افزایش بهره وری و کاهش هزینه ها با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی

رییس کمیته بودجه شورا گفت: مشارکت با بخش خصوصی تنها به دلیل توان مالی بخش خصوصی نیست، بلکه ما به عنوان شورای شهر در کنار توان مالی به دنبال بهره مندی شهر از توان مدیریتی و دانش بخش خصوصی هستیم.

به گزارش خبرگزاری شبستان، استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و سرمایه گذاری در قالب پروژه های مشارکتی همواره به عنوان یکی از منابع درآمد های مهم و پایدار برای شهر معرفی شده است اما در طول سالیان گذشته دستیابی به این منابع با مشکلات و مصائبی همراه بوده است.

 

در سال 97 برای اولین بار درآمد 1800 میلیارد تومانی در قالب پروژه های مشارکتی در شهرداری تهران حاصل شد که البته پیش بینی اعتبار در این زمینه در سال 97 بالغ بر 3 هزار میلیارد تومان بوده است. به یقین ادامه این روند و افزایش درآمد های شهرداری تهران در قالب پروژه های مشارکتی می تواند جایگزین بسیار مناسب برای منابع درآمدی شهرداری ها باشد. به همین بهانه با مجید فراهانی رییس کمیته بودجه شورای اسلامی شهر تهران به گفت و گو نشستیم.

 

«مجید فراهانی» در ابتدا و در پاسخ به این سوال که در بودجه سال 98 چه میزان درآمد در قالب پروژه های مشارکتی پیش بینی شده چه تمهیداتی در راستای جلب سرمایه گذاری مشارکتی اندیشیده شده است گفت: در سال 97  سه هزار میلیارد تومان سقف مجموع ارزش آورده مجاز شهرداری در پروژه های مشارکتی پیش بینی شد  که قراردادهای آن توسط سازمان سرمایه گذاری و مشارکتهای مردمی شهرداری منعقد می شود و البته مازاد برآن نیز با مجوز مجدد شورای شهر قابل انجام است. البته  محدودیتی از این لحاظ وجود ندارد.

 

رییس کمیته بودجه شورای شهر تهران افزود: ارزش قراردادهای مشارکتی منعقد شده در سال جاری را بالغ بر 1800 میلیارد تومان عنوان کرد که در نتیجه رویکردها و سیاست های مدیریت شهری جدید حاصل شده است.

 

فراهانی گفت: در سال 98 نیز این موضوع در کنار دیگر مواردی که برای تسهیل مشارکت با بخش خصوصی تعبیه خواهد شد در بودجه درج میگردد و امیدواریم اجرای این سیاست ها سال 98 را به سال رونق مشارکت عمومی-خصوصی تبدیل کند.

 

فراهانی خاطر نشان کرد: شورای شهر برای تسهیل تسریع و افزایش سهم مشارکت عمومی- خصوصی در سال آینده موضوع بسترسازی قانونی برای مدل های PPP را در قالب تصویب نظام جامع مشارکت با بخش خصوصی و همچنین هدایت مدیریت شهری به شناسایی و معرفی فرصت های سرمایه گذاری به صورت جدی پیگیری می کند.

 

سالها می شود صحبت از استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی می شود به ویژه در بخش مترو و پروژه های عمرانی اما هنوز این مهم آنچنان که باید محقق نشده است. موانع این امر در شهرداری تهران چیست؟

 

فراهانی در پاسخ به این سوال نیز گفت: مهمترین عامل عدم تحقق موثر استفاده از مدل های مشارکت و سرمایه گذاری بخش خصوصی در پروژه های زیرساختی شهر تهران از جمله مترو فارغ از شرایط اقتصادی کلی کشور ضعف زیرساختهای قانونی و حقوقی در فرآیند انتخاب سرمایه گذار تا ارائه انواع تضامین بوده است.

 

وی اظهار داشت: البته نباید از فرهنگ غالب در بدنه مدیریت شهرداری که مدیریت هزینه و تلاش برای توسعه از مسیر بودجه شهرداری است غافل بود.

 

این عضو شورای شهر افزود: همچنین به این نکته باید توجه داشت که مشارکت با بخش خصوصی تنها به دلیل توان مالی بخش خصوصی نیست و اصولا مشارکت یک شیوه تامین مالی محسوب نمی شود، بلکه ما به عنوان شورای شهر در کنار توان مالی به دنبال بهره مندی شهر از توان مدیریتی و دانش بخش خصوصی هستیم که در مجموع موجب افزایش بهره وری و کاهش هزینه ها خواهد شد که از ابر مسائل مدیریت شهر تهران است.

 

مدل استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی در شهرداری تهران را توضیح دهید امروز می بینیم پروژه هایی نظیر هزار و یک شهر با اینکه سطح وسعت بزرگی هم دارند اما مشکلات زیادی هم داشته اند چرا مدلی اجرا نمی شود که هم مدیریت شهری هم شهروندان و هم سرمایه گذاران منتفع شوتد بدون آنکه شهر آسیب ببیند؟

 

رییس کمیته بودجه شورای اسلامی شهر تهران در پاسخ به این سوال نیز گفت: دو مدل عمده در مشارکت با بخش خصوصی مد نظر است ، اول مدل سنتی مشارکت مدنی که عمده پروژه های مشارکتی قبلی شهرداری را شامل می شود و شهرداری زمین یا عوارض و یا هر دو را به عنوان آورده به مشارکت می گذارد و دوم مشارکت عمومی-خصوصی که مدلهای متنوعی دارد و امکان استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی را در ایجاد و توسعه زیرساختها و تسهیلات شهری می دهد که ثمره آن برای شهرداری می تواند، کاهش هزینه های جاری، تنظیم تخصیصهای بودجه سالیانه، ایجاد منابع درآمدی، ارتقا کیفیت خدمات و یا ترکیبی از اینها باشد.

 

فراهانی ادامه داد:  آنچه برخی پروژه های بزرگ مشارکتی را با مشکل مواجه نموده لزوما مدل آنها نیست و مسائل مختلفی از جمله وجود معارضین در عرصه ، موارد حقوقی و ... را شامل می شود که باید با به روزآوری و تدوین فرآیندهای جدید و افزایش دقت در مرحله عقد قرارداد از آنها پیشگیری نمود.

 

به نقل از معاونت ارتباطات و بین الملل شورای اسلامی شهر تهران ، فراهانی در خاتمه یاد آور شد: باید زمینه هر چه بیشتر استفاده از ظرفغیت بخش خصوصی در مدیریت شهری فراهم شود تا از این طریق بتوان به کاهش هزینه های موجود امید بست و بتوان شهر را با مدیریت بهینه اداره کرد.

 

کد خبر 751263

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha