وعده  کاهش قیمت ها محقق می شود؟/صنف لوازم خانگی: منتظر کاهش قیمت ها نباشید

مردم انتظار دارند که با وجود این اقدامات و کاهش نرخ ارز شاهد کاهش قیمت ها باشند اما دست اندرکاران صنعت لوازم خانگی معتقدند بهای کالای نهایی این صنعت بر اساس نرخ ها در بازار ثانویه ارز تنظیم می شود و نباید انتظار کاهش قیمت را داشت.

 

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، از آغاز سال جاری شاهد افزایش قیمت بسیاری از کالاها در حوزه های مختلف بودیم. یکی از این بخش ها لوازم خانگی بود که در سال جاری 2 بار رشد فزاینده ای داشت. قیمت لوازم خانگی در مرحله اول در اردیبهشت ماه قیمت‌ها تا حدود ۱۰ درصد افزایش یافت.

 

در آن زمان بنا به گفته «محمد طحان پور»، رئیس اتحادیه فروشندگان لوزام خانگی «کارخانجات از بهمن‌ماه سال گذشته خواستار افزایش قیمت بودند که با مخالفت سازمان حمایت مواجه شدند و مقرر شد با دستور معاون اول رئیس جمهوری تا پایان فروردین 97 هیچ یک از تولیدکنندگان مجوز افزایش قیمت را نداشته‌ باشند. با توجه به افزایش حقوق و دستمزد کارگران و مشکلاتی که برای تأمین مواد اولیه و نرخ ارز وجود دارد تولیدکنندگان خواستار افزایش نرخ‌ها شده‌‌اند و این افزایش از اول اردیبهشت اعمال شده است.»

 

پس از موج اول گرانی های لوازم خانگی در شهریور ماه نیز شاهد افزایش ۳۵ تا ۴۰ درصدی قیمت لوازم خانگی تولید داخل بودیم. فروشندگان لوزام خانگی با بیان اینکه کارخانجات تولید داخل تا چند ماه قبل اجناس خود را با ۱۰ درصد تخفیف نیز ارائه می‌کردند، مدعی بودند که تولیدکنندگان محصولات خود را با قیمت مصرف کننده به واحدهای فروش عرضه می‌کنند و بازار را با مشکل مواجه کرده‌اند.

 

 بنا به گفته «حمید رضا غزنوی»، سخنگوی انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی در همان تاریخ به ایسنا «لوازم خانگی تولید داخل تا ۳۵ درصد افزایش قیمت داشته که ۹ درصد آن مربوط به ارزش افزوده بود که قبلا توسط تولیدکننده پرداخت می‌شد. سه درصد مربوط به هزینه حمل و نقل است و ۱۰ درصد نیز سود عامل فروش لحاظ شده است.»

 

پس از آن رییس اتحادیه لوازم خانگی خبر از کاهش قیمت لوازم خانگی از مهرماه را داه بود که اتفاق نیفتاد و بعد اعلام کرد که از 24 آذر این امر انجام می شود. در ادامه برای کنترل بازار و حرکت آن به سمت کاهش قیمت ها مدیر‌کل بازرسی ویژه سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان از برخورد با افزایش غیرمنطقی قیمت لوازم خانگی در بازار خبر داده بود.

 

«محمدحسین موحدنژاد» درباره کنترل و نظارت بر وضعیت بازار لوازم خانگی در هشت ماهه امسال گفته بود: «سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان حسب وظایف ذاتی و قانونی و در راستای کنترل و ثبات قیمت‌ها، عرضه مناسب و به موقع کالاها و خدمات و نیز ایجاد آرامش در سطح بازار و به منظور آرام‌سازی فضای بازار، اجرای مستمر نظارت و بازرسی بر بازار لوازم خانگی را در مهم‌ترین اولویت کاری بازرسان سازمان‌های صنعت، معدن و تجارت سراسر کشور قرار داده است.»

 

وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در در نشست مشترک با تولید کنندگان و تشکل های صنفی حوزه لوازم خانگی در حسن ختام خبر خوشی را به خریداران لوازم خانگی داد و اعلام کرد: «در توافق با تولیدکنندگان لوازم خانگی، قیمت‌ها حداقل ۱۰ درصد کاهش دارد. هماهنگی های خوبی انجام شده است و امیدوارم با کاهش قیمت ها شاهد رونق در بازار باشیم.»

 

مردم انتظار دارند که با وجود این اقدامات و کاهش نرخ ارز شاهد کاهش قیمت ها باشند اما دست اندرکاران صنعت لوازم خانگی معتقدند بهای کالای نهایی این صنعت بر اساس نرخ ها در بازار ثانویه ارز و سامانه نیما تنظیم می شود و نباید انتظار کاهش قیمت در این ایام داشت.

 

تولیدکنندگان لوازم خانگی معتقدند طی یکی 2 ماه گذشته قیمت ارز در بازار ثانویه با افزایش همراه بوده است و اگر همین موضوع را شاخص در نظر بگیریم، قیمت لوازم خانگی باید سیر صعودی داشته باشد.

 

«محمدرضا دیانی»، رییس هیات مدیره انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی کشور در این باره به ایرنا گفته است: «در مقوله نرخ ارز نیازمند تفکیک کالاها از یکدیگر هستیم. برخی کالاها و اقلام از ارز 4200 تومانی استفاده کرده اند، اما جایی که باید دولت نظارت بیشتری داشته باشد، کم توجهی می شود.»

 

وی تاکید کرد: «دولت باید سختگیرانه و موشکافانه درخصوص واردات این کالاها نظارت کند که ارز تخصیص داده شده کجا مصرف شده و آیا ارزش هایی که اظهار می شود واقعی است یا خیر؟»

 

رییس هیات مدیره انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی کشور احتمال داد دستکم 30 تا 40 درصد از این ارز صرف اموری بجز واردات آن کالاها یا مواد اولیه خاص شده یا با قیمت های بالاتری عرضه شده است.

 

دیانی به طور نمونه به برخی تولیدکنندگان مواد اولیه شوینده ها اشاره کرد که خوراک خود را از پالایشگاه ها با ارز 4200 تومانی می گیرند و تنها نیمی از آن را در بازار عرضه می کنند، اما بقیه کالاهایشان را با نرخ نیمایی صادر می کنند.

وی افزود: «سوء استفاده ها در کالاهای گروه غذا و دارو بیشتر است و در این زمینه نیازمند نظارت و کنترل از سوی دولت تا رسیدن کالا به دست مصرف کننده نهایی هستیم.»

 

این مقام صنفی به لوازم خانگی اشاره کرد و گفت: «این دسته از کالاها ارز نیمایی می گیرند، اما تخصیص ارز در سامانه نیما در 2 ماه گذشته محدود شده است. همچنین نرخ ارز از 7600 تومان در این سامانه در 2 ماه گذشته، اکنون به 8500 تومان رسیده و در این شرایط باید قیمت لوازم خانگی افزایش می یافت، نه کاهش.»

 

دیانی بیان داشت: «اکنون رکود بر بازار لوازم خانگی حاکم است و مردم خرید نمی کنند؛ این در حالی است که توقف فروش به دلیل افزایش هزینه های سربار، موجب بالا رفتن مجدد قیمت ها می شود. تولیدکنندگان لوازم خانگی در سال 97 با کاهش 30 تا 60 درصدی تولید مواجه شده و قیمت تمام شده آنها بالا رفته است.»

 

رییس هیات مدیره انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی کشور یادآور شد: «بسیاری از تولیدکنندگان در ماه های گذشته از اعتباری که نزد خارجی ها داشتند، استفاده کرده و به صورت «حساب باز» اقدام به واردات کالا کرده اند، اما امروز که تعهداتشان سر رسید شده مجبور به پرداخت آن با ارز نیمایی یا آزادند.»

 

وی اضافه کرد: «همچنین در ماه های گذشته از گشایش اعتبارهای اسنادی کوتاه مدت(ال. سی یوزانس) استفاده کرده و با ارز 3800 تومانی جنس وارد کرده اند، اما امروز و با سر رسید شدن آنها مجبورند با ارز نیمایی و 2.5 برابر پرداخت کنند. همه این موارد سبب می شود حتی وقتی کاهش نرخ ارز را شاهدیم، تولیدکنندگان در برابر ارزان کردن کالاهای خود مقاومت می کنند.»

 

وی افزود: «دسته سوم، کالاهایی هستند که با ارز آزاد وارد کشور می شوند و در شرایط فعلی که افت نرخ ارز را شاهدیم، باید نرخشان کاهش یابند. اکنون با یک معادله چند وجهی مواجه ایم و در حالی که عده ای از رانت های ارزی استفاده می کنند، عده ای دیگر مظلوم واقع شده و ضرر می دهند.»

 

 یادآور می شود: بر پایه سیاست های جدید ارزی دولت که از نیمه مرداد ماه امسال اجرایی شد، تخصیص ارز به همه اقلام وارداتی بجز کالاهای اساسی و ضروری از بازار ثانویه ارز (نیما) انجام می شود که لوازم خانگی نیز در این گروه قرار می گیرد./

 

کد خبر 750870

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha