خبرگزاری شبستان – اردبیل:
شب یلدا که در استان اردبیل معروف به «چیله گئجه سی» است همچون سایر مناطق کشور آداب و آئین های مختلف دارد که همراه با صله ارحام فامیل، دوستان و آشنایان است.
تدارک غذاهای محلی به ویژه تنقلات برای «چیله گئجه سی» همراه با آئین های خاص خود است به ویژه برای نوعروسان که مراسم ویژه ای با حضور دو خانواده عروس و داماد برگزار می شود.
اهدا «چیله خونچه سی» یا «چیله لیک» به نوعروسان از طرف خانواده داماد از مهمترین رسوم تازه عروسان است که با حضور بزرگان خانواده برای خوش یومنی همراه با دعا خیر و عشق و برکت برای عروس و داماد است.
«چیله» به معنی آغاز فصل زمستان است که «بویوک چیله» (چله بزرگ) را 40 روز آغازی زمستان و «بالا چیله» (چله کوچک) 20 روز بعد از آن و اسفند را «بایرام آیی» (ماه عید) را می نامند، البته 4 روز آخر چله بزرگ و 3 روز چله کوچک را طبق رسم های قدیم «خیدیر» معروف است که شاهد بارش های برف سنگین در مناطق مختلف استان هستیم.
«قورقا» یکی از معروف ترین تنقلاتی هست که در هر خانه ای می توان یافت که شامل برشته کردن گندم است و با حلوا سیاه که معروف به «قره حالوا» در سفره های شب های یلدا تزئین می شود البته خوراکی های همچون آجیل و تخمه و میوه ها هندوانه، انار و پرتغال از دیگر تزئین های سفر های «چیله گئجه سی» است.
شعرخوانی اشعار ترکی و حتی فال حافظ همچون سایر مناطق در استان اردبیل نیز رواج دارد و در دورهمی خانواده با شور و حال خاصی انجام می شود.
برپایی مهیمانی در «چیله گئجه سی» همراه با خاطره گویی های از دوران های قدیم به ویژه دوران کودکی بزرگان همراه است که جذابیت های خاصی به مراسم های شب یلدا می دهد.
نظر شما