به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران و عراق به عنوان دو کشور با مرزهای مشترک در سال های اخیر تعاملات بسیاری در حوزه های مختلف سیاسی، اقتصادی و تجاری داشتند. حجم مبادلات دو کشور بنا بر اعلام امارهای جهانی و مراکز معتبر داخلی نشان دهنده افزایش حجم مبادلات تجاری میان آنها است.
در همین رابطه چندی پیش «برهم صالح»، رییس جمهوری عراق به ایران سفری داشت که «نصرت الله تاجیک»، کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با شبستان درباره این سفر گفته بود: «در دوران تحریم ها هم همسایگان می توانند نقش ویژه ای برای هم ایفا کنند و عراق هم چون نفت خیز است و به انتهای خلیج فارس دسترسی دارد می تواند در این ایام برای ایران مفید باشد و ما باید به تعاملات تجاری مان با عراق جایگاه ویژه ببخشیم. در صحنه سیاست خارجی کشورها به دنبال تامین منافع خودشان هستند و این به این معنی نیست که اگر کشوری به دنبال منافع ملی خودش باشد اقداماتش به ضرر منافع ملی کشور دیگری تمام شود و این سفر نیز در راستای منافع ملی عراق و تنظیم روابط دو کشور صورت می گیرد و و باید در طول آن روابط ایران و عراق دوره شود و دولت جدید بغداد با مقامات تهران به منظور آینده مناسبات خود با کشورمان به ترسیم نقشه بپردازند.»
بنابراین گزارش، در خلال این دیدار مذاکراتی درخصوص توسعه روابط تجاری نیز میان مقامات ایرانی و عراقی صورت گرفت. در جریان این سفر در خصوص تبادل برق، گاز، فراورده های نفتی و همچنین فعالیتهای دو کشور در زمینه های کشف و استخراج نفت و اتصال راه آهن دو کشور از سمت غرب و جنوب رایزنی هایی میان مقامات صورت گرفت و شرکت ایرانی قرار شد با همکاری وزارت دارایی عراق راه آهن شلمچه را با تکمیل ۳۵ کیلومتر به بصره متصل کند تا روند انتقال محموله های تجاری و مسافر میان ۲ کشور به ویژه در ایام اربعین تسهیل شود.
همچنین لایروبی در اروند رود و شط العرب نیز دیگر مساله و همکاری اقتصادی بود که به منظور آبادانی بیشتر خرمشهر، آبادان، بصره و فاو مورد تصمیم گیری قرار گرفت. حل معضل ریزگردها نیز مساله ای بود که از سوی مقامات ایرانی مورد تاکید قرار گرفت و مقامات عراقی وعده آن را به ایرانیان دادند.
«حجت الاسلام حسن روحانی»، رییس جمهوری نیز در دیداری که با «برهم صالح»، رییس جمهوری عراق داشت تاکید کرده بود که «امروز ارزش مبادلات تجاری و اقتصادی ایران و عراق به حدود ۱۲ میلیارد دلار می رسد که با توجه به ظرفیت های گسترده ای که 2 کشور از آن بهره مند هستند، این رقم می تواند به ۲۰ میلیارد دلار افزایش یابد.»
حالا در تایید رشد مبادلات تجاری میان تهران و بغداد «حسن دانایی فر»، دبیر ستاد توسعه روابط اقتصادی ایران با عراق و سوریه در سی و یکمین نشست شورای گفتگوی بخش دولت و خصوصی کردستان خبر داده است که «عراق در مجموع با بیش از 11 میلیارد دلار حجم صادرات رتبه اول مقصد کالاهای صادراتی کشور را به خود اختصاص داده است.»
ایرنا به نقل از وی در این نشست نوشته است: «صادرات ایران به عراق در بخش های مختلف کالاهای غیر نفتی و انرژی است. در بخش کالا حجم صادرات ما به این کشور در سال گذشته 6.4 میلیارد دلار بوده که پیش بینی می شود امسال با 35 درصد رشد به 8.1 میلیارد دلار برسد. میزان صادرات ایران در 9 ماه سال جاری بیش از 40 درصد افزایش دارد که با توجه به این روند پیش بینی افزایش 35 درصدی صادرات تا پایان سال جاری محقق شدنی است.»
دانایی فر با اشاره به اینکه هم اکنون در بخش انرژی یک هزار و 200 مگاوات برق از سه نقطه شلمچه، فکه و کرمانشاه به عراق صادر می شود، اضافه کرده است: «در ارتباط با صادرات برق از استان کردستان به اقلیم کردستان عراق نیز مذاکراتی انجام شده که در آینده نزدیک به نتیجه می رسد. در حال حاضر از 2 خط به ظرفیت سالانه 25 میلیون مترمکعب گاز به عراق صادر می شود. میزان صادرات انرژی ایران به این کشور در سال جاری به سه میلیارد و 500 میلیون دلار رسیده است.»
این در حالی است که پیش از این نیز «محمدابراهیم رضا زاده»، مسئول میز عراق گفته بود: «سهم ایران در بازار عراق همواره سیر صعودی دارد که 2 موضوع اصلی ورود و ماندگاری در بازار عراق باید مورد توجه قرار دهیم.»
وی که در نشست فعالان اقتصادی و تجاری البرز و عراق در حاشیه نخستین نمایشگاه توانمندی های تولیدی و صادراتی این استان سخن می گفت در رابطه با سهم کشورمان نسبت به سایر کشورهای منطقه در بازار عراق گفته بود: «اکنون امارات متحده عربی با 25 درصد، ترکیه با 18درصد، چین با 17 درصد و ایران با 13 درصد، چهار سهم اصلی در بازار عراق را دارند. برای ماندگاری در بازار عراق نیاز است واحدهای تولیدی حضور فیزیکی در این بازار داشته باشند، چرا که اگر به دنبال ارائه خدماتی در عراق هستند نمی توانند از راه دور پروژه را مدیریت کنند.»
رضازاده با بیان اینکه شرکت های ایرانی در خصوص تبلیغات و برندسازی بسیار ضعیف عمل کرده اند و نباید انتظار داشت بدون تبلیغات بتوان نسبت به فروش کالاها اقدام کرد، گفته بود: «جایگاه برند ما در عراق بین ترکیه و چین است، در خصوص استاندارد سازی نیز تفاهم نامه ای با کشور عراق داریم که استاندارد ملی ایران را در برخی کالاها بپذیرد و نیازی به گرفتن گواهی آن نیست.»
وی ادامه داده بود: «عراق هم اکنون فرصت خوبی برای ما است، اگر دیر بجنبیم این بازار را تقدیم کشورهای دیگر کرده ایم این در حالی است که ایران مزیت هایی از جمله قیمت مناسب، کیفیت، استاندارد و نزدیکی جغرافیایی بیشتری با عراق دارد. 80 درصد مردم عراق تمایل برقراری ارتباط با ایران را دارند و 20 درصد دیگر نیز شناخت و تفکرشان نسبت به ایران در حال تغییر است.»/
نظر شما