به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، صنعت پوشاک از جمله صنایع اشتغالزا در همه کشورهای جهان محسوب می شود. گردش مالی صنعت پوشاک در جهان سالانه به طور میانگین حدود 400 میلیارد دلار است. صنعت نساجی 3.6 درصد و صنعت پوشاک 2.3 درصد از کل تجارت جهانی را به خود اختصاص داده اند.
در طول سال های 2004 تا 2014 تجارت پوشاک در سطح بین المللی بیش از 167 درصد رشد داشته و از 249 میلیارد دلار در سال 2004 به بیش از 400 میلیارد دلار در سال 2014 رسیده است. این میزان رشد در حالی است که در طول سال های 2005 تا 2010 رکود و کاهش رشد اقتصادی در عمده کشورهای دنیا باعث کاهش رشد اغلب صنایع شده بود اما رشد صعودی صنعت پوشاک باوجود مشکلات اقتصادی در سطح جهان، همواره وجود داشته است.
مهمترین کشورهای تولیدکننده و صادرکننده پوشاک جهان در سال 2015 را کشورهای چین با سهم 34.5 درصد، بنگلادش با سهم 6.6 درصد، ویتنام با سهم 5.4 درصد و کشور ترکیه با سهم 2.6 درصد اعلام کرد. این در حالی است که مهم ترین کشورهای واردکننده پوشاک جهان در سال 2015 امریکا، آلمان، ژاپن، فرانسه و انگلستان بودند که در مجموع بیش از 200 میلیارد دلار انواع پوشاک وارد کردند.
40.4 (چهل ممیز چهار) درصد از کل پوشاک وارد شده در جهان به این کشورها اختصاص دارد و آمریکا با سهم حدود 20 درصدی از کل واردات پوشاک جهان، بزرگ ترین مصرف کننده و واردکننده پوشاک جهان به شمار می رود.
حجم تجارت جهانی پوشاک در سال 2013 بیش از 425 میلیارد دلار بوده که در همین زمان سهم ایران از این میزان صادرات حدود 64 میلیون دلار یعنی حدود 0.015 درصد بوده است.
مقایسه میزان صادرات پوشاک ایران در سال های 1385 تا 1394 نشان می دهد در سال 1394 نسبت به سال 1385 میزان صادرات پوشاک ایران بیش از 60 درصد کاهش یافته است. همچنین در مقطع زمانی محدود به سال 1388 و 1378 به علت سرمایه گذاری های ویژه و مقطعی برخی از شرکت های خصوصی و نیمه دولتی در حوزه پوشاک و تولید لباس به سفارش کشورهای عراق و سوریه، میزان صادرات پوشاک کشور به شکل غیرمتعارفی افزایش یافت اما متاسفانه به دلایل سیاسی و حقوقی این روند متوقف شد.
کشورهای عراق، افغانستان، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان و ترکیه مهم ترین مقاصد صادراتی پوشاک ایرانی در سال 1394 بودند که در مجموع بیش از 48 میلیون دلار پوشاک ایران به این کشورها صادر شد.
به طور کلی در بهترین شرایط ممکن سهم پوشاک از کل صادرات غیرنفتی کشور به ندرت به یک درصد می رسید. سهم پایین صادرات پوشاک از یک طرف و آمار 60 درصدی واردات پوشاک مورد نیاز داخل کشور نشان دهنده ظرفیت بالقوه این صنعت در توسعه آن است از این رو برنامه ریزی برای بهره برداری مناسب از این صنعت در دستور کار قرار گرفت تا جایی که امروز به گفته مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور نساجی و پوشاک شاهد رشد 28 درصدی صادرات پوشاک هستیم.
«گلنار نصراللهی» در حاشیه دومین روز از ششمین نمایشگاه بین المللی صنعت پوشاک دراین باره به ایرنا گفته است: «صادرات پوشاک از آغاز امسال تا پایان مهرماه به 715 میلیون دلار رسید که در مقایسه با مدت زمان مشابه پارسال، 28 درصد رشد داشته است.»
وی دلایل افزایش صادرات پوشاک را افزایش نرخ ارز و افزایش میزان تولید ذکر کرد و با تاکید بر اینکه تامین مواد اولیه صنعت نساجی در همه رشته ها در اولویت وزارت صنعت معدن و تجارت قرار دارد، گفت: «شرایط کنونی اقتصاد کشور به سود تولید و تولیدکنندگان است، به شرطی که مواد اولیه مورد نیاز آنها به طور کامل تامین شود.»
مشاور وزیر صنعت در امور نساجی و پوشاک اضافه کرد: «واردات مواد اولیه اصلی مانند الیاف ها نسبت به پارسال رشد داشته و این نشان دهنده گسترش فعالیت واحدهای تولیدی است.»/
نظر شما