زندگی سیاسی «آیت الله» در سینماحقیقت

مستند پرتره «آیت الله» که برای اولین بار در سینماحقیقت رونمایی می شود به ابعاد سیاسی زندگی آیت الله سید ابوالقاسم خوئی می پردازد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، یکی از فیلم های حاضر در دوازدهمین جشنواره سینماحقیقت، مستند «آیت الله» است.

 

«آیت الله» که مستند پرتره به حساب می آید به ابعاد مختلف زندگی سیاسی «آیت الله سید ابوالقاسم موسوی خوئی» می پردازد و مقاطع مهم زندگی این مرجع بزرگ شیعه را بررسی می کند. آغاز رسمی مرجعیت ایشان را معمولا پس از درگذشت آیت الله بروجردی می دانند و درگذشت آیت الله حکیم، به نوعی آغاز مرجعیت اعلای این مرجع خصوصا در عراق محسوب می شود.

 

آیت الله خویی با وجود آن که به عنوان مرجعی فعال در حوزه سیاست شناخته نمی شود اما در دهه 40 ، مواضع و بیانیه‌هایی علیه دولت پهلوی داشته است که از جمله آن ها اعتراض به واقعه فیضیه در سال 1342 است. ایشان همچنین در زمان پیروزی انقلاب از همه‌پرسی تعیین نظام جمهوری اسلامی حمایت کرد و در  جنگ عراق علیه ایران نیز حامی ایران بود. او در جریان انتفاضه شعبانیه شیعیان عراق تحت فشار حکومت صدام قرار گرفت و علاوه بر شهادت فرزندش، تا پایان عمر تحت محافظت بود.

 

از جمله فعالیت های مهم اجتماعی آیت الله اما می توان تاسیس مراکز اسلامی و خیریه در بسیاری از کشورها اشاره کرد که همچنان به فعالیت خود ادامه می دهند. به طوری که علاوه بر مدرسه و کتابخانه در مشهد، مدینة العلم  در قم و مدرسة دارالعلم در نجف اشرف، از مراکز فرهنگی و پژوهشی مشابهی در بمبئی، بانکوک، داکا، پاکستان، مالزی، بیروت، نیویورک، لندن، اندونزی، فرانسه، لوس ‏آنجلس می توان نام برد.

 

 

«حجت الاسلام سیدطه مرقاتی خویی» که خود در دولت یازدهم عضو شورای پروانه نمایش فیلم های سینمایی وزارت ارشاد بوده، درباره ساخت مستند پیرامون زندگی روحانیت به روابط عمومی جشنواره سینماحقیقت گفته در مدت مسئولیت سینمایی با فیلم هایی درباره روحانیت برخورد داشته است که یا به تحصیل در حوزه ها می پرداختند و یا شخصیت محوری آن ها روحانی بوده است.

 

دبیر کنگره بزرگداشت آیت الله خویی معتقد است روحانیت بخشی از جامعه است و چون فیلم درباره جامعه ساخته می شود به طور طبیعی به روحانیت هم می پردازد؛ به همین خاطر نمی توان این قشر را از سایر اقشار اجتماعی جدا کرد.

 

وی اما چالش اصلی فیلمسازی درباره روحانیت را نمایش صرف پوسته بیرونی حضور آن ها در جامعه می داند که موجب می شود لابه های عمیق تر زندگی و حضور اجتماعی این قشر نادیده گرفته شود.

 

 

مرقاتی تاکید می کند که ممکن است فردی در لباس روحانیت به وظیفه خود عمل نکند اما نمایش قشر بیرونی روحانیت جفا در حق این قشر است؛ چراکه روحانیون مبلغان معنویت دینی در جامعه ما هستند.

 

دبیر کنگره بزرگداشت آیت الله خویی به طور خاص درباره مستند «آیت الله» به کارگردانی سید مصطفی موسوی تبار و تهیه کنندگی سازمان اوج، می گوید: بسیاری نام آیت الله خویی را شنیده اند اما از فراز و نشیب های زندگی آن مرجع عالیقدر بی خبرند؛ از جایگاه دینی ایشان یا مصائبی که در عراق متحمل شدند. به همین خاطر مستند «آیت الله» می تواند تا حدی این خلا را پرکند.

کد خبر 747307

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha