 سالگی برای تحصیل علوم دینی وارد مدرسه نواب در جوار حرم مطهر شد.
در همان سال اذان گویی و مناجات خوانی را در مسجد جامع گوهرشاد آغاز کرد، سپس در سال 1327 شمسی به تهران رفت و موذن مسجد امام (ره) شد، در همان زمان نیز همکاری با رادیو را برای اجرای برنامه اذان بهاری شروع کرد و در استودیو رادیو تهران سه بار صدای اذان خود را ضبط کرد.
وی سرانجام در سال 1372 شمسی دار فانی را وداع گفت و در آرامستان بهشت زهرا روی در نقاب خاک کشید.
گفتنی است، از اذان مرحوم آقاتی در ششمین همایش جاده ولایت به عنوان دومین اذان ثبت ملی شده در کشور پس از اذان مرحوم موذن زاده پرده برداری شد.
پایان پیام/
نظر شما