به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «اردشیر صالح پور»، عصر دیروز (دوشنبه 21 آبان) در نشست معرفی و بررسی کتاب «زندگی و آثار جبار باغچه بان، آغازگر تئاتر کودک و نوجوان در ایران» که در سرای اهل قلم برگزار شد، گفت: باغچه بان شخصیت فرهنگی، نام آشنا و در عین حال ناشناخته است که خدمات زیادی به تئاتر، کودکان و به ویژه کودکان ناشنوا رسانده است.
این پژوهشگر و مدرس تئاتر با بیان اینکه ما هرگز کودکان را جدی نگرفتیم، عنوان کرد: شاید این مسئله به دلیل نوع نگاه یا آموزه های فرهنگی ما باشد. بعد از رنسانس در اروپا با توجه به علوم و نگاه جدید، کودکان بیش از پیش مورد اعمال نظر قرار گرفتند. جامعه شناسان معتقدند اگر جامعه ای بخواهد رشد کند باید به دو قشر توجه شود؛ مادران و کودکان. مادران فرهنگساز هستند از ابتدا کنار کودکان هستند. اگر جامعه ای به مادران حرمت بگذارد و به حقوق آنها توجه کند بخشی از فرهنگ تضمین شده است. آلبر کامو گفته است" جنگ را مردان می آفرینند اما زنان و کودکان تاوان آن را می پردازند".
کار باغچه بان سترگ و همراه متدولوژی نوین بود
وی خاطرنشان کرد: باغچه بان صد سال پیش توجه ویژه ای به کودکان داشته است؛ جبار باغچه بان کاری کرد سترگ که با متولوژی نوین همراه بوده است. وزارت فرهنگ و معارف آن زمان چندین بار او را اخراج و تحقیر کردند. زمانی معلم هایی که منزلت نداشتند برای کلاس اول انتخاب می کردند اما اکنون درست برعکس است.
صالح پور با اشاره به اینکه توجه به کودکان و نوجوانان برکات فرهنگی به بار می آورد، بیان کرد: علمای تعلیم و تربیت معتقدند که شخصیت انسان در کودکی و نوجوانی شکل می گیرد. جبار باغچه بان علیرغم نگاه سنتی آموزش و پرورش کار بزرگی کرد اما جامعه ایشان را نمی شناسند. باغچه بان در عرصه ناشنوایان به اختراعاتی دست زد که این نشان از تعهد، عشق و خلاقیت اوست. شان و منزلت ایشان باید بار دیگر تعریف و بازگو شود.
معرفی باغچه بان در جشنواره تئاتر کودک و نوجوان
این پژوهشگر تئاتر اظهار داشت: جشنواره تئاتر کودک و نوجوان امسال در کنار اجراهای جشنواره، پوستر و دو برنامه برای معرفی شخصیت باغچه بان تدارک دیده است. کودکستان از ابتکارات باغچه بان است. اصطلاح باغچه بان زیباشناسانه است، باغچه باغی کودک در قد و قواره کودکان است. کودکان گل هایی هستند عطرآگین که زود هم پژمرده می شوند. مرحوم باغچه بان توجه ویژه ای به کودکان داشت، ایشان بخشی از حقوق خود را توجه خرید لوازمی از جمله صابون برای بچه ها می کرد و حتی خودش سر بچه ها را می شست.
اساس جامعه، فرهنگ است
این نویسنده، کارگردان و مدرس تئاتر خاطرنشان کرد: وزارت آموزش و پرورش هم مسئولیت حقیقی و حقوقی آموزش را در کشور بر عهده دارد با 20 میلیون جمعیت مرتبط است اما در قد و قواره خود هرگز وارد نشده است در حالی که اساس جامعه با فرهنگ است. انقلاب ما فرهنگی است نه سیاسی، معجزه دین ما کتاب است. نهادهای فرهنگی در جامعه ما بسیار ضعیف است برای همین است که ما معضلات فرهنگی داریم. ما به فرهنگ و تمدن خود مباهات داریم، هستی شناسی ما با فرهنگ است.
صالح پور اظهار داشت: متاسفانه در عرصه فرهنگ همواره پروژه ای نگاه کردیم در حالی که فرهنگ پروسه ای است. تئاتر کودک و نوجوان محصول سازمان پرورش افکار در سال 1317 است. کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان که تاسیس شد با جریان جدی تئاتر مواجه می شویم. در اوایل انقلاب نیز به خاطر تغییر نوع نظام گسستی در جریان تئاتر ایجاد شد که بعدا برطرف شد. پنجشنبه 24 آبان بر مزار باغچه بان در جنب نقش برجسته چشمه علی در شهرری ساعت 10 گردهم می آییم. با همکاری شهرداری قرار است میدانی به نام ایشان نامگذاری شود. همچنین با همکاری سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری در نظر داریم مزار ایشان را در حد یک فضای فرهنگی مرمت کنیم.
کتاب «زندگی و آثار جبار باغچه بان» کشکول و مانیفست است
وی در مورد کتاب زندگی و آثار جبار باغچه بان آغازگر تئاتر کودک و نوجوان در ایران بیان کرد: این کتاب از ساختار خوبی برخوردار است. دو سه بار آن را خواندم و هر بار که می خوانم حس می کنم مثل منشوری است که از هر طرف نور بتابانی یک چیز می بینی. این کتاب یک کلکسیون و کشکول است همه چیز در آن است از طرفی یک یادنامه، ارج نامه، فرهنگ نامه و مانیفست نیز است. خاطراتی که در کتاب وجود دارد همگی شیرین و جذاب هستند و موجب تداوم خوانش می شوند. مستندات نمایش با همان فرم و شکل در این کتاب آورده شده است. همچنین منابع و تصاویر نیز در این کتاب همراه مقالات ذکر شده است. از این کتاب 300 عدد را در اختیار جشنواره تئاتر کودک و نوجوان قرار می دهیم زیرا منبعی برای تئاتر کودک است.
نظر شما