به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، «برهم صالح» رئیس جمهوری عراق امروز در ادامه سفرهای منطقه ای خود به کشورهای مختلف به ایران آمده تا در مدت حضورش در کشورمان با مقامات ایرانی رایزنی انجام دهد.
این نخستین سفر رئیس جمهوری جدید عراق است و به گفته کارشناسان او تلاش می کند با حضور در تهران روابط خجسته گذشته را تحکیم بخشد.
در همین خصوص، «محمد ملازهی» در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، گفت: توده مردم عراق به لحاظ فرهنگی، دینی و ملاحظاتی که بین دو کشور است نزدیکی فراوانی به مردم ایران دارند. مردم عراق همواره سعی می کنند ملاحظات با ایران در سطح دوستانه نگاه دارند و حاکمیت این کشور هم بر این مساله جدی است و با توجه به پشتیبانی مردمی در همین رابطه تلاش می کند.
کارشناس مسائل خاورمیانه با یادآوری این نکته که دولت عراق در کنار این موضوع با مسائلی که نزدیکی اش با ایران را زیر سوال می برد نیز مواجه است، خاطرنشان کرد: مناسبات این کشور با آمریکا که حضور موثر در عراق دارد و یا قصد دولتمردان عراقی برای حفظ روابط با دنیای عرب و عربستان موضوعاتی است که برای عراق به دلیل رابطه با ایران مشکل ایجاد می کند. دولت کنونی عراق به دنبال این است که توازنی را در مناسبات خود بین ایران و کشورهای عرب به خصوص سعودی ایجاد کند، همچنین این کشور باید از سویی دیگر نیز بین روابط خود با ایران و روابطش با آمریکا هم توازن ایجاد کند.
وی تاکید کرد: البته نباید فراموش کرد که اگر عراق برای ایجاد این توازن ها تلاش می کند به فکر منافع ملی خودش است و این کشور در شرایط کنونی با مسائلی روبروست که نمی تواند سیاستی را پیش ببرد که در زمان «نوری المالکی» داشت و ایران باید بپذیرد که به دلایل زیادی عراق امروز با عراقی که ایران انتظار دارد متفاوت است. باید انتظارات ایران از عراق تعدیل شود زیرا این روزها آمریکایی ها به دنبال جایگزین برای نفت تولیدی ایران هستند تا بتوانند صادرات کشورمان را به صفر برسانند و از آن رو که عراق در اوپک دومین کشور تولید کننده نفت است این کشور هم مانند روسیه در این زمینه منافع ملی خود را در نظر می گیرد.
علاوه براین، «نصرت الله تاجیک» در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص سفر رئیس جمهوری عراق به ایران گفت: از منظر سیاسی و اجتماعی همسایگان جایگاه ویژه ای برای کشورها دارند و تاثیر متقابل راهبردی در میان همسایگان بسیار زیاد است همچنین کشورها از نظر امنیتی نیز همسایگان خود را در حلقه اول قرار می دهند که اما برخی از همسایگان مانند عراق به نوعی عمق استراتژیکشان در رابطه با ایران بسیار زیاد است و به همین دلیل روابط 2 کشور هم رابطه ویژه تلقی می شود و عراق جایگاه بخصوصی در سیاست خارجی ایران دارد.
کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: ایران در ایام تصرف عراق توسط داعش توانست ضمن حفظ وحدت سرزمینی در این کشور سایه خشم و تروریست را از سر مردم عراق دور کند و آن ها مرهون کمک های مختلف ایران در طول ایام مختلف هستند که همه این مسائل مورد نظر مردم و مقامات عراقی نیز است. همچنین در دوران تحریم ها هم همسایگان می توانند نقش ویژه ای برای هم ایفا کنند و عراق هم چون نفت خیز است و به انتهای خلیج فارس دسترسی دارد می تواند در این ایام برای ایران مفید باشد و ما باید به تعاملات تجاری مان با عراق جایگاه ویژه ببخشیم.
از سویی دیگر هم «عباسعلی منصوری آرانی» در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان با اشاره به سفر رئیس جمهوری جدید عراق به ایران، گفت: دولت عراق دولتی است که از رای مردم این کشور برآمده و به خوبی می داند که جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور با مرز مشترک و فرهنگ و مذهب مشترک در سختی های عراق و مخصوصا در زمان مبارزه با داعش در کنار مردم این کشور و ارتش این کشور ایستادگی کرده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم شورای اسلامی با تاکید براین نکته که ایران بیشترین سهم را در بیرون کردن داعش از عراق داشته است، افزود: لذا همه مشترکات و این بحث بسیار مهم را به دولتمردان عراقی دیکته می کند که ایران به عنوان یک کشور وزنه منطقه ای در موضوعات اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و دفاعی و به عنوان یک دوست مشترک قابل اعتماد است. در همین چند هفته گذشته شاهد راهپیمایی اربعین بودیم و دیدیم که مردم دو کشور راهپیمایی عظیمی را خلق کردند و پذیرایی عراقی ها از برادران و خواهران ایرانی شان مثال زدنی بود و این مساله امری است که دولت عراق باید قدر آن را بداند و در راستای حفظ این دوستی ها تلاش کند.
اما روابط ایران و عراق در دولت های قبلی و پس از سقوط «صدام حسین» تا جایی پیش رفت که ایران نقش بسیار مهمی در این کشور به منظور خارج کردن تروریست ها ایفا کرد و حالا دولت جدید عراق تلاش دارد روابط دیرینه خود با تهران را گسترش دهد.
در همین رابطه نیز تلاش های این دولت برای معافیت از اجرای تحریم های آمریکا علیه ایران جواب داد و آمریکا این کشور را از تحریم ایران استثنا کرد و سفارت آمریکا در بغداد اخیرا در ویدیویی که در صفحه فیس بوک خود منتشر کرد، اعلام کرد: آمریکا به عراق یک معافیت موقتی به مدت ۴۵ روز برای ادامه خرید گاز طبیعی و برق از ایران داده است. این معافیت به عراق فرصت می دهد به سوی استقلال انرژی گام بردارد.
همچنین مقامات بانک مرکزی عراق در اوت اعلام کرده بودند اقتصاد این کشور ارتباط نزدیکی با ایران دارد به همین دلیل بغداد از واشنگتن درخواست می کند از برخی از تحریمهایش معافیت بگیرد.
این در حالی است که «ولید السهلانی» یک نماینده پارلمان عراق، اعلام کرده که «عادل عبدالمهدی» نخستوزیر عراق، برای معافیت این کشور از تحریمهای تحمیلی آمریکا علیه ایران، تلاش خواهد کرد.ملزم کردن عراق به این تحریمها، بر مبادلات تجاری میان بغداد و تهران که سالانه به 16 میلیارد دلار میرسد، تاثیر منفی میگذارد. از سوی دیگر دولت و پارلمان کنونی عراق، سیاست گرسنه نگه داشتن ملتها را که واشنگتن علیه تهران اعمال میکند، رد میکنند.
وی در گفتوگو با پایگاه خبری «المعلومة» گفته که «عبدالمهدی» تلاش میکند تا عراق را در فهرست استثناهایی که واشنگتن در تعامل با ایران ارائه خواهد کرد، بگنجاند. اقتصاد عراق و بخش انرژی برق آن به میزان زیادی متکی به همسایه ایرانی ماست و نمیتوان به تحریمهای تحمیلی علیه تهران پایبند بود زیرا در این صورت کشور ما در معرض خطرات اقتصادی بزرگی قرار خواهد گرفت.
روزنامه «عکاظ» عربستان نیز هفته گذشته خود مدعی شد که «عبدالمهدی» به سفیر آمریکا در عراق ابلاغ کرده است که بغداد نمیتواند از گاز و برق ایران بینیاز باشد. به همین دلیل نیز نخستوزیر عراق به طور جدی در اندیشه دیدار با «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکاست و برخی شخصیتهای عراقی به عبدالمهدی پیشنهاد دادهاند که برای دیدار با ترامپ به منظور جلوگیری از ایجاد مصیبت در عراق پس از مهلت 45 روزه داده شده به بغداد برای توقف واردات برق از ایران، به واشنگتن سفر کند. عبدالمهدی نیز به طور جدی در اندیشه گرفتن معافیت بغداد از این تحریمها در گفتوگو با ترامپ است.
بر اساس این گزارش، عبدالمهدی در گفتوگویی طولانی با سفیر آمریکا در بغداد به او ابلاغ کرده است که عراق نمیتواند در مدتی کوتاه برای برق و گاز وارداتی از ایران، جایگزین بیابد./
نظر شما