به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از صومعهسرا «رحمت آذرافروز» صبح امروز(سهشنبه، 27آذر) در کارگاه آموزشی سبک زندگی اسلامی و دوری از آسیبهای اجتماعی و اعتیاد که در مسجد جامع تولمات با حضور بانوان برگزار شد، اظهار کرد: 98و نیم درصد مردم ایران پاک و مسئولیت پذیر هستند اما مواد مخدر صنعتی را نمیشناسند.
سرپرست تبلیغات اسلامی صومعهسرا افزود: 49درصد قتلها، 82درصد تجاوزهای جنسی، 69 درصد درگیریهای منجر به قتل، 50 درصد حوادث ناشی از رانندگی، 27 درصد خودکشیها، 50درصد همسرآزاری و 38درصد کودک آزاری ناشی از اعتیاد مواد مخدر است.
وی با بیان اینکه در خوشبينانهترين حالت تنها 15 درصد کساني که ترک کردهاند، پاک میمانند و 58 درصد به اعتياد باز میگردند، گفت: ۷۰ درصد معتادان، به توزيع مواد مخدر اشتغال دارند.
آذرافروز با بیان اینکه روزانه هشت معتاد به دليل مصرف نامناسب مواد مخدر جان خود را از دست میدهد، تصریح کرد: ۲۸ درصد معتادان، تحصيلات عاليه دارند، بيش از ۶۲ درصد معتادين کشور متاهل و دارای زن وفرزند هستند، ۵۰درصد معتادان کشور، شاغل هستند و اين آمارها نشان از ورود اعتياد در حوزههای مختلف و لزوم افزايش آگاهی در جامعه است.
وی خاطرنشان کرد: بيش از ۵۵ درصد از والدين تا بعد از سه تا چهار سال از اعتياد فرزندان خود باخبر میشوند و اين نشان از آگاهی نداشتن و انجام ندادن اقدامات پيشگيرانه است.
سرپرست تبلیغات اسلامی صومعهسرا، اظهار کرد: محدودشدن روابط خانوادگي، افزايش خشونت در خانواده، افت سطح فرهنگی جامعه، گسترش طلاق و کاهش ازدواج، ضعف پايبندی به اصول اخلاقی و عدم احساس مسئوليت در جامعه بخشی از مضرات استفاده از مواد مخدر و روانگردانهاست.
آذرافروز افزود: وافور، قلیان، چپق، پیپ، انبرکوچک، سيخ، ميله، سنجاق باز شده و سوزنهايي كه سر آنها سياه شده، قوطي كنسرو يا شيشه مربا كه در آن سوراخ باشد و يا قوطي روغن يك ليتري كه بالاي آن تنگ شده باشد، از جمله ابزارهايي هستند كه وجود آنها حاكي از مصرف مواد است.
وی گفت: ضعف ایمان و تقوا، تمسک به غیر خدا، دنیا دوستی، لذت جوئی کاذب، سردرگمی و بیهدفی، نبود آرامش، ناسپاسی نعمات الهی، زیاده خواهی و طمع، نشاط کاذب، دورشدن از عقل سلیم و نارضایتی از دلایل ریشه دینی گرایش به اعتیاد است.
*ایمان و تقوا سبب پرهیز انسان از گناه و شهوات میشود
سرپرست تبلیغات اسلامی صومعهسرا تصریح کرد: ايمان و تقوا، به مثابه دوبال يك پرنده، باعث میشوند ازسويی انسان حركت معنوی خود به سوي زيبايی معنوی خداوند را آغاز كند و ازطرف ديگر، از گناهان و شهوات دنيوی پرهيز كند.
وی با بیان اینکه تقوا به عنوان يك ترمز براي جلوگيري از گناهان و شهوات، نقش بسياری در پيشگيری از گرايش به مصرف مواد مخدر ايفا میكند، خاطرنشان کرد: در قرآن چنين بيان شده است كه انسانهای باتقوا وقتی در موقعيت انجام دادن گناه و شهوت قرار میگيرند، از آن اجتناب میكنند.
سرپرست تبلیغات اسلامی صومعهسرا با بیان اینکه وقتی فرد مستعد اعتياد دچار دلبستگي به دنيا و فريب آن میشود، در حقيقت با اميد لذت جوييِ صرفاً دنيوي و نشاط كاذب، احتمال زيادی وجود دارد كه به اعتياد روی آورد، اظهار کرد: ازسوی ديگر، در تألمات و محنتهای طبيعی دنيا، چون همه چيز از جمله آرامش را فقط در امور دنيوي جست وجو میكند، دچار روان پريشي و يأس و سرخوردگي میشود بنابراین از اين نظر هم بسيار محتمل است كه فرد براي سرپوش گذاردن بر اين حالات و رسيدن به لحظاتي آرامش كاذب، به مصرف مواد مخدر بپردازد.
آذرافروز با بیان اینکه نتایج تحقیقات نشان میدهد، همیشه تمایل به دارو به دلیل بیماری و کاهش درد نیست، بلکه در مواقعی نشان دهنده سبک زندگی مسرفانه و تجمل گرایانه است، افزود: گويا اين گروه از افراد براي دريافت لذت، از همه پيشي میگیرند و عقيده دارند اين سبك زندگي نسبت به زندگي عادي و معمولي از هيجان و لذت بيشتري برخوردار است، اسلام نه لذتگراست و نه محنتگرا، بلكه رویکردي مبتنی بر خير و خيرگرایی دارد.
*اصولاً هدف دار بودن زندگي، از جهان بيني فرد نشأت ميگيرد
وی با بیان اینکه اصولاً هدف دار بودن زندگي، از جهان بيني فرد نشأت ميگيرد، گفت: در ديدگاه اسلامي، وقتي فرد، جهان بينيِ مشخصِ توحيدي داشته باشد و هر حركتي را كه به سوي خداست ارزشمند بداند، هدفي براي خود مشخص و به سوي آن حركت میکند.
سرپرست تبلیغات اسلامی صومعهسرا با بیان اینکه اگر انسان، جهان بيني درست و مشخصي نداشته باشد، به طبع، اهداف او نيز پراكنده خواهد بود و اين وضعيت فشارهاي روحي رواني براي فرد درپي دارد، تصریح کرد: چون هدفي براي خود مشخص نكرده است و اصولاً در جهان بينيِ او نيازي به مشخص كردن هدف در زندگي دنيوي نيست؛ تصور ميكند به هر طریقی باید خوش گذراند.
آذرافروز با بیان اینکه نبود آرامش، ممكن است علل و عوامل بسياري داشته باشد؛ ازجمله عوامل ژنتيك، زيستي جسماني، محيطي اجتماعي و شناخت فردي، خاطرنشان کرد: آنچه مهم است و به بحث گرايش به مصرف مواد مخدر ارتباط دارد، چگونگي برخورد با اين مسئله است.
وی اظهار کرد: اگر نبود آرامش را معلول عوامل ديگري چون افزونطلبی، تمسك به غيرخدا، بي هدفي، لذت گرايي، دورشدن از عقل سليم و درنهايت، ضعف ايمان و تقوا بدانيم، بايد ديد فرد چه برخوردي با ریشههای تخریب كنندۀ آرامش ميكند و اصولاً آرامش خود را دوباره از چه طريقي به دست مي آورد؟ وقتي ريشههاي تخریب کننده آرامش، بخشي از زندگي فرد را تشكيل ميدهد، تازماني كه به مسير صحيح الهي شان برنگردند، تنش زا و اضطراب آور خواهند بود.
سرپرست تبلیغات اسلامی صومعهسرا با بیان اینکه يكي از عواملي كه نارضايتي در زندگي را درپي دارد و فشارهاي روحي و رواني به فرد وارد مي سازد، تصور بی پشتوانگی یا احساس بی كسی است، افزود: كسي كه پشتوانهای مطمئن نداشته باشد يا تصور كند كه ندارد، دچار تنهایی و افسردگی و نارضایتی مي شود و بسيار محتمل است كه براي سرپوش گذاردن بر اين حالت، به مواد
مخدر متمسك شود تا بتواند لحظاتي را فارغ از اين غم تنهايي جانسوز براي خود رقم زند.
آذرافروز با بیان اینکه از ديگر عوامل گرايش به انحرافها و اعتياد از منظر دين مبين اسلام، ناسپاسي در قبال داشتهها و آنچه خداوند به ما عطا فرمودهاند، است، گفت: افرادي كه دچار چنين وضعيتي ميشوند و خود را مدام در وضعيت محروميت و فقر ميبينند و ازطرفي از حكمت و تقدير الهي آگاه نيستند، دليلي براي سپاس خدا نمیبینند، همين وضعيت موجب فشار روانی و نيز سرخوردگی براي ايشان میشود و احتمال گرايش به مواد مخدر براي تسكينِ اين فشار رواني را افزايش میدهد.
وی با بیان اینکه زیادهخواهی و طمع پایانی ندارد و از انجایی که توان هر انسانی متناسب با موقعیت اوست، پس محدودیتهایی دارد، تصریح کرد: نرسيدن به همۀ آنچه آرزويش را دارد و يا حسرت رسيدن به آن، ممكن است فشار روحي سنگيني بر فرد وارد کند، در اين وضعيت احتمال اينكه او براي آرام كردن فشارهاي رواني به استفاده از مواد مخدر روي آورد، زيادا ست.
سرپرست تبلیغات اسلامی صومعهسرا با بیان اینکه شادی و هیجانی که تامین کننده انبساط ونشاط است، باید سه ویژگی اساسی توازن، نداشتن پیامد منفی و جهت گیری الهی و معنوی داشته باشد، خاطرنشان کرد: چون مواد مخدر هيچ يك از سه ويژگي نشاط مقبول و توصیه شده در دين يعني توازن و نداشتنِ پيامد منفي و جهت گيري الهي و معنوي را ندارد و مكرر چنين لذات و شاديهايي ازسوي دين مذمت شده اند، نه تنها بايد از آن ها پرهيز شود، بلكه در صورت هدف قرار گرفتن براي فرد، عقوبت و رسوايي براي او
درپي خواهد داشت.
آذرافروز با بیان اینکه در اسلام سخن از عقل به عنوان عامل بازدارنده از شهوات و گناه به میان میآید، هر آینه مراد همان عقل سلیم است، اظهار کرد: اميرالمؤمنين علي)ع) نيز درخصوص ارزش بازدارندگي عقل سليم میفرمایند؛ نفسها یله و رهایند ولی دستان عقلها زمام آنها را از پستیها باز میدارد.
وی با بیان اینکه وقتی فرد از عقل سلیم دورشد، به جهل و شهوات نزدیک میشود و دیگر بازدارندهای در مقابل او وجود ندارد، افزود: بسياري از كساني كه به دام اعتياد افتادهاند، ازعقل سليم و بازدارنده دور شدهاند، بدیهی است كه دوري از عقل سليم برابر با نزديكي به نفس و شهوات خواهد بود.
سرپرست تبلیغات اسلامی صومعهسرا با بیان اینکه یکی دیگر از عوامل دینی گرایش به اعتیاد، نارضایتی از زندگی و اتفاقات طبیعی آن است، گفت: افرادي كه از زندگي خود ناراضي اند، به ميزان احساس خود، فشار و سختي را تحمل میکنند، در چنین وضعیتی و برای کسی که آموختههای دینیاش در خصوص چرایی و چگونگي درد و محنت ضعيف باشد، احتمال زيادي وجود دارد كه به سمت مواد روان گردان و اعتياد، به عنوان تسكيني براي سرپوش گذاشتن بر محنت و درد، روي آورد و از اين طريق تلاش كند تا فشارهاي رواني خود را كاهش دهد.
آذر افروز با بیان اینکه لازم است فرد در معرض اعتیاد یا معتاد شکل واقعی دنیا را بشناسد و بپذیرد، تصریح کرد: يكي از كليدهاي رضايت از زندگي در همين جا نهفته است، وقتی فرد بداند دنیا جای راحتی نیست، راحت زندگی نمیکند و حقیقت آن را میپذیرد، اما اگر دنیا را محل به دست آوردن راحتی و آسایش و کامجویی مدام و پایدار بداند، هنگام روبهرو شدن با موانع و دردها، دچار ناکامی و نارضایتی میشود.
نظر شما