رحلت آیت‌الله العظمی شاهرودی، فقیه و امید آینده جهان اسلام ضایعه بزرگی است

آیت‌الله رشاد به مناسبت رحلت آیت‌الله العظمی شاهرودی، گفت: رحلت آیت‌الله شاهرودی فقیه و امید آینده جهان اسلام ضایعه بزرگی است، ایشان در عرصه علوم دینی، هنگام انقلاب، دوران دفاع مقدس، حمایت و هدایت سپاه بدر و ریاست قوه قضائیه منشا خدمات فراوانی بودند.

به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، آیت‌الله علی‌اکبر رشاد امروز سه شنبه (۴ دی ماه) پیش از آغاز درس خارج فقه که در حوزه علمیه امام رضا(ع) برگزار شد، با تبریک ولادت حضرت عیسی(ع) و تسلیت به مناسبت درگذشت آیت‌الله شاهرودی، گفت: حضرت عیسی(ع) از پیامبران اولوالعظم و صاحب شریعت بودند هرچند با از بین رفتن انجیل ایشان پیروان ایشان به ظاهر معتقد هستند که فقه بازمانده از شریعت حضرت موسی(ع) را پیروی می‌کنند.

رییس شورای سیاستگذاری حوزه‌های علمیه به مناسبت رحلت آیت‌الله سید محمود هاشمی شاهرودی، عنوان کرد: این عالم اصولی، نواندیش، نوگرا، متفکر، فقیه، اصولی از شاگردان شهید صدر بودند، ایشان جزو فقهایی بودند که امید آینده جهان اسلام قلمداد می‌شدند و فردی سرشار از استعداد، تلاش و کوشش، برخوردار از حافظه قوی، ذهنی منسجم، زبانی بلیغ و قلمی رسا بودند که در بین معاصران کمتر نظیر ایشان را سراغ داریم.

 

آیت‌الله رشاد افزود: آیت‌الله العظمی هاشمی شاهرودی با اینکه در زمره نسل دوم شاگردان شهید صدر محسوب می‌شد اما تقریرات اصول شهید صدر به قلم ایشان نوشته شد که مورد توجه قرار گرفت.

رئیس شورای سیاستگذاری حوزه‌های علمیه با بیان اینکه افراد و فضلای با استعداد زیادی پیرامون شهید صدر گرد آمده بودند که مرحوم آیت‌الله شاهرودی جزو برجستگان این گروه بودند، اظهار کرد: آیت‌الله شاهرودی افکار شهید صدر را دریافته در فقه و اصول مبین و مروج نظرات ایشان بودند.

 

تولیت مدرسه علمیه امام رضا(ع) با بیان اینکه شهید صدر نقطه عطف تاریخ اصول هستند که در این زمینه بین معاصران بیشترین نوآوری را داشتند و کمتر کسی در زمینه اصول به اندازه شهید صدر نوآوری داشته است، ابراز کرد: شهید صدر در حوزه مسائل فکری شخصیت کم نظیری است که به روز اندیشه کرده و به آراء و مسائل روز آگاه بودند؛ ایشان با جریان فکری روزگار خود مواجه می‌کردند به همین دلیل رفتار و فکرشان اثرگذار بود.

وی با بیان اینکه شهید صدر درباره اصول نوآوری‌های چشمگیری داشتند، گفت: اگرچه فقه ایشان چندان مطرح نشده اما در مسائل فقهی و فروع هم نظریات نو دارند، فراتر از این در مسائل اجتماعی اسلام و فقه نظام نظیر نظریه‌های ارزشمندی داشتند، در حوزه اقتصاد پس از گذشت 50 سال همچنان سخنان او بین اقتصاددانان مسلمان مطرح است.

 

آیت‌الله رشاد با بیان اینکه هر چند ایشان فیلسوف مصطلح نبودند اما کتاب فلسفله او نشان‌دهنده استعداد فلسفی فوق العاده ایشان است. اظهار کرد: مرحوم آیت‌الله شاهروردی آراء و نظرات استاد خود شهید صدر را دقیق دریافت کرده بودند، با اینکه درس آیت‌الله خویی و امام راحل را درک کرده بودند اما در کنار این دو بزرگ بیشتر از شهید صدر بهره مند شده بودند.

رئیس شورای سیاستگذاری حوزه‌های علمیه با بیان اینکه رحلت آیت‌الله العظمی شاهرودی ضایعه بزرگی است، تصریح کرد: ایشان در سنین نسبتا کم در قیاس با دیگر مراجع منشا خدمات زیادی بودند؛ دوران جنگ در جبهه حضور داشتند درباره مجلس اعلی عراق و با حمایت و پشتیبانی سپاه بدر در صف جبهه حضور داشتند، ایشان از نزدیک با مسائل جنگ درگیر بودند و سپاه بدر را هدایت می کردند.

 

وی با بیان اینکه آیت‌الله العظمی شاهرودی در مسائل انقلاب نقش آفرین بودند، عنوان کرد: دوره قوه قضائیه ایشان را می‌توان دوره موفقی ارزیابی کرد، مرکز دائرالمعارف ایشان که به امر رهبر معظم انقلاب تاسیس شد منشاء خدمات زیادی بود که کارهای جدیدی انجام دادند.

آیت‌الله رشاد افزود: ایشان در حوزه های علمی و تحقیقی آثاری را تولید کردند که از جمله آنها فرهنگ فقه و دائرالمعارف فقه است که تا کنون 37 جلد آن منتشر شده است، فقه الجواهر، مجله عربی و فارسی فقه عربی که مسائل فقهی اهل بیت(ع) در آن مطرح می شود از دیگر آثار ایشان است.

 

تولیت مدرسه علمیه امام رضا(ع) ادامه داد: ایشان برخی آثار شهید صدر از جمله حلقات را که از کتب درسی اصولی است بازسازی می‌کنند و ساختار جدیدی به اصول می‌دهند که زنده و پویا بود. اما به دلیل اینکه اذهان طلاب به این ساختار نامانوس بود درس خارج فقه خود را بر مبنای کفایه تبیین می‌کردند. ایشان هم برای اصول هم برای فقه ساختار جدیدی را پیشنهاد دادند که موجود است، آیت الله هاشمی شاهرودی در تکمیل پیشنهاد استاد خود ساختاری جدیدی برای فقه ارائه دادند.

 

 

کد خبر 750836

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha