به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، در دولت یازدهم و دوازدهم بهسازی 923 کیلومتر و بازسازی 660 کیلومتر خطوط، توسعه خطوط حومه ای به طول 461 کیلومتر، افزایش ظرفیت خطوط راه آهن (دو خطه سازی) به طول 1127 کیلومتر و تجهیز 168 ایستگاه و بیش از 300 دستگاه لوکوموتیو به سیستم کنترل اتوماتیک قطار (اِی.تی.سی) با 2500 کیلومتر تراک بندی صورت گرفته است.
همچنین تجهیز و نوسازی 300 ایستگاه به سیستم های جدید و به روزرسانی سیستم های ارتباطی، تجهیز و ارتقای سیستم علایم الکتریکی در 125 ایستگاه، تجهیز کل شبکه ریلی به سیستم دیسپاچینگ مرکزی و بازگشایی 23 ایستگاه در شبکه موجود ریلی از دیگر اقدام های صورت گرفته است.
بنابراین گزارش، مقاوم سازی ساختمان پنج ایستگاه، ساخت 113 کیلومتر دیوار حریم ریلی و سکو، زیرگذر و سایبان در 25 ایستگاه، اصلاح، بهینه سازی و ارتقای تاسیسات ایستگاهی در 45 ایستگاه و ساخت نمازخانه مسافری در 45 ایستگاه از دیگر اقدامات صورت گرفته برای بهبود وضعیت حمل و نقل ریلی کشور است.
با این وجود بر اساس جدول های آماری راه آهن جمهوری اسلامی ایران و سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور در مجموع 40 هزار و 363 دستگاه انواع لکوموتیو، واگن، مترو و قطار حومه ای شامل 618 دستگاه لکوموتیو، 28 هزار و 500 دستگاه واگن باری، یک هزار و 558 دستگاه واگن مسافری، 186 دستگاه لکوموتیو مسافری، 650 دستگاه خودکشش و قطاری حومه ای، 621 دستگاه قطار سریع السیر، 231 دستگاه لکوموتیو مانوری و هشت هزار دستگاه مترو در ناوگان صنعت ریلی مورد نیاز است.
این در حالی است که در چارچوب برنامه ششم توسعه طول شبکه ریلی کشور باید از 13 هزار به 25 هزار کیلومتر افزایش یابد در همین راستا با توجه به اتفاق نظری که دولت و مجلس به تامین بودجه های عمرانی پروژه های ریلی کشور دارند بودجه ۱۱۶۱ میلیارد تومانی عمرانی راهآهن برای سال آینده درنظر گرفته شده است.
مهر در این رابطه به نقل از «سعید رسولی»، عضو هیئت مدیره شرکت راه آهن در نشست تشریح وضعیت بودجه شرکت راه آهن نوشته است: «فرایند تصویب لایحه بودجه در دولت و ارسال آن به مجلس به این شکل است که پیشنهاداتی از سوی دستگاهها به سازمان برنامه و بودجه ارسال میشود و در این سازمان بر اساس اولویت هایی که از طریق اسناد بالادستی، قوانین برنامه ۵ ساله تعیین میشود، پس از بررسی در سطح دولت و سازمان برنامه و بودجه به عنوان لایحه بودجه به مجلس ارسال میشود. بدیهی است که در این فرایند پیچیده امکان لحاظ کردن همه پیشنهادات دستگاهها وجود ندارد.»
وی اضافه کرده است: «مجلس نیز در حین بررسی لایحه، اصلاحات خود را به آن اعمال کرده و پس از تایید شورای نگهبان، این پیشنهادات به قانون تبدیل میشود؛ با این حال باز هم ممکن است برخی احکام قانون بودجه و تخصیص های معین شده برای هر دستگاه به طور کامل محقق نشود.»
عضو هیئت مدیره شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه توسعه حمل و نقل ریلی از اولویت های دولت و مجلس بوده و رهبر معظم انقلاب نیز همواره بر توسعه حمل و نقل ریلی تاکید داشته است، گفته است: «در تمام سالهای گذشته تلاش کرده ایم تا از تمام ظرفیت های قانونی موجود برای افزایش تخصیص های مورد نظر و مصوب در قوانین بودجه سالانه حداکثر استفاده را ببریم. از زمان تصویب هر قانون و زمان اجرای آن یک فرایند زمانبر و نسبتا طولانی وجود دارد چون برخی قوانین طوری نوشته شده اند که نیاز به تدوین آئین نامه و تصویب آن در هیئت دولت و همچنین ابلاغ دستورالعمل های وزارتی دارد.»
وی با بیان اینکه شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران از ظرفیت های قانونی جذب سرمایه گذار غیردولتی سود می دهد، تصریح کرده است: «به دلیل تنگناهای بودجه ای، امید اصلی ما در توسعه حمل ونقل ریلی به سرمایه گذاری بخش خصوصی است. ارقامی که دولت در قانون بودجه به عنوان منابع مالی به توسعه زیرساخت های ریلی و پروژه های عمرانی به طور کامل به شرکت راه آهن تعلق ندارد بلکه بخشی از آن در اختیار شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل ریلی برای توسعه زیرساخت ها و بخشی هم به شرکت راه آهن برای بهره برداری از زیرساخت ها تخصیص داده میشود.»
رسولی با تاکید بر اینکه این بودجه تخصیص صرفا برای حوزه عمرانی ریلی است، گفته است: «هزینه های جاری شرکت راه آهن جزء ردیف بودجه دولتی نبوده و با توجه به اینکه این شرکت به عنوان یک دستگاه درآمد-هزینه ای فعالیت میکند لذا باید هزینه های جاری این شرکت را خودمان تامین کنیم.»
وی درباره بودجه عمرانی شرکت راه آهن گفته است: «طرح های تملک دارایی سرمایه ای مندرج در پیوست شماره یک لایحه بودجه سال آینده وارد شده و در آن ۲۱ طرح عمرانی دیده شده است. همین وضعیت در قانون بودجه سال جاری نیز وجود داشت که در آن ۱۸ طرح عمرانی لحاظ شده است. بخش مهمی از این طرح ها در خصوص پروژه های تعمیر و نگهداری خطوط، نصب علائم راهها، تعمیر و نگهداری ناوگان، طرح های افزایش تقاضای مسافرت ریلی است.»
یادآور می شود: بودجه عمرانی راه آهن در سال ۱۳۹۲ به میزان ۸۳۲ میلیارد تومان، در سال ۹۳ این رقم معادل ۵۷۲ میلیارد تومان، در سال ۹۴، ۷۶۷ میلیارد تومان، در سال ۹۵، ۸۷۹ میلیارد تومان، در سال ۹۶، ۱۵۸۲ میلیارد تومان و در سال ۹۷ نیز هزار و ۹۵ میلیارد تومان بوده است. این ردیف بودجه در لایحه بودجه سال آتی هزار و ۱۶۱ میلیارد تومان پیشنهاد شده است.
در سال ۹۲ معادل ۷۰ درصد بودجه مصوب به راه آهن تخصیص داده شد که این رقم در سال ۹۳، ۶۸ درصد، سال ۹۴، ۲۱۴ درصد، سال ۹۵، ۱۷۴ درصد، سال ۹۶، ۱۷۵ درصد و سال جاری تاکنون ۱۰۶ درصد بوده است./
نظر شما