به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، براساس پیشبینی محققان سازمان ملل در زمینه حمل و نقل بینالمللی، حدود نیمی از حمل ونقل جهان میان خاور دور با سایر نقاط دنیا انجام میشود. از مجموع ۳ کریدور حمل ونقل جهانی که کارشناسان سازمان ملل برای این امر پیشبینی کردهاند، ۲ کریدور ازایران میگذرد و چابهار نقطه عبور جنوبیترین کریدور شرقی–غربی جهان خواهد بود. این کریدور از «دروازه ابریشم» درچین آغاز میشود و قلب اقتصاد این کشور یعنی استان کانتون را تغذیه کرده و به سرزمین آسیای جنوب شرقی میپیوندد و پس از طی این مسیر وارد هندوستان شده و با پوشش مهمترین شهرهای این ناحیه مانند کلکته، ناکپور، جایپور، حصیرآباد، کراچی و بن قاسم به چابهار میرسد.
منطقه آزاد چابهار با مساحت ۱۴ هزار هکتار در منتهیالیه جنوب شرقی ایران در ۲۵ درجه و ۲۰ دقیقه عرض شمالی و ۶۰ درجه و ۲۷ دقیقه طول شرقی در شرق خلیج چابهار و در کنار آبهای دریای عمان قرار دارد. این منطقه بهوسیله شبکه حمل و نقل زمینی و هوایی از شمال به کشورهای آسیای میانه و افغانستان، از شرق به پاکستان و از جنوب به اقیانوس هند اتصال مییابد. دسترسی مستقیم به آبهای آزاد و قرارداشتن در خارج از خلیج فارس و همینطور عدم آسیبپذیری در مواقع بروز بحران، موقعیت استراتژیکی را برای ایجاد یک گذرگاه ارتباطی بین کشورهای آسیابی میانه و سایر کشورهای جهان فراهم آوردهاست. بنا بر نظر سازمان ملل، چابهار یکی از مهمترین راههای کریدور شرق-غرب و جنوبیترین راه این کریدور است.
بنابراین گزارش، یک ماه پیش خبر معافیت بندر چابهار از تحریم های آمریکا مخابره شد و نشان داد که هیچ یک از کشورها نمی توانند از موقعیت ویژه و استراتژیک این بندر اقیانوسی چشم پوشی کنند هرچند که اقداماتی برای ناامن نشان دادن این بندر مهم تجاری از سوی دشمنان با انجام حملات تروریستی مانند حرکت تروریستی در 15 آذرماه در مقابل فرماندهی نیروی انتظامی چابهارانجام می شود اما همچنان شاهد توسعه تجاری و اقتصادی آن هستیم تا جایی که به تازگی ۳ پروژه سرمایهگذاری در بندر چابهار آغاز شده است.
بنابراین گزارش، پایگاه اطلاع رسانی سازمان بنادر و دریانوردی خبر آغاز عملیات اجرایی سه طرح سرمایهگذاری احداث مخازن فرآوردههای نفتی و مخازن نگهداری LPG و نیز جمع آوری مواد زائد کشتیها با سرمایهگذاری به ارزش ١٧٠٠هزار میلیارد ریال را داده است.
«محمد راستاد»، مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی و «شهرام آدم نژاد»، معاون حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی در سفری 2 روزه عملیات اجرایی سه طرح سرمایهگذاری را آغاز کردند.
یکی از این طرحها، احداث مخازن فرآورده های نفتی به روش B.O.T است که با سرمایه گذاری ۹۸۰ میلیارد ریال و ظرفیت یک میلیون و ۲۶۰ هزار تن به بهره برداری رسید. این پروژه که در مدت ۲۰ سال است، با هدف بهره برداری از موقعیت منطقه ای و جغرافیایی بندر چابهار برای خرید و فروش و فرآوری و پالایش، معاوضه و انتقال نفت و گاز منطقه به بازارهای داخلی و خارجی است. همچنین این پروژه میتواند سبب ارتقا موقعیت بندر چابهار در حوزه اقتصادی در منطقه به ویژه در حوزه توزیع و ترانزیت انرژی و تلاش برای قرار گرفتن در مسیرهای انتقال انرژی در منطقه احداث خواهد شد.
احداث مخازن فرآورده های نفتی برای ۲۸ نفر شغل ایجاد می کند و موجب افزایش سهم بندر چابهار در بازار خدمات بندری- دریایی منطقه می شود.
پروژه دوم احداث مخازن نگهداری LPG به روش B.O.T است که با اعتباری بالغ بر ۵۳۱ میلیارد ریال و ظرفیت ۲۶۵ هزار تن است. پروژه یاد شده که در مدت پنج سال با هدف بهره برداری از موقعیت منطقه ای و جغرافیایی بندر چابهار برای خرید و فروش و فرآوری و پالایش، معاوضه و انتقال نفت و گاز منطقه به بازارهای داخلی و خارجی عملیات اجرایی را آغاز کرد.
عملیات اجرایی جمعآوری مواد زائد کشتیها به روشB.O.T سومین پروژه ای است که با سرمایهگذاری ۱۹۵میلیارد ریال و به مساحت یک هکتار آغاز شد. این طرح بناست در مدت ۲۱ سال و با هدف پیشگیری از آلودگی زیست محیطی دریایی جهت حفظ محیط زیست دریایی از آلودگی های نفتی مطابق با کنوانسیون (MARPOL) احداث شود و به موجب آن برای ۱۶ نفر اشتغال پایدار ایجاد میشود.
یادآور می شود: بندر چابهار به عنوان یکی از بنادر مهم در جنوب ایران و در بخش شمالی دریای عمان قرار گرفته است. این بندر به علت موقعیت استراتژیک و دستیابی به آبهای آزاد بین المللی جایگاه ویژه ای در مبادلات ایران با سایر کشورهای منطقه دارد از سوی دیگر این بندر به علت نزدیکی به کشورهایی نظیر افغانستان، پاکستان و آسیای میانه در آینده ای نزدیک با اتصال به شبکه ریلی کشور اهمیت ویژه ای در ترانزیت کالا به این کشورها خواهد داشت.
این بندر به عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران یکی از نقاط کلیدی در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان بوده و در کریدور شمال – جنوب نقش مهمی ایفاد می کند. این بندر در مسیر ترانزیتی شرق – غرب قرار گرفته و فوریتهای مختلف اقتصادی و جغرافیایی در زمینه ترانزیت و ترانشیب است. بندر چابهار که در جنوب استان سیستان و بلوچستان واقع شده است به دلیل استقرار در کنار دریای عمان از دیر باز کانون داد و ستد و تجارت و دریانوردی بوده است./
نظر شما