خبرگزاری شبستان،گروه بین الملل: در طول سال گذشته،افزایش قابل توجهی در حمله به آزادی بیان و حقوق بشر در پاکستان صورت گرفت.
«موذیانه» ، «ظالمانه» و «اورولین» فقط برخی از واژه هایی هستند که روزنامه نگاران و مدافعان حقوق بشر پاکستانی برای توصیف سانسور و افزایش دامنۀ مخالفت ها علیه رسانه های این کشور در سال گذشته میلادی،مورد استفاده قرار داده اند.
گرچه دولت های قبلی پاکستان نیز بر جامعه مدنی و رسانه ها فشار وارد می آوردند اما بسیاری از پاکستانی هایی که در این زمینه کار می کنند معتقدند که در سال 2018 سرکوب مستقیم و غیرمستقیم به طور قابل توجهی افزایش یافت.
حمله به رسانه
سال 2018 میلادی رو به اتمام است اما حوادث زیادی در این سال اتفاق افتاد که تحکیم کننده مفهوم وخامت وضعیت حقوق بشر و آزادی بیان در این کشور است.
در روز 8 دسامبر، پلیس پاکستان پرونده ای را علیه ده ها نفر از افرادی تشکیل داد که در تظاهرات ترتیب داده شده از سوی «جنبش تحافظ پشتون» شرکت کرده بودند،تشکیل داد.
«جنبش تحافظ پشتون» حامی حقوق پشتون ها در پاکستان است.
در میان این افراد دو روزنامه نگار دو روزنامه نگار به نام های « Sailaab Mehsud» و « Zafar Wazir» حضور داشتند.
روز 14 دسامبر، اداره نظارت بر رسانه های پاکستان در نامه ای به رسانه ها از همه آنها خواست تا از پرداختن به موضوعاتی مانند خشونت، آدم ربایی، سوء استفاده جنسی و تروریسم،خودداری کنند.
این نامه پس از یک مورد مشابه پیش از انتخابات پارلمانی ماه ژوئیه صادر شد که در آن از همه رسانه ها خواسته شده بود از انتشار محتواهای محرمانه و مخرب علیه قوه قضائیه و ارتش امتناع کنند.
این نامه ها برای ایجاد یک تصویر مثبت از کشور و از بین بردن تصورات منفی از پاکستان در سطح جهانی به رسانه ها داده شد که بسیاری آن را نوعی فشار بر رسانه ها تلقی کردند.
سپس در روز 15 دسامبر، «گروه جانگ» که اتحادیه اصلی رسانه در پاکستان است صدها نفر از کارمندان را به طور گسترده اخراج کرد و تعدادی از دفاتر آن بسته شد.
در طول سال گذشته میلادی تعدادی از سازمان های رسانه ای مجبور به کاهش فعالیت یا تعطیلی به خاطر محدودیت های مالی شدند. روزنامه نگاران معتقدند که این شگردی برای کنترل رسانه ها و تحمیل گزارش های «دوستانه» نسبت به مقامات به آنهاست.
آنها همچنین می گویند که مطبوعات برای چاپ نشدن روزنامه های خاض تحت فشار قرار گرفته اند.
رسانه ها همچنین برای اخراج کارمندانی که منتقد سیاست های دولت پاکستان بوده اند،تحت فشار قرار گرفته اند.
تعدادی زیادی از آنها به دلیل درخواست برای شفافیت انتخابات ماه جولای و همچنین انتقاد آشکار از زندانی کردن «نواز شریف» نخست وزیر سابق پاکستان و دخترش از کار اخراج شدند.
روزنانه نگاران همچنین از افزایش فشار و سانسور در اتاق های خبر پاکستان شکایت دارند.
فشار بر جامعه مدنی
علاوه بر افزایش سرکوب علیه رسانه ها،مقامات پاکستانی سخت تلاش می کنند تا جامعه مدنی را سرکوب کرده و روایت خود از حقوق بشر را پس از انتخابات ماه جولای بر جامعه تحمیل کنند.
در سال 2018 میلادی ،مقامات فشار بر مدافعان حقوق بشر و فعالان حقوق بشر را که به طور صلح طلبانه از حق آزادی بیان خود استفاده می کردند، افزایش دادند.
مدافعان حقوق بشر با دستگیری های گسترده، ناپدید شدن، اتهام خیانت و تهدیدات خشونت آمیز از گروه های تندرو مواجه شدند.
اخیرا، «فواد چادری»،وزیر اطلات پاکستان اذعان کرد که مقامات پاکستانیقصد کنترل رسانه های اجتماعی را دارند.
در طی چند ماه گذشته تعدادی از مدافعان و فعالان حقوق بشر ایمیل هایی از توییتر دریافت کرده اند که توییت های آنها قوانین کشور را نقض می کند و به همین دلیل برخی از صفحات آنها بسته شده است.
بسیاری از فعالان حقوق بشر هم دستگیر و یا مجبور به ترک پاکستان شده اند.
آنها در حقیقت قربانی محدودیت آزادی بیان و فعالیت های حقوق بشری در پاکستان هستند.
واضح است که مقامات پاکستانی در سال 2018 نه تنها به تعهدات قانونی و بین المللی خود برای تامین حقوق بشر و آزادی بیان عمل نکردند، بلکه فعالانه برای ارعاب و سانسور در جامعه مدنی فعالیت کردند.
متاسفانه هیچ نشانه ای از متفاوت بودن وضعیت رسانه ها و حقوق بشر در پاکستان در سال 2019 میلادی وجود ندارد،در حالی که هیچ اقدامی هم علیه دولت پاکستان در این زمینه انجام نشده است.
نظر شما