خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه: به همت دفتر مرجعیت آیت الله جوادی آملی، جمعی از علمای شیعه شبه قاره هند در دفتر این مرجع تقلید برای آشنایی طرفین با فعالیت های علمی، حجت الاسلام «سید مهدی طباطبایی»، معاون بینالملل و امور فرهنگی دفتر آیتالله جوادی آملی و حجت الاسلام «مرتضی جوادی آملی»، رئیس بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء دیدار و گفتگو کردند.
در ابتدای این جلسه حجت الاسلام طباطبایی طی سخنان کوتاهی گفت: این جلسه سبب شد تا با هم در مورد برنامههای بینالملل دفترِ آیت الله جوادی آملی همفکری داشته باشیم. همه شما با دفتر آشنا هستید و جنبههای مختلفِ علمیِ آیتالله جوادیآملی را هم می شناسید. ایشان ذخیره بسیار گرانقیمتی هستند از جهتِ علمی، فقهی، فلسفی، تفسیری، تاریخی، کلامی، عرفان و شخصیتِ بینظیری که نه فقط دنیای اسلام بلکه بشریت باید از وجود ایشان استفاده و بهرهبرداری کنند.
وی افزود: ما برنامههای بینالمللِ دفتر و موسسه اِسراء را بر این پایه گذاشتیم که با نخبگان، با خواص، با دانشگاهیان، با مجموعههای علمیِ سراسر دنیا مرتبط شویم و برای نشرِ اندیشه نابِ شیعی در زمینههای مختلفِ فکری این ارتباط را برقرار کنیم، در واقع آیتالله جوادیآملی سمبلِ راستینی برای اندیشههای نابِ شیعی تلقی میشود و نشرِ اندیشههای معظم له یعنی نشرِ اندیشههای نابِ شیعی. به همین عنوان این جلسه درواقع جلسه مقدماتی است که در محدوده شبه قاره و کشورهای شبه قاره برای تبلیغ و نشر هر چه بیشتر و بهترِ افکار و اندیشههای علامه جوادی آملی هماندیشی کنیم.
طباطبایی تصریح کرد: در این راستا از نظرات حاضران استفاده می کنیم و یک کمیته و کارگروه را تشکیل می دهیم تا برآیندِ این جلسه در آن کارگروه باشد و مرتب جلساتِ شبه قاره را براساس نظرات این کارگروه پیگیری و ارتباط آن را با اساتید و بزرگانِ شبه قاره بیشتر برقرار می کنیم.
در ادامه این مراسم علمای کشورهای مختلف شبه قاره هند وضعیت فرهنگی، اجتماعی و سیاسی کشورهای خود را شرح دادند و به نکاتی در مورد ترجمه زندگی و آثار و معرفی استاد جوادی آملی به زبان های مختلف به ویژه اردو تأکید داشتند.
از دیگر نکات مورد نظر این علما، وجود گروه های تبلیغی وهابی ها و خصوصا سعودی ها در منطقه بود. وجود تشیع انگلیسی در منطقه هم مورد اشاره این علما قرار گرفت؛ نبود منابع مالی علمای شیعه از نکته های تأمل برانگیز مورد بحث در این جلسه بود. برخی از علما هم نقطه نظرات خود را به صورت مکتوب به دفتر ارائه دادند.
در ادامه این مراسم حجت الاسلام جوادی آملی، فرزند آیت الله جوادی آملی و رئیس بنیاد علوم وحیانی اسراء به ارائه سخن پرداخت و گفت: هدفِ این نشست این است که این فضلاء و علما و روحانیونی که سالها تلاش دارند و مجاهدتِ علمی داشتند و خستگیِ هجرت و هجران را پذیرفتند و به کارِ علمی راه یافتند، یک وحدتی را در یک سطح برتر ایجاد کنند که بتواند کارِ موثرتری را برای جامعه دینی به همراه داشته باشد. اما شما در قم زندگی میکنید و زندگیِ علمی را، بزرگان و مراجع را بررسی و رصد میکنید و میبینید که چه سلوکی و روشی در زندگیِ علمیِ آنها وجود دارد.
وی ادامه داد: ایران بعد از انقلاب میدانِ تجربه است و به تعبیر استاد که از نهجالبلاغه علوی آموختند، مُستثار است نسبت به همه علوم و این تجربه باید برای همه کشورها مفید و سودمند باشد، بنا نیست که در هر یک از کشورها دوباره ما از نقطه آغاز این حرکتها را داشته باشیم.
حجت الاسلام جوادی آملی خاطرنشان کرد: در فرمایشاتِ برخی از دوستان و اساتید بود که بالاخره این تشتت آراء و اختلافی که در بین نظراتِ علما وجود دارد، چالشی را برای جامعه ایجاد میکند و این به جهت آن است که ما در دورانِ جوانتر حوزه تجربه با هم زیستن را، یعنی زیستِ عالمانه را در خودمان ایجاد نکردیم و این اختلاف که متاسفانه همواره در حدِ آسیب است و نه تنها در فضای روحانیت این آسیب ایجاد میشود بلکه تسری پیدا می کند و کلِ جامعه ما نسبت به آن موثر است و درگیر میشود، باید در یک رویکردِ مناسبِ وحدتگرایانه، مساله بیشتر مورد بررسی واقع شود.
نظر شما