به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران و چین از جمله دو کشوری هستند که ارتباطات تجاری، اقتصادی و سیاسی طولانی مدتی با یکدیگر داشتند. حجم واردات و صادرات این دو کشور به اندازه کافی گویای میزان مبادلات تجاری و سیر صعودی این نوع ارتباطات در طول تاریخ است.
روابط دو کشور با وجود اعمال دوباره تحریم ها هنوز به شکل عادی و مستحکم ادامه دارد. حجم مبادلات تجاری دو کشور در سال 2017 حدود 37 میلیارد و 300 میلیون دلار بود که به نسبت سال 2016 حدود 19.3 درصد رشد داشته است. حجم روابط اقتصادی دو کشور در 4 ماهه نخست امسال هم 13.2 میلیارد دلار بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 9.3 درصد افزایش یافته است. در یک دهه گذشته دو کشور سطح روابط خود را حفظ کرده اند به طوری که چین اولین و بزرگترین خریدار نفتی و بزرگترین مشتری صادرات غیر نفتی ایران به شمار می رود.
چین نخستین شریک تجاری ایران به شمار می رود؛ این کشور در سال گذشته 13 میلیارد و 216 میلیون دلار کالا به ایران صادر و 9 میلیارد و 65میلیون دلار کالا از ایران وارد کرد. حالا در راستای توسعه مبادلات تجاری و اقتصادی میان دو کشور قرار است مسیر مبادلات بانکی ایران و چین از 12 آذرماه گشایش یابد.
اتاق ایران در این رابطه به نقل از «اسدالله عسگر اولادی» خبر داده است که «فعالیت بانک کانلون چین در ارتباط با ایران پس از توقف یک ماهه آغاز می شود. ظرف یک ماه گذشته، به دلیل اینکه فروش نفت ایران به چین متوقف شده بود، بانک کانلون هم فعالیت خود را برای ارائه خدمات به ایران متوقف کرده بود.»
رئیس اتاق ایران و چین ادامه داد: «با آغاز فروش مجدد نفت ایران به چین، این بانک از دوشنبه هفته آینده یعنی سوم دسامبر، برای مبادلات مالی با ایران بار دیگر فعالیت خود را آغاز می کند. قرار است پول حاصل از فروش نفت ایران به چین به بانک کانلون منتقل شود تا امکان خرید و فروش کالا برای فعالان اقتصادی ایران فراهم شود.»
به گفته وی، با آغاز مجدد فعالیت بانک کانلون، صادرات و واردات ایران و چین در حد عالی پیش خواهد رفت و باید منتظر فصل جدیدی از روابط بین دو کشور از سوم دسامبر بود.
بنابراین گزارش، چین در ادامه تلاش ها برای حفظ برجام به عنوان اعضای ۱+۴ همچنین بر ادامه همکاری اقتصادی با ایران در ایام تحریم ها نیز تاکید دارند. وزارت خارجه چین در نشست خبری سه شنبه 6 آذر ماه خود بار دیگر برتداوم همکاری با ایران در زمینههای مختلف تاکید کرد.
به نوشته «وبگاه وزارت خارجه چین»، «گنگ شوانگ» سخنگوی وزارت خارجه این کشور گفته است: «چین و ایران دارای روابط معمول هستند. این همکاریها شفاف، آشکار، مشروع و قانونی است.»
این در حالی است که چندی پیش «گائو فنگ»، سخنگوی وزارت بازرگانی چین با اشاره به اهمیت روابط اقتصادی ایران و چین به ایرنا گفته بود: «روابط اقتصادی دو کشور بدون توجه به قوانین داخلی کشورهای ثالث، توسعه پیدا می کند. چین همانند گذشته در زمینه های اقتصادی و تجاری با ایران کار می کند و خروج آمریکا از برجام تاثیری در روابط اقتصادی دو کشور ندارد.»
وی تاکید کرده بود: «چین مخالف یک جانبه گرایی اقتصادی آمریکا یا هر کشور دیگری است و قوانین داخلی این کشور برای چین اهمیتی ندارد لذا ما مخالف خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم های یکجانبه احتمالی واشنگتن علیه تهران هستیم. توسعه روابط اقتصادی ایران و چین با هیچ قانون بین المللی در تضاد نیست دو کشور دارای روابط اقتصادی دیرینه هستند و این روابط همچنان در آینده نیز حفظ می شود.»
آمارها نشان می دهد ایران در سال 2017 روزانه حدود 630 هزار بشکه نفت به چین صادر کرده است و در چهار ماهه اول 2018 نیز تقریبا سطح فروش نفت در همان سطح باقی مانده است اما حجم روابط حدود 10 درصد رشد داشته است.
پروپان مایع شده، سنگ آهن، متانول، پلی اتیلن، بوتان مایع شده، کنسانتره مس از جمله مهمترین اقلام صادراتی ایران به چین است و در مقابل، قطعات منفصله جهت تولدی خودروهای سواری، ماژول نمایشگر ال.سی.دی و ال.ای.دی، سویچ شبکه کامپیوتر، روترشبکه کامپیوتر، هاب شبکه کامپیوتر، سایر لوله های بدون رز مورد استفاده در خطوط نفت و گاز و گوشی تلفن همراه از جمله مهمترین اقلام وارداتی از چین به شمار می رود.
یادآور می شود: بر اساس آمار وزارت بازرگانی چین میزان مبادلات تجاری ایران و چین در سال 2014 با رشدی 13/31 درصدی نسبت به سال 2013 به بیش از 58/51 میلیارد دلار رسیده و چین به بزرگترین شریک تجاری ایران و متقابلا جمهوری اسلامی ایران در جایگاه بیست و پنجمین شریک تجاری چین در بین کشورهای جهان قرار گرفته است.
در سال 2014 میزان صادرات چین به ایران بالغ بر 34/24 میلیارد دلار شده است که این رقم نسبت به سال 2013 معادل 07/72 درصد رشد داشته است. این در حالی است که میزان صادرات چین به ایران در سال 2013 معادل 14/14 میلیارد دلار بوده است. در مقابل واردات چین از کشورمان در سال 2014 بالغ بر 50/27 میلیارد دلار بوده که نسبت به سال 2013 معادل 3/8 درصد افزایش نشان می دهد. در سال 2/13 میزان کل واردات چین از ایران بالغ بر 39/25 میلیارد دلار بوده است./
نظر شما