به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، تشکیلات گمرکی در ایران سابقه دیرینه دارد. در زمان اشکانیان (سده سوم قبل از میلاد) سازمان منظم گمرکی وجود داشته و شعب آن در مرزها آمار واردات را در دفاتر مخصوصی ثبت و حقوق معینی دریافت میکردند. در این دوره صادرات از پرداخت حقوق گمرک معاف بوده است.
در زمان ساسانیان (سده چهارم تا ششم میلادی) حقوق گمرکی به میزان یک دهم ارزش یا مقدار از واردات دریافت میشده است. با ورود اسلام به ایران این رویه در سایر ممالک اسلامی رایج شد. در دوره صفویه عوارض گمرکی کالاها با توجه به بهای آن تعیین میشد. از سال 1053 هجری شمسی (1674 میلادی) گمرک به صورت اجاره ای اداره میشد و این ترتیب بیش از دو قرن ادامه داشته است. در سال 1336 هجری شمسی (1957 میلادی) گمرک به وزارت منظم و از 1345 هجری شمسی (1966 میلادی) از وزارت اقتصاد مجزا و به وزارت دارایی ملحق شد. هم اکنون گمرک ایران از سازمانهای وابسته به وزارت امور اقتصاد و دارایی است.
گمرک جمهوری اسلامی ایران سازمانی دولتی تابع وزارت امور اقتصادی و دارایی است که به عنوان مرزبان اقتصادی کشور نقش محوری و هماهنگکننده را در مبادی ورودی و خروجی کشور دارد و مسئول اعمال حاکمیت دولت در اجرای قانون امورگمرکی و سایر قوانین و مقررات مربوط به صادرات و واردات و عبور (ترانزیت) کالا و وصول حقوق ورودی و عوارض گمرکی و مالیاتهای مربوطه و الزامات فنی و تسهیل تجارت است.
گمرک جمهوری اسلامی ایران برای انجام وظایف قانونی خود، سطوح واحدهای اجرایی مورد نیاز را بدون رعایت ضوابط و تقسیمات کشوری و ماده (30) قانون مدیریت خدمات کشوری، متناسب با حجم و نوع فعالیتها تعیین می کند. تشکیلات گمرک و واحدهای اجرایی متناسب با وظایف و مأموریتهای محوله توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران تهیه میشود و پس از تأیید وزیر امور اقتصادی و دارایی به تصویب هیأت وزیران میرسد. گمرک جمهوری اسلامی ایران شامل ستاد مرکزی گمرک ایران و گمرکهای اجرایی است.
سیاستهای متخذه از سوی گمرک ایران ناظر به تأمین حداکثر تسهیلات و جلب رضایت و تشویق صادرکنندگان کالاهای غیرنفتی در چارچوب شرح وظایف، و بهره گیری شایسته از امکانات سخت افزاری و نرم افزاری گمرک برای حصول به هدف استراتژیک تأمین جهش صادراتی کشور میباشد.روند رو به گسترش رضایتمندی صادرکنندگان از عملکرد گمرک ایران، گواهی دلگرم کننده از موفقیت نسبی این سازمان در تعقیب سیاستهای اتخاذ شده است.
و بر این اساس تسهیلات زیر از طرف گمرک ایران برای صادرکنندگان کالاهای صادراتی ارائه می شود:
انجام تشریفات گمرکی صادرکنندگانی که اظهارنامه خود را بصورت کامل و صحیح ارائه نمودهاند در مدت زمان 2 ساعت و عدم لزوم رویت و ارزیابی مجدد کالاهای صادراتی در مرزهای خروجی کشور و انحصار این امر به بررسی پلمپ و حصول اطمینان از صحت، به غیر از موارد مشکوک.
مقدور ساختن انجام تشریفات گمرکی صادرات کالا در خارج از وقت اداری، روزهای تعطیل رسمی، 24 ساعته شدن ساعات کار گمرک اجرایی مهرآباد و نیز دایرسازی شیفتکاری بعدازظهردر گمرک غرب تهران و همچنین گمرک شهید باهنر بندرعباس.
انجام تشریفات گمرکی ارزیابی کالاهای صادراتی در خارج از اماکن گمرکی .
انجام تشریفات گمرکی صدور کالاهای ممهور به علامت استاندارد بدون نیاز به ارائه گواهی مربوطه تحت ضوابط و شرایط ویژه.
ارائه تخفیف به ضمانتنامههای لازم التودیع جهت ورود موقت موارد اولیه کالاهای صادراتی به صادرکنندگان خوشنام و نمونه، تا میزان 80 درصد ارزش سیف.
گمرک ایران توانسته است در سال های اخیر به رشد و پیشرفت مناسبی دست یافته است تا جایی که بنا به رئیس کل گمرک درآمد ۱۵ هزار میلیارد تومانی طی ۹ ماه سال جاری داشته است.
«مهدی میراشرفی» در خصوص درآمد ۹ ماهه سال جاری گمرک به مهر گفته است: «طی ۹ ماه گذشته از سال جاری، گمرک ایران بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان درآمد داشته است. از این میزان ۹ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان به صورت نقدی و ۶ هزار میلیارد تومان به صورت ضمانت نامه بوده است. با توجه به اینکه امسال ۱۳۳۹ قلم کالا ممنوعیت واردات دارد و عمده این کالاها، کالاهای با ماخذ بالا بوده امید داریم بیش از ۸۰ درصد درآمدهای مصوب وصول شود.»
رییس گمرک ایران در خصوص درآمد گمرک در بودجه سال آینده گفته است: «درآمدی که گمرک مکلف می شود وصول کند باید یک درآمد کارشناسی و واقعی باشد تا در بحث وصول به مشکل نخوریم؛ ۱۳۳۹ قلم کالای ممنوعه، عمدتا ماخذ بالا دارند و ممکن است در سال آینده، خودرو نیز مشمول این قانون شود بنابراین باید درآمد ما بر مبنای واقعیت باشد. ما در این خصوص، نظرات کارشناسی خود را به مجلس اعلام کرده ایم.»
رئیس کل گمرک همچنین با اشاره به نحوه ترخیص کالاها از زمان بازگشت تحریم های آمریکا اضافه کرده است: «از ۱۳ آبان ماه تا ۱۰ روز پیش ۶ میلیارد دلار ترخیص کالا داشته ایم. در بحث واردات کالاهای اساسی نیز به صورت شبانه روزی در حال کار هستیم.»/
نظر شما