به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، مسجد دانشگاه تهران از نخستین مساجد با طراحی مدرن در شهر تهران است که به وسیله عبدالعزیز فرمانفرماییان طراحی و در تاریخ ۲۲ مهر ۱۳۴۵ با حضور ایوب خان، رئیسجمهور پاکستان، افتتاح شد. این مسجد بعد از انقلاب اسلامی ایران محلی برای سخنرانی برخی چهرههای سرشناس از جمله آیت الله سید علی خامنه ای، شهید مرتضی مطهری، محسن قرائتی بودهاست. از جمله برنامههای شناخته شده ای که در این مسجد برگزار میشود، پایه گذاری مراسم اعتکاف ایام ماه رجب است که همه ساله با استقبال گسترده جوانان برگزار می شود.
معماری بنای مسجد دانشگاه تهران ترکیبی از معماری سنتی ایرانی و معماری مدرن است و مسجد دانشگاه تهران دارای وسعتی بالغ ۱۸۰۰ مترمربع است که ۹۰۰ مترمربع به شبستان و ۹۰۰ مترمربع نیز به صحن مسجد اختصاص یافتهاست. زیرسازی بنا از سنگ داغون اصفهان و بتن مسلح و دارای گنبدی به شکل عدسی است که پایههای آن را ستونهای مورب از بدنه اصلی ساختمان جدا کردهاست.
ستونها و فلکه دور گنبد و شبکههای طبقه اول از کاشی معرق و توسط استادان کاشیساز اصفهانی تراشیده و نصب شدهاست. کتیبههای شبستان نیز به همین شیوه از زمینه یک رنگ ساخته شدهاست. در کاشی کاری مسجد آیاتی از قرآن مجید به کار رفتهاست. این مسجد دارای دو مناره، هر یک به ارتفاع ۲۸/۴۰ متر است که تمامی با سنگ تراورتن پوشیده شده و عبارت «الملکلله» روی آنها نقش بسته است. در طراحی بنا بر اصالت هنری کاشی کاری عهد سلجوقیان که توسط هنرمندان و معماران ایرانی به وجود آمد و در زمان صفویه کامل شد تأکید شده است.
از رویدادهای مهم در تاریخ این مسجد میتوان به تحصن روحانیون در تاریخ ۸بهمن ۵۷ در اعتراض به بسته شدن فرودگاه جهت ورود آیت الله خمینی(ره) به ایران در آخرین روزهای حیات حکومت پهلوی و همچنین حضور دانشجویان در آن اشاره کرد.
با توجه به اثرگذاری مسجد دانشگاه تهران در پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان یکی از بزرگترین مساجد دانشگاهی گفت و گویی را با مدیر این مسجد در رابطه با برنامه ها و فعالیت های این مسجد ترتیب دادیم که در ادامه می خوانید:
-حاج آقای نیکزاد مسجد دانشگاه تهران به عنوان یکی از مساجد بزرگ دانشگاهی کشور محسوب می شود، درباره دلایل اهمیت جایگاه این مسجد برایمان توضیح دهید؟
همان گونه که اشاره فرمودید، مسجد دانشگاه تهران یکی از مساجد بزرگ دانشگاهی کشور است، این مسجد قبل از پیروزی انقلاب اسلامی نقش مهمی در شکل گیری انقلاب داشته است و به طور خاص در روزهای قبل از ورود امام خمینی(ره) به کشور در تحصن علمای مطرح کشور نقش بسیار مهمی داشته است. به گونه ای که بعد از تحصن هشتم بهمن 57، رژیم پهلوی تصمیم گرفت باند فرودگاه را بر روی امام خمینی(ره) بگشاید.
مسئولین و شخصیت هایی همچون شهید بهشتی، مطهری و مقام معظم رهبری نیز در این مسجد جلسات اخلاقی برگزار می کردند.علاوه بر آن در وقایع18 تیرماه 78 و نیز حماسه نهم دی ۸۸ این مسجد نقش بسیار مهمی در آرام کردن آن واقعه داشته است، به همین جهت امسال در نهمین سالگرد حماسه نهم دی به مدت سه روز ویژه برنامه سخنرانی با حضور شخصیت ها و کارشناسان سیاسی در راستای بصیرت افزایی دانشجویان برگزار شد.
معتقدم امروز و بعد از چهل سال بعد از پیروزی انقلاب مسجد دانشگاه تهران همانند دوران پیروزی انقلاب باید مسجد به روزی باشد و حرفی برای گفتن برای قشر جوان و تحصیل کرده کشور داشته باشد و نیز بتواند پاسخگوی سوالات آنها باشد، همچنان که تمام دست اندرکاران این مسجد تحت نظر نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه تهران اداره می شود،سعی شان در راستای ارتقای دینی و معرفتی دانشجویان است.
-مسجد دانشگاه تهران در طول سال برای رونق حضور دانشجویان و استادان در مسجد چه برنامه های را برگزار می کند؟
برنامه سخنرانی،کرسی های تلاوت قرآن و پاسخ به شبهات دینی جوان برای دانشجویان و استادان از جمله برنامه های دائمی این مسجد است، روزهای شنبه جلسات تفسیر قرآن با حضور حجت الاسلام قرائتی، دوشنبه، جلسه اخلاقی با حضور مسئول نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه، روزهای سه شنبه شرح صحیفه سجادیه با حضور حجت الاسلام کاظم صدیقی و روزهای چهارشنبه هر هفته هم بیان احکام با حضور حجت الاسلام فلاح زاده در این مسجد برگزار می شود.
ضمن اینکه در مناسبت های مذهبی و ملی همچون ایام محرم، فاطمیه، دهه فجر انقلاب اسلامی و نهم دی برنامه های ویژه در مسجد دانشگاه با حضور مسئولان و شخصیت های کشوری برگزار می شود.
- اشاره فرمودید که مسجد دانشگاه تهران یکی اثرگذار در شکل گیری انقلاب اسلامی بوده است، در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی چه برنامه هایی برای معرفی دستاوردهای انقلاب به نسلی که انقلاب را ندیده است، در نظر گرفته اید؟
با توجه به جایگاه اثربخش مسجد دانشگاه تهران در پیروزی انقلاب اسلامی و به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی از نهم دی تا 22 بهمن ویژه برنامه های در مسجد دانشگاه برگزار می شود تا دستاوردهای فرهنگی، هنری و سیاسی برای نسل جوان تبیین و معرفی شود.
از طرفی با برپایی نمایشگاه عکس و کتاب با موضوع انقلاب در تلاش هستیم که دستاوردهای 40 ساله انقلاب به معرض نمایش گذاشته شود. دعوت از مسئولین و شخصیت های کشوری که در شکل گیری انقلاب فعالیت داشتند، برای بیان دستاوردهای انقلاب و نیز پاسخگویی به سوالات جوانان از جمله برنامه های در نظر گرفته شده برای چهل سالگی انقلاب است.
-در رابطه با فعالیت های قرآنی مسجد هم برایمان توضیح دهید؟
از جمله پایگاههای مهمی که آموزش قرآن کریم در آن باید مورد توجه قرار گیرد، خانه های خدا هستند، بر همین اساس مسجد دانشگاه تهران در کنار برپایی کرسی های تلاوت قرآن با حضور قاریان بین المللی، موضوع آموزش قرآن کریم با حضور اساتید قرآنی برای خواهران و برادران دانشجو را مورد توجه قرار داده است، به طوری که تنها به بحث آموزش قرآن در رشته های تجوید، صوت و قرائت قرآن اکتفا نشده است، بلکه به بحث حفظ، تفسیر و تدبر قرآن کریم هم پرداخته شده و جلسات تفسیر قرآن حجت الاسلام قرائتی سالیان سال است که در مسجد دانشگاه به صورت مستمر برگزار می شود.
-علاوه بر برنامه هایی که در طول هفته برگزار می شود، در ایام و مناسبت های مذهبی و ملی هم برنامه هایی برای دانشجویان این دانشگاه برگزار می شود؟
در مناسبت های مذهبی همچون محرم، صفر، رمضان و ایام فاطمیه برنامه های ویژه ای در مسجد دانشگاه تهران برگزار می شود، به عنوان مثال در ایام فاطمیه اول ۹۷بنا است،حجج اسلام علیرضا پناهیان و قاسمیان از 28 دی ماه به مدت سه روز در این مسجد به ایراد سخن بپردازند.
مراسم اعتکاف رجبیه که شکل گیری آن در کشور از مسجد دانشگاه تهران آغاز شد و در حال حاضر در مساجد کشور رونق یافته است، همه ساله با حضور گسترده جوانان دانشجو و اساتید برگزار می شود و خوشبختانه سال به سال به شکوه و گستردگی این مراسم افزوده می شود و علیرغم کمبود فضا شاهد استقبال جوانان دانشجو هستیم.
-باتوجه به استقبال گسترده دانشجویان و اساتید از نمازهای جماعت این مسجد و برنامه های مناسبتی مسجد دانشگاه تهران موضوعی که همواره مورد انتقاد است، قدیمی شدن سیستم های صوتی و تصویری این مسجد است، تدابیر اندیشیده شده در این زمینه چیست؟
در وهله اول تمام تلاش ما در مسجد دانشگاه تهران تقویت حضور جوانان در نماز جماعت تقویت است، به فضل الهی نمازهای جماعت این مسجد یکی از باشکوه ترین نماز های جماعت است،بعد از اقامه نماز جماعت سعی ما در این راستا است که از سخنرانان و شخصیت های برجسته کشوری در مسجد استفاده کنیم تا با ارایه محتواهای قوی، جلسات مسجد برای جوانان مفید واقع شود. در بسیاری از مواقع شاهد هستیم که برنامه های سخنرانی مسجد به صورت زنده از صدا و سیما نیز پخش شده است.
اما در چندسال اخیر به دلیل قدیمی شدن سیستم های صوت و تصویر مسجد در اجرای برنامه ها و پخش زنده دچار مشکلاتی هستیم که متاسفانه علیرغم پیگیری ها، بودجه و اعتباری از سوی دانشگاه برای تعویض سیستم های اختصاص نیافته است. علاوه بر آن سیستم های گرمایشی و سرمایشی مسجد نیازمند تعویض هستند.
-اشاره داشتید که ردیف و بودجه برای تجهیز سیستم های گرمایشی و سرمایشی و سیستم های صوتی و تصویری مسجد ندارید، خیرین در این زمینه حمایت های از مسجد داشته اند؟
با توجه به استقبال گسترده دانشجویان و اقشار مردم از برنامه های مسجد سال گذشته توانستیم با مشارکت خیرین و بانیان فرش های فرسوده مسجد را تعویض و فرشهای نو برای مسجد خریداری کنیم، امیدوارم در دیگر بخش های مسجد بانیان و خیرینی از مسجد حمایت کنند، زیرا متاسفانه هیچ گونه ردیف و بودجه ای از سوی دانشگاه برای حمایت و نوسازی مسجد صورت نمی گیرد و ما ناچار به یاری خیرین هستیم.
مسجد دانشگاه تهران با جایگاه ارزشمندی که در پیروزی انقلاب اسلامی داشته است و با توجه به قدمت و بنای فاخر آن و نیز فعالیت های گسترده نیز به حمایت های جدی دارد که رونق آن بیش از گذشته شود.
نظر شما