به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، هند و چین در سال های اخیر با رشد اقتصادی خود جهان را متاثر کرده اند و پيشبيني ميشود حجم واردات انرژي اين دو كشور در سال 2030 از حجم واردات ژاپن و آمريكا بيشتر می شود. هند در ادامه این مسیر و برای تامین نیازهای اقتصادی خود برنامه ریزی هایی برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی با سایر کشورها انجام شده است و ایران به عنوان یکی از مهمترین طرف های اقتصادی این کشور در راس برنامه ریزی ها قرار دارد تا جایی که با وجود اعمال تحریم های یک جانبه از سوی آمریکا اما همچنان هند واردات نفتی خود از ایران را ادامه می دهد.
«ایندیا اکسپرس» اعلام کرده که واردات نفت هند از ایران در سال جاری مالی دهلی نو هر ماه بجز آوریل که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۵.۴ درصد کاهش پیدا کرد، روند افزایشی داشته است اما از سویی دیگر نیز واردات نفت هند از ایران در ماه گذشته میلادی یعنی نوامبر برای اولین بار از زمان اعمال تحریم های آمریکا بر روی نفت خام ایران با کاهش روبرو شد و در مقایسه با مدت مشابه سال قبل هم ۱۱.۴ درصد روند نزولی به خود گرفت.
همچنین در ماه نوامبر واردات نفت شرکت های دولتی و خصوصی هندی هر کدام به ترتیب با ۱.۹ درصد و ۲۵.۱ درصد کاهش روبرو شد. یکی از دلایل روند نزولی واردات به کاهش تولید نفت از سوی شرکت «نایارا انرژی» متعلق به غول نفتی روسیه یعنی «روس نفت» بر می گردد که پیش از این هند ۶ میلیون بشکه نفت در ماه از آن وارد می کرد؛ اما دهلی نو حتی قبل از اجرای تحریم ها شروع به کاهش واردات خود کرده بود.
هند خرید ماهانه نفتی خود را محدود به ۱.۲۵ میلیون تن یا ۱۵ میلیون تن در سال معادل ۳۰۰ هزار بشکه در روز کرده است؛ در حالی که این رقم برای سال مالی ۲۰۱۷-۲۰۱۸ این کشور ۲۲.۶ میلیون تن معادل ۴۵۲ هزار بشکه در روز بوده است.
حالا برای توسعه این روابط مکانیزم مبادله بانکی ایران و هند نیز بنا به گفته رییس کل بانک مرکزی آماده به کار است. روابط عمومی بانک مرکزی با اشاره به دیدار «عبدالناصر همتی» با «سوراب کومار»، سفیر هند این خبر را داده و اعلام کرده است که در این دیدار آخرین وضعیت روابط بانکی و تجاری دو کشور بررسی شد.
در این دیدار سفیر هند اعلام کرده است: «مکانیزم مالی بین دو کشور آماده شده و طرفین بر اساس معافیت دریافتی دولت هند، فعالیت تجاری و بانکی خود را طی روزهای آتی انجام می دهند.»
همچنین در این جلسه در مورد تسهیل امور بانکی، عملیاتی ساختن سرمایه گذاری هند در چابهار بحث و تصمیم گیری شد.
یادآور می شود: روابط ايران و هند همواره با تعاملات هدفمند در طول قرن ها گسترده بوده است. مرز مشترك ميان دو كشور تا سال 1947 ، موجبات اشتراكات فراواني در زبان و فرهنگ و سنت راپديد آورد. به علاوه، منطقة آسياي جنوبي و خليج فارس فراهم آورندة ارتباطات قوي در حوزه هاي بازرگاني، نيرو،فرهنگي و پيوندهاي ميان مردم با مردم است.
هند از جمله اقتصادهای نوظهوری است که ظرفیت های زیادی برای همکاری دارد. اقتصاد هند جزو ۱۰ اقتصاد بزرگ جهان است که با رشد اقتصادی ۸ درصدی طی یک دهه گذشته تبدیل به یک اقتصاد بزرگ جهانی شده است. بر اساس اطلاعات ارائه شده در سال ۲۰۱۷ سهم ارزش افزوده صنعت ساخت از تولید ناخالص داخلی در کشور هند برابر با ۱۷ درصد بوده است.
پيوندهاي اقتصادي و بازرگاني هند و ايران به صورت سنتي از واردات نفت خام ايران شكل گرفت. هند در سال 2009 - 2008 ، حدود 22ميليون تن نفت خام به ارزش تقريبي ده ميليارد دلار از ايران وارد نمود كه بدين ترتيب هند سومين بازار بزرگ نفت خام ايران است. قسمت اعظم اين بازرگاني دوجانبه شامل واردات فراورده هاي نفتي از ايران است. همچنين صادرات هند به ايران شامل فراورده هاي نفتي،برنج، ماشين آلات، محصولات فلزي، مواد اوليه آهن و فولاد، آهن و فولاد، دارو، مواد دارويي، مواد شيميايي عالي، مواد معدني پردازش شده، نخ و پارچة مصنوعي، چاي، مواد شيميايي آلي، غيرآلي و كشاورزي،فراورده هاي ساخته شده از لاستيك است.
ایران و هند روابط تاریخی طولانی با یکدیگر دارند و اشتراکات فرهنگی و تمدنی بسیاری میان و کشور در طول تاریخ وجود داشته است. در واقع روابط ایران و هند صرفاً رابطه ای سیاسی، اقتصادی یا حتی تاریخی نیست بلکه ارتباط دو تمدن بزرگ است که تاثیرهای فراوانی بر یکدیگر گذاشته اند، ارتباطی که با وجود فراز و نشیب ها تا کنون برقرار است.
به طور کلی روابط تجاری و اقتصادی ایران و هند در دوران پسا تحریم و پسا برجام در بخشهای رقابتی گسترش یافت هیات های زیادی از بخش دولتی و بخش خصوصی در رفت و آمد و تعامل بودند هر چند در زمان تحریم ها هم روابط ایران و هند متوقف نماند و هند یکی از اصلیترین مقاصد صادرات نفت ایران بود چرا که در دوره تحریم هند از کشورهایی بود که محدودیت کمتری برای واردات نفت از ایران اعمال کرد.
براساس آمارهای گمرک در بین مقاصد صادراتی ایران در سال ۹۵ هند جایگاه ششم را به لحاظ ارزش صادرات داشته است. در سال گذشته میلادی کشور هند پس از چین بالاترین رشد اقتصادی را داشته است.
بنا به گفته «سیدزاده»، رئیس میز هند به خبرگزاری صنایع حجم تجارت ایران و هند در سال ۲۰۱۷ را بالغ بر ۱۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار عنوان کرد که در مجموع، حجم تجارت خارجی ایران با هند در این سال، حدود یک و هشت دهم درصد از حجم کل تجارت خارجی ۷۴۰ میلیارد دلاری آن کشور را تشکیل دادهاست.
رییس میز هند در خصوص صادرات ایران به هند گفته بود» «از مجموع روابط تجاری دوجانبه در سال ۲۰۱۷، کل صادرات ایران به هند بالغ بر ۱۱ میلیارد و ۵۷ میلیون دلار بوده که نسبت به سال قبل ( ۸ میلیارد و ۲۵۳ میلیون دلار ) ۳۴درصد رشد نشان می دهد. این در حالی است که صادرات ایران به دنیا در همین سال ۶۶ میلیارد دلار گزارش شده است .از این میزان، صادرات محصولات غیرنفتی کشورمان به هند ۲ میلیارد و ۵۸۷ میلیون دلاربوده و نسبت به سال ۲۰۱۶ حدود یک درصد رشد نشان میدهد.»
ایران شانزدهمین شریک تجاری هند پس از انگلیس، در سال ۲۰۱۷ محسوب میشود. صندوق بین المللی پول همچنین پیش بینی کرده است که هند در سال ۲۰۲۲ به لحاظ تولید ناخالص داخلی جایگاه سوم در اقتصاد دنیا را به خود اختصاص می دهد./
نظر شما