به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، قانون شركتهای تعاونی را چنین تعریف می كند، شركت تعاونی شركتی است از اشخاص حقیقی و حقوقی كه به منظور رفع نیازمندی های مشترك و بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی اعضا ازطریق خودیاری و كمك متقابل و همكاری آنان موافق اصولی كه دراین قانون مطرح است تشكیل می شود. تعداد اعضای شركت تعاونی نباید از ٧ نفر كمتر باشد.
شركت های تعاونی شركتهایی هستند كه تمام یا حداقل ٥١ درصد سرمایه به وسیله اعضا در اختیار شركت تعاونی قرار می گیرد و وزارتخانه ها، سازمان ها، شركتهای دولتی و وابسته به دولت و تحت پوشش دولت، بانكها، شهرداریها، شوراهای اسلامی كشوری، بنیاد مستضعفان و سایر نهادهای عمومی می توانند جهت اجرای بند ٢ اصل ٤٣ قانون اساسی از راه وام بدون بهره یا هر راه مشروع دیگر از قبیل مشاركت، مضاربه، مزارعه، مساقات اجاره، اجاره به شرط تملیك، شرط فروش اقساطی و صلح اقدام به كمك در تامین یا افزایش سرمایه شركتهای تعاونی نمایند بدون آنكه عضو باشند.
شركت تعاونی شركتی است كه بین اشخاص حقیقی برای فعالیت در امور مربوط به تولید وتوزیع در جهت اهداف مطرح در قانون بخش تعاونی به منظور بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی و اعضا از طریق همكاری و تشریك مساعی آنها با رعایت مقررات قانون مزبور تشكیل می شود.
بنابراین گزارش، نقشی که در قانون اساسی برای تعاونی ها در نظر گرفته شده است، می تواند منشاء تحولات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی نیز باشد. بر اساس اعلام مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی 276 شرکت تعاونی با 4 هزار و 474 نفر عضو و اشتغالزایی برای 3 هزار و 754 نفر و سرمایه اولیه حدود 41 میلیارد ریال در مهر سال جاری تشکیل و ثبت شده است .
بر اساس گزارشات اخذ شده از سامانه جامع آمارهای ثبتی تعاون، متوسط تعداد اعضاء و شاغل مربوط به این تعاونیها به ترتیب 16 و 14 نفر است .همچنین طبق بررسی توزیع جغرافیایی این تعاونیها بیشترین تعداد تعاونی تشکیل و ثبت شده مربوط به استانهای تهران با 23 تعاونی و خراسان رضوی و مازندران هر کدام با تعداد 21 تعاونی است .
بیشترین تعداد تعاونی ثبت شده به ترتیب در فعالیت های «کشاورزی» و «صنعت» به ترتیب با تعداد 80 و 66 واحد هستند . تعاونی های دارای فعالیت «کشاورزی» و «ساختمان» به ترتیب با 898 و 760 نفر دارای بیشترین اعضا همچنین بیشترین شاغل به ترتیب مربوط به تعاونی های دارای فعالیت «کشاورزی» و «صنعت» به ترتیب با 799 و 792 نفر است .
در همین رابطه «البرز محمدی »، مدیرکل تعاونیهای تولیدی وزارت تعاون نیز به ایسنا گفته است: «۵۲ درصد تعاونیهای کشور در بخش تولید مشغول فعالیت هستند. تعاونیهای تولیدی نقش موثر و بسزایی در اشتغالزایی و حمایت از تولید ملی دارند.
وی ادامه داده است: «تعاونیهای تولیدی درحوزههای کشاورزی و صنعت و در گرایشهای مختلفی از جمله دام و طیور، شیلات، باغبانی، زراعت، فرش و صنایع دستی و عمران فعالیت میکنند و از این جهت در تولید ملی کشور نقش اثرگذاری دارند.»
مدیرکل تعاونیهای تولیدی وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی با اشاره به آمار تعاونیهای تولیدی در کشور بیشترین میزان اشتغالزایی را مربوط به تعاونیهای تولیدی دانست و گفت: بر اساس آمارها، ۴۸ هزار شرکت تعاونی تولیدی مشغول فعالیت هستند که از این تعداد، تنها ۱۶ هزار و ۵۰۰ تعاونی در بخش صنعت، ۲۲ هزار و ۵۰۰ تعاونی در بخش کشاورزی و ۱۲۰۰ تعاونی در بخش معدن فعالند. ۴۰ درصد اشتغال کشور در حوزه تعاون، مختص تعاونیهای تولیدی است و نزدیک به ۶۸۰ هزار فرصت شغلی توسط تعاونیهای تولیدی ایجاد شده است.»
در همین راستا «محمد شریعتمداری»، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در افتتاحیه سیزدهمین اجلاس بین المللی تعاون در آسیا و اقیانوسیه که هفتم آذر برگزار شد خبر داده بود که «پس از انقلاب سهم مردم در تعاونیها از ۴.۸ درصد به ۵۲ درصد رسیده است.»
وی با بیان اینکه با توجه به وجود شرایط سخت، تعاونی ها می توانند به حل بسیاری از مشکلات بپردازند آمار داده بود که «رشد ۱۱/۸ درصدی تعاونی ها و حضور ۱۹۰ هزار تعاونی در بخش های گوناگون از دیگر نکات مثبت در این زمینه است. یک میلیون و ۷۰۰ هزارنفر در بخش تعاون اشتغال ایجاد شده است. نقش زنان که در ابتدای سال ۵۷ ، ۱۰ درصد بود ، در سال ۹۷ به ۲۶ درصد رسیده است و اهتمام تعاونی ها به نقش زنان موجب حرکت رو به جلو اقتصاد کشور می شود.»
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به سیاست های ابلاغی اصل ۴۴ اشاره کرد و گفت: «سهم بخش تعاون در این زمینه ۲۰ درصد است. مردمی کردن اقتصاد مطابق فرهنگ ایرانی است و ترویج فرهنگ و دانش تعاون، ایجاد تعاون های دانش آموزی و علمی کردن این امر برای دانشجویان از جمله اقدامات در حال پیگیری است.»
یادآور می شود: آغاز تعاون رسمی در ایران را باید سال 1303 شمسی دانست ؛ اما از لحاظ تشکیل و ثبت فعالیت های رسمی ، سال 1314 آغاز فعالیت تعاونی هاست . مبنای ایجاد تعاونی ها نیاز افراد است، چون این نهادها این ظرفیت را دارند تا با پیشگیری از نابودی پیوند های اجتماعی با فقر مبارزه کرده، میزان محرومیت از توسعه را کم و از میزان مهاجرت ها به شهرها هم بکاهند .
فعالیت تعاونی ها که نقش موثری در تامین نیازهای اساسی مردم دارد از عوامل موثر افزایش تولید، ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی ایران است . ایجاد اشتغال، کاهش بیکاری، توزیع مناسب درآمدها و تامین نقدینگی از اهداف تعاونی ها در چارچوب افزایش تولید ملی است و هر اقدامی در برنامه توسعه باید متوجه افزایش تولید داخلی باشد . همچنین تعاونی ها از طریق آموزش اعضا و با ایجاد رقابت سالم اقتصادی می تواند در کاهش میزان مصرف و افزایش میل به پس انداز در جامعه کمک کند.
بر اساس آمارها بیش از ۵۵ درصد اشتغال ایجاد شده در سالهای اخیر متعلق به تعاونیهای تولیدی بوده است.در حال حاضر ۱۰۸ تعاونی تامین نیاز تولیدکنندگان و مصرف کنندگان در کشور وجود دارد که ۵۴۸۰ واحد صنعتی را تحت پوشش خود درآورده اند.ایجاد تعاونیهای تولیدی و اشتغالزا در مناطق محروم و ارتقای جایگاه تعاونیهای تامین نیاز تولید کنندگان از جمله برنامههای وزیر تعاون،کارو رفاه اجتماعی در بخش تعاون اعلام شده است./
نظر شما