به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ظرفیت نیروگاه های کشور از سال ۹۲ تا سال 96 از ۶۹ هزار مگاوات به ۷۹ هزار مگاوات رسیده که این رقم تا قبل از زمان اوج مصرف یعنی تابستان سال آینده، به ۸۰ هزار مگاوات می رسد.
از سال ۱۳۹۲ تا سال 96؛ ۳۹ مصرف کنننده بزرگ صنعتی برای تامین برق به بورس انرژی معرفی شدند. همچنین طی اسن چهار سال میزان معاملات برق در بورس انرژی چهار برابر افزایش پیدا کرد. از ابتدای دولت یازدهم با وجود اینکه میزان مصرف در زمان اوج، ۲۱ درصد افزایش یافت و ظرفیت نیروگاه ها نیز ۱۱ درصد رشد داشت. بر این اساس علاوهبر افزایش بهره وری از نیروگاه های موجود، ظرفیت های جدیدی نیز در بخش تولید ایجاد شد.
بنابراین گزارش، از آغاز دولت یازدهم تا سال 96؛ ۱۲۰۰ مگاوات قرارداد دوجانبه میان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان عمده برق به امضا رسیده است. در این بازه زمانی، ظرفیت مولدهای مقیاس کوچک نیز از ۵۳۸ مگاوات به ۱۱۲۰ مگاوات افزایش پیدا کرد. همچنین شاخص آمادگی نیروگاه ها نیز در این مدت، به اوج خود یعنی از ۹۵ درصد در سال ۹۲ به ۹۹ درصد رسید؛ این افزایش آمادگی ها در حالی رخ داد که سن بعضی از این نیروگاه ها حدود ۵۰ سال است.
در این بازه زمانی ۶۰ هزار کیلومتر شبکه برق جدید، ۹۰۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاهی جدید و همچنین ۴.۵ میلیون مشترک جدید اضافه شد. طی این مدت راندمان نیروگاه های از ۳۶.۷ درصد به ۳۸ درصد رسید. خاموشی ها از ۳.۵ دقیقه در شبانه روز به ازای هر مشترک به ۲.۶ دقیقه رسید و همه روستاهای بالای۱۰ خانوار برق رسانی شد.
تلفات انرژی برق در این سالها از ۱۵ درصد به ۱۰.۶۸ درصد کاهش یافت و ظرفیت نیروگاه های تجدیدپذیر در این سالها از۲۰۰مگاوات به ۵۰۰ مگاوات رسید. در این سال ها، ۱۰ هزار میلیارد تومان از این تعهدات که از نیروگاه ها به وزارت نیرو منتقل شده بود، پرداخت و در این مدت، ۴۵۰۰ میلیارد تومان از اسناد خزانه اسلامی استفاده و ۳۰۰۰ میلیارد تومان نیز با استفاده از ظرفیت تهاتر تسویه شد.
وزارت نیرو اعلام کرده است: در حال حاضر ظرفیت منصوبه نیروگاههای کشور به حدود ۸۰ هزار و ۵۳ مگاوات رسیده است که در این بین واحدهای گازی با ۲۵ هزار و ۳۵۵ مگاوات، بیشترین ظرفیت (۳۱.۶۷ درصد) نصب شده نیروگاهی کشور را به خود اختصاص دادهاند.
هم اکنون ۲۹.۳۴ درصد نیروگاههای کشور مربوط به واحدهای سیکل ترکیبی است که حدود ۲۳ هزار و ۴۸۶ مگاوات از ظرفیت منصوبه نیروگاههای ایران مربوط به این بخش است. واحدهای بخار نیروگاهی ۱۹.۷۷ درصد ظرفیت منصوبه این حوزه را به خود اختصاص دادهاند و با ظرفیت ۱۵ هزار و ۸۲۹ مگاواتی خود در میان سه بخشی قرار گرفته که بیشترین ظرفیت نصب شده نیروگاهی کشور را دارند.
در حال حاضر ظرفیت واحدهای برقآبی به ۱۱ هزار و ۹۳۸ مگاوات رسیده است و سهم ۱۴.۹۱ درصدی را در بین کل ظرفیت نصب شده نیروگاههای کشور در اختیار دارند.
همچنین ظرفیت فعلی واحدهای تولید پراکنده (شامل ۲۵۳ MW خودتامین) به یک هزار و ۳۳۵ مگاوات و ظرفیت نیروگاههای اتمی به یک هزار و ۲۰ مگاوات رسیده است که از این حیث واحدهای یاد شده هر کدام حدود یک درصد از کل ظرفیت منصوبه نیروگاههای کشور را به خود اختصاص دادهاند.
در حال حاضر آخرین ظرفیت نصب شده نیروگاههای تجدیدپذیر کشور به حدود ۶۶۰ مگاوات و ظرفیت واحدهای دیزلی به حدود ۴۳۹ مگاوات رسیده است. براین اساس، هماکنون ایران به لحاظ ظرفیت منصوبه برق رتبه نخست منطقه و جایگاه چهاردهم را در جهان دارد.
در جداول زیر تعدادی از نیروگاه های در حال بهره برداری آمده است:
نظر شما