به گزارش خبرنگار شبستان، ازدحام مردم در شبستان مصلای امام خمینی (ره) و محوطه بیرون نشان داد جمعیت بازدید کننده از نمایشگاه امسال میتواند مایه مباهات برگزار کنندگان این دوره نمایشگاه رسانههای دیجیتال باشد حتی برخلاف نمایشگاههای مشابه برای جابهجایی مردم از ورودی مصلا تا شبستان اتوبوس جایگزین خودروهای «ون» شده و همه اتوبوسها با آدمهایی که جا برای نشستن ندارند در رفتوآمدند، اما پلاستیکهای پر از تراکتها و سیدیهای تبلیغاتی و گفتوگوها رد و بدل شده میان بازدیدکنندگان نشان میدهد، نمایشگاه رسانههای دیجیتال نتوانسته محتوایی را که با عبارت «بینالمللی» غنیتر مینمود، محقق کند.
بازدیدکنندگان از غرفهای به غرفه دیگر و از بخشی به بخش دیگر سرک میکشیدند تا جدیدترین دستاوردهای دیجیتال را بر اساس سلیقه خود یا گروه سنی فرزندانشان پیدا کنند، اما این جستوجو چندان موفق نبود.
البته برای برخی اینترنت رایگان داخل برخی غرفهها یا خرید نرمافزارهای قفل شکستهای با قیمت بسیار پایین و برای برخی دیگر غرفههای اغذیه و خوراکی بیرون شبستان و مهمتر از آن نمایشگاه مواد غذایی درب جنوبی مصلا این جستوجوی ناکام را جبران کرد.
فروش نرمافزارهای قفل شکسته در نمایشگاه رسانههای دیجیتال امسال که عبارت «بینالمللی» را یدک میکشید در کنار عدم رعایت قانون کپیرایت در حوزه نرمافزار در ایران و عدم آموزش و اطلاعرسانی در این زمینه روی داد. به این ترتیب بازدیدکنندگان می توانستند به جای پرداخت چند صد هزار تومان پول برای خرید نسخه قانونی یک نرمافزار با پرداخت 20 الی 35 تومان بستهای کامل از نرمافزارهای مورد نیاز کامپیوتر و تلفن همراه را تهیه کنند.
وقتی اولین ایدهها اجرا میشوند
چهار بخش جدید از جمله بخش ویژه «بیداری اسلامی و رسانههای دیجیتال«، بخش «جنگ نرم در رسانههای دیجیتال»، بخش «تولیدات دانشآموزی رسانههای دیجیتال» و بخش «تولیدات مراکز فرهنگی دیجیتال (شبکه ملی فرهنگ)» که امسال برای نخستین بار در نمایشگاه رسانههای دیجتال راهاندازی شده بود، توجه بازدیدکنندگان بسیاری با به سوی خود فراخواند، اما همه این چهار بخش راضی کننده نبود.
چاپ عکس شهدا با کیفیت عالی بر روی تیشرتهایی برای نوجوانان و جوانان از بخشهای جذاب بخش «جنگ نرم در رسانههای دیجیتال» بود، هرچند در تطبیق تناسب این بخش با عنوان نمایشگاه باید اغماض کرد.
هرچند تیراندازی لیزری با «کلت، کلاشینکوف و یا ژ-3» و دریافت جایزه در صورت هدفگیری درست، برای همه بازدیدکنندگان در هر سنی جالب و جذاب است، اما ایده تیراندازی به بنرهایی که روی آنها لوگوی «BBC، facebook، VOA، CNN» و مانند آن طراحی شده چندان هوشمندانه و همراه با خلاقیت نبود.
«ماروپله» برای تقویت روحیه جنگ نرم
در این بخش علاوه بر ایستگاه عکاسی، بازی ماروپله دیجیتال طراحی شده بود. در این بازی بچهها روی سکو قرار میگرفتند، تاس میانداختند و بازی آغاز میشد. به طور مثال «دفاع از رهبری» و یا «شرکت در انتخابات» نردبان و یا استفاده از شبکههای ماهوارهای به شکل مار طراحی شده بود.
به گفته محمدحسن حیدری، مسئول بخش «جنگ نرم در رسانههای دیجیتال» این دوره نمایشگاه رسانههای دیجیتال، بازی ماروپله دیجیتال، با هدف «تقویت روحیه جنگ نرم در مخاطبان» ایجاد شده بود.
حیدری همچنین معرفی مجموعههای خوب و مدافع جمهوری اسلامی و مجموعههای موثر در مقابله با جنگ نرم را از فعالیتهای بخش «حیات طیبه» به عنوان یکی از سه بخش کلی جنگ نرم عنوان کرد.
«معرفی شبکههای اجتماعی خوب و شبکههای جایگزین» برای « توجه به فرصتها و شناسایی رویش در حوزه جنگ نرم» از دیگر فعالیتهای این بخش بود که حیدری برشمرد.
فیلتر را بشکن
بخش «رفع فیلتر» به رغم عنوان رغبتانگیز برای رجوع خیلی شلوغ نبود. به گفته مسئول ثبتنام سایتها و وبلاگها در «پیوندها»، این بخش روزانه تنها 50 ثبتنام حضوری داشته، اما اینکه این استقبال از بخش همجوار آن یعنی «رفع فیلتر» هم وجود داشته روشن نیست، چرا که محمدمهدی دریتیم، مسئول این بخش از ارایه آمار مراجعان به بخش «رفع فیلتر» خودداری کرد و از خبرنگار شبستان خواست پیگیر این آمار نباشد.
پلیس شلوغ
از غرفههای شلوغ پنجمین دوره «نمایشگاه رسانههای دیجیتال» میتوان به غرفههای پلیس فتا، بنیاد ملی بازیهای رایانهای و کلاسهای آموزش ساخت بازی اشاره کرد.
پلیس فتا (فضای تولید و تبادل اطلاعات) که به عنوان یکی از زیرمجموعههای پلیس نیروی انتظامی کارش را به تازگی شروع کرده است در نمایشگاه امسال حضور فعال داشت. این پلیس با در اختیار گرفتن بخش بزرگی از نمایشگاه و با برگزاری کلاسهای آموزشی در زمینه مخاطرات تلفن همراه، امنیت مجازی، هک و نفوذ، اینترنت و خانواده، شبکههای اجتماعی، بازیهای رایانهای و... سعی کرده بود اطلاعات دقیق و آموزش مناسبی را در اختیار کاربران قرار دهد. به گفته یکی از کارشناسان حاضر در غرفه پلیس فتا، این پلیس با برگزاری این کلاسهای آموزشی و اطلاعرسانی درباره معایب و مزایای فنآوری اطلاعات برای کاربران توانسته قدم بزرگی در این زمینه بردارد. استقبال خوب مردم از این کلاسها میتواند گواه این ادعا باشد.
زمانی برای خرید بازی
دیگر بخش پر بازدید پنجمین نمایشگاه رسانه دیجیتال، غرفه بنیاد ملی بازیهای رایانهای بود. عکسهای جذاب از بازیهای پرفروش و نصب عروسکهای بازیها در داخل غرفه از تمهیداتی بود که مسئولان این بنیاد برای جذب مخاطبان به این غرفه اندیشیده بودند.
جواد امیری، معاونت نظارت و ارزشیابی بنیاد ملی بازی رایانهای در خصوص حضور این بنیاد در نمایشگاه میگوید: «تنها هدف بنیاد در این نمایشگاه نشان دادن این است که نهادی برای حمایت از تولیدکنندگان بازی رایانهای وجود دارد. همچنین میخواهیم جایگاه اصلی تولیدات داخلی را با توجه به تمام مشکلاتی که در این حوزه وجود دارد، نشان دهیم».
براساس اظهارات مدیر نظارت و ارزشیابی بنیاد ملی بازی رایانهای، استقبال کاربران از بازیهای ایرانی به شدت بالا بوده است، به طوری که بازی گرشاسب و میر مهنا با توجه به بودجه هزینه شده برای آنها و همچنین نبود قانون کپیرایت به ترتیب در 150 هزار و 100 هزار نسخه به فروش رسیدهاند.
به گفته امیری از آنجا که بنیاد یک سازمان دولتی و هدفش حمایت از تولیدکنندگان داخلی است، توانسته به صورت رایگان از امکانات نمایشگاه برخوردار شود.
کارگاههای ناکارآمد ساخت بازی
هرچند کارگاههای آموزشی ساخت بازی از پر بازدیدترین بخشهای نمایشگاه امسال بود، اما برآیند اظهارات شرکتکنندگان این است که حضور در این کلاسها نمیتواند نیاز و خواستههای هنرجو را برای طراحی یک بازی بر آورده کند، چرا که اکثر این نرمافزارهای داری کیفیت پایین و کپی شده از نسخه خارجی موجود در بازار است.
حال آنکه آموزشگاههای حاضر ادعا میکدرند که هر کدام اولین آموزشگاهی هستند که در زمینه آموزش ساخت بازیهای یارانهای فعالیت میکنند.
حضور فعال صدا و سیما
سازمان صدا و سیما در پنجمین جشنواره و نمایشگاه رسانههای دیجیتال صدا و سیما حضور فعالی داشت. معاونت سیما، شرکت تکتا، مرکز پویانمایی صبا و واحد دوبلاژ سیما از جمله غرفههای شرکت کننده در جشنواره بودهاند که واحد دوبلاژ با ایجاد فضای آکوستیک اقدام به گرفتن تست دوبلاژ ابتدایی از علاقمندان و هدایت تایید شوندگان به تست نهایی در محل سازمان کرده است.
همچنین سیما مدیا، برای نخستین بار در جشنواره یوتیوب ایرانی راه انداخت به این ترتیب که کاربران قادرند هر گونه فایل از جمله فیلم و موسیقی را با قرار دادن در سایت تحت نظارت سازمان صدا و سیما در اختیار همگان قرار دهند.
از طرفی در این نمایشگاه پورتال خبری سازمان راهاندازی شد که با ورود اطلاعات به آن، اطلاعات را شاخه بندی و در دسترس همگان قرار میدهد. لابراتور سیما نیز دستگاه اصلاح رنگ و تبدیل از نگاتیو به دیجیتال را به عنوان یکی دیگر از دستاوردهای حوزه معاونت سازمان در معرض دید عموم گذاشت.
شرکت سروش نیز با لوحهای فشرده از آثار در کنار بسیج و سازمان حج و زیارت صدا و سیما حضور فعال داشتند.
چند غرفه ویژه
پارادوکس «ازدواج الکترو سنتی» کافی است تا مراجعان را چند لحظهای پای بنری که شیوه ثبت نام در این سایت را نشان داده نگه دارد، اما مراحل ثبت نام خود جالب توجه است: پس از ثبت نام در سایت و پر کردن مشخصات مراجع باید به تستهای «هستیها، خواستها و تواناییها» پاسخ دهد. پس از آن با استفاده از بخش «پیشنهاد ما» یک مورد مناسب مییابد، دو نفر مقایسه میشوند و با تماس با مراکز مربوطه خواستگاری انجام میشود!
این سایت مقام سوم پایگاههای اینترنتی با مخاطب جوان را در چهارمین جشنواره رسانههای دیجیتال کسب کرده است.
هرچند سایت «زودفود» که اولین وب سایت ایرانی برای سفارش اینترنتی غذاست هزینه چندانی برای دکور غرفه خود نکرده بود، اما ارایه کارتهای تخفیف رستورانهای طرف قرارداد این غرفه را به یکی از بخشهای پربازدید نمایشگاه تبدیل کرده بود.
گردهمایی سایتها و وبلاگهای کوچک
از دیگر ضعفهای نمایشگاه رسانههای دیجیتال امسال عدم حضور سایتهای بزرگ و نامآشنا در فضای اینترنتی بود. شاید این غیبت از جهت رخ داد که این سایتها نیازی به حضور فیزیکی در غرفهای از نمایشاه را ندارند و همه مردم در تمام ساعات روز و شب میتوانند از این سایتهای بازدید کنند.
آنچه در باره وبلاگهای مطرح هم رخ داد. در بخش وبلاگها به رغم حضور بیش از 500 وبلاگنویس در نمایشگاه، اما خبری از وبلاگهای پربازدید نبود.
سیدمقداد صادقی، مدیر بخش وبلاگها در توضیح این غیبت به خبرنگار شبستان گفت که از وبلاگهای پربازدید برای حضور در نمایشگاه دعوت نشده،چرا که هدف برگزارکنندگان معرفی وبلاگهای دیده نشده بوده.
به گفته صادقی استقبال بازدیدکنندگان از نمایشگاه هم از بخش مطلوب نبوده، چرا که مردم این وبلاگها و گردانندگان آنها را نمیشناختند.
نمایشگاه قرآن یا دیجیتال؟
ناکامی «پنجمین نمایشگاه بینالمللی رسانههای دیجتال» اما در فرم بیشتر از محتوا بود. استفاده از نمادی شبیه خیمه برای ورودی نمایشگاه در روزهای نخست، طراحی سنتی غرفهها با دیوارهای کاهگلی، نورپردازی با رنگ سبز، استفاده از فرم های محراب برای سردر غرفهها مانند آنچه در نمایشگاه قرآن اجرا شده بود، محتوا و فرم را در دورترین نقطه نسبت به هم قرار داده بود.
هرچند این ضعف در بخشهای جانبی نمایشگاه بیشتر دیده میشد، اما بخشهای اصلی هم چندان در طراحی و دکورسازی موفق نبودند. برخی غرفهها با گذاشتن یک دستگاه کامپیوتر یا یک السیدی سعی کرده بودند غرفه را با عنوان «دیجیتال» همخوان کنند، اما با این کار به اولین ایدهای که به ذهن میرسید متوسل شده بودند.
در این میان یکی از غرفهها که دکور آن به شکل یک لبتاپ بزرگ بود بیش از همه توجه بازدید کنندگان را برای عکس با این ابر لبتاپ جلب کرد، هرچند روی آن نوشته شده بود: «از گذاشتن پا روی لبتاپ» خودداری کنید.
پایان پیام/
نظر شما